АКТУЕЛНО

Комнен Коља Сератлић: МИНИСТРЕ  ТРЕБА  КАЖЊАВАТИ


Комнен Коља Сератлић

Трaг у времену из црног шешира

МИНИСТРЕ  ТРЕБА  КАЖЊАВАТИ

 

Повод за ово и овакво обраћање српском читаоцима је „атомски удар“ с леђа једног српаког министра на председника Империје зла.

Склони смо да се ругамо неким бившим моћницима, склони смо  да прецртамо, боље речено попљујемо, по свему што је било прије ове власти, али немамо основну политичку вољу и културу да се супротставимо садашњим нашим господарима живота. Ти наши господари живота преносе то господарење и на међународну сцену.

Као дугогодишњи дипломата, осјећао сам се јадно када сам видео како министар заскаче страног Председника. Посебно је недопустиво у дипломатији и међународним односима (прекршене су све норме протокола и церемонијала) да се министар  насликава са Председником Империје прије сусрета Председника Србије и Председника Империје.

Министре треба кажњавати

У једном моменту сам помислио да се све то одиграва у некој чађавој механи на путу од Београда до Житорађе, те да пјевач неком домаћем моћнику пјевуши на увце или некој арлаукачи (са леве стране), како их проглашавају „српским иконама“, „српским мајкама“.

Интересантно, тај манир је био увријежен у доба комунизма. Када би партијски или државни моћник дошао у неко место, раја би наговорила  икс-ипсилона, који је имао велике проблеме, да га заскочи слеђа  и да му се изјада (углавном се то радило док је моћник кркао за трпезом). Та сцена се завршавала тако што су га безбедњаци хватали за јаку, одводили у притвор (нормално, добио би коју ногу у г…..) до одласка моћника.

Имао је заскакач срећу што Председникова безбедност нема право да уђе у салу где заседа ГС ОУН. Да је то сумануто дело учинио на неком другом месту, министар би добио батине или би неко од безбедњака у њега пуцао.

Министре треба кажњавати

То што је  министар урадио поприма још већу трагикомедију, након што се појавише Срби који тај антикултурни, антидиполоматски, антидржавнички, антиморални, антиантисрпски „гест“, величају: Узвикују: „браво министре, то само може паметни министар, да је то ексклузивни сусрет министра са Трампом“ итд.

Врхунац похвала долази ни мање ни више него од чувене Љ. Смајловић. Та госпа је позната по катастрофалним промашајима: случај Шарли, ширила је у Политици Шарлијеве карикатуре; случај Утиска недеље, потурила је и Политику и УНС у заштиту лика и дела Утискачице антисрпског утиска; начин како је одржавала годишње конференције УНС-а био је диктаторски; давала је анонимне награде за новинарску храброст (по имену и делу Тијанића);  свађала се са неком Пак; свађела се са Тадићем и поприличним бројем других ликова; од Политике је направила антисрпски лист; објављивала је антисрпске текстове, посебно извјесног Јакшића; баналне текстове неког Лазанског; текстове Натали Кандић и неких које је Бог у међувремену позвао на исповедање (имена им не спомињем да им се потомство не би застидело).

Та госпа упорно сања и прижељкује да постане амбасадор, зато се препоручује, додворава и овом министру (заскакачу с леђа) ријечима: „Mislim da to nije promašaj, maestaralno je to izveo Dačić, taj potez šefa sprske diplomatije је dobar i „prilično simpatičan“. Ова „симпатична“ изјава је трагичнија од онога шта је урадио заскакач са леђа.

Те додворице, протагонисти свега што није примерено српском народу, иако изгледа парадоксално, налазе се и у позицији и у тзв. опозицији. И једни и други, колико год да се свађају, када се десе овакве брљотине, наступају у истој колони.

Уз најбољу вољу и наклоност  не могу да докучим  рационалне мотиве због којих  министри од петооктобарске пироманске револуције (које се одричу и њени  најватренији актери) праве такве недопустиве грешке. У томе су управо предњачили министри иностраних дела: Свилановић, Драшковић, Јеремић, Мркић и сада Дачић (који имају толико грехова да их је давно требало процесуирати, али  Више јавно тужилаштво у овој земљи не постоји), војни: Тадић, Шунатовац, Гачић, Родић, Ђорђевић, посебно Вулин. Та скупина придружила се ранијим лошим министрима  као што су били разни Ђелићи, Лабуси, Петровићи, Љајићи (он је и ранији и садашњи, вјечни министар), Маловићке, Дулићи, Дулићке, Милосављевићи,  Кркобабићи, Ђукић-Дејановићке и да не набрајам. О свима њима написано је стотине и стотине текстова (моја маленкост је посветила десетине текстова министрима иностраних дела и кадровању  у дипломатији). Међутим, то ништа није помогло да им се одузму министарске фотеље или да сами поднесу оставке (институција – оставка – као морални чин, у Србији не постоји).

Министре треба кажњавати, а не ћутати. У Србији се ћутање сматра мудрошћу, посебном одговорношћу, многи су поносни ћутолози, зато министри могу да раде што им је ем мило и ем драго.

Уместо закључка:

Налогодавци, кадровици из Империје, Енглеске, Немачке, Бриселска камарила, су понизили свеколики српски народ, историјски народ, народ који има меморију, славну историју, славне личности којима се дивио цели свет. Посебно су кадровали, постављали, министре иностраних дела и војне, те две основне поре живота сваке земље.

Да ли неко може упоредити министре иностраних дела и војне од 2000. године до данас са величинама попут (присећам се имена и великих дела само неких министара иностраних послова и одбране) С. Протића, Р. Путника, С. Степановића, Н. Пашића, Д. Давидовића, И. Гарашанина, Ј. Ристића, С. Новаковића, Р. Бојовића  и још  више од  стотину  других српских великана, од када је Србија постала Кнежевина до данас.

Појава садашњих ликова води Србе и Србију у трагедију чије је последице тешко предвидети. Они су само нормална последица стања у земљи у којој ученици кажу за Епикурејце да су Епикурци, Конфучије древни кинески мудрац је за њих Конфузије,  да је Толстој уместо Ану Карењину написао Ану Курњикову а да је Балзак уместо Чича Горија написао Чича Горила и стотине  других сличних  „бисера“. Сутра ће те ученице и ученици бити министри.

Било би неумесно ако неко помисли, а поготово да то јавно каже, да се у мојој маленкости развила нека мржња према министрима. Напротив, желео бих да оваквих министара, који сада министрују, буде што више, јер би се њихова владавина  пре окончала.