АКТУЕЛНО

Аустрија: За масакр над Србима у БиХ – 11 година затвора


Виши суд у Линцу данас је одлучио да повећа затворску казну за ратни злочин, почињен над српским цивилима у Босни и Херцеговини, који су аустријске власти окарактерисале као масакр. Аустријанац босанског порекла осуђен је на 11, уместо 10 година затвор колико је изрекла прва судска инстанца, због умешности у 16 убистава, троструки покушаја убиства и паљевину кућа.

Осуђени је учествовао у масакру над српским цивилима, а у првој инстанци је негирао умешаност, да би сада казао да преузима одговорност.

Ради се о нападу бошњачких снага 17. септембра 1992.на српско село Сердари код Котор Вароши.

Према суду, нападачи су били наоружани аутоматским, полуаутоматским оружјем и експлозивом, а убили су седморо мушкараца, седам жена, и двоје деце у старости измђу четири и 12 година.

Три особе су тешко повређене у овом нападу, у ком које је запаљено и шест кућа.

Током суђења у Сарајеву против главних виновника овог напада, Аустријанац босанског порекла доспео је у фокус истражних власти.

Овај 49. годишњак већ је био привремено притворен, а крајем 2015. му је суђено у Линцу, а не пред Хашким трибуналом, због чињенице да је аустријско правосуђе овај случај класификовало као масакр, а не ратни злочин.

Одлуку прве инстанце оспорио је тужилац, јер је сматрао да је изречена казна била мала.

Док је осуђени у првостепеном поступку негирао било какву умешаност, сада је пред Вишим судом рекао да преузима одговорност.

– Жао ми је због оног што се догодило у Сердарима – казао је он.

Виши суд је повећао казну за годину дана и образложио одлуку тиме што су нападачи искористили немогућност одбране жртава, јер су били ненаоружани, а међу њима су били и жена и деца, која су спавала приликом упада бошњачких снага.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

26.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић