АКТУЕЛНО

ЦРНА ГОРА: „Код Сузане“ – Адвокат Крповић кажњен због напуштања суђења, Милић тврди да јој је суд „запечатио судбину“


фото: ИН4С

Данашње суђење у Вишем суду у Подгорици за наводни покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године је окончано након непуног сата, а наредни претрес одређен је за сјутра у 9 часова.

Адвокат Бранке Милић, Југослав Крповић, затражио је медицинске вјештачење за Милићеву, као и њено пуштање на слободу. Он је саопштио да не може да учествује у даљем поступку, јер му кодекс не дозвољава да ради и заступа странку мимо њених интереса.

Крповић је саопштио да не отказује пуномоћје, али да напушта суђење, јер му се, како је рекао, не омогућава да заступа његову брањеницу на ваљан начин.

„А овдје је у питању њен живот“, рекао је Крповић, наводећи да постоји опасност да његова брањеница неће жива изаћи из овог поступка.

„Вратићу се у судницу кад суд обезбиједи законите услове“, рекао је Крповић.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић оцијенио је да је одлука Крповића да напусти озбиљна опструкција.

Судија Мугоша казала је да је сходно правилнику Крповић кажњен је са хиљаду евра због напуштања суђења.

Непосредно прије прекида данашњег рочишта, судија Мугоша је у свом већ препознатљивом маниру одузела ријеч адвокату Јовановићу.

Бранка Милић: Суд ми запечатио судбину

Оптужена Бранка Микић казала је да неће учествовати у „монтираном случају“ због, како је казала, физичке и психичке ицрпљености, а како сматра, суд јој је „запечатио судбину“ и сматрао да је окривљена још прије дванаест мјесеци, прије почетка поступка.

Милић болује од ангине пекторис и већ 11 мјесеци се, према одлуци Уставног суда Црне Горе, налази нелегално у притвору. Због тога, као и због константвог кршења основних људских права током боравка у притвору, Милић од прошлог петка штрајкује глађу.

Њена ћерка Јелена Милић упутила је јуче овим поводом Амбасади Србије у Црној Гори „Молбу за ХИТНО поступање“, у којој тражи од дипломатског представништва да се коначно ангажује у овом случају.

У досадашњем току суђења, оптужени Братислав Дикић, Милош Јовановић, Србољуб Ђорђевић, Кристина Христић, Бранка Милић и Милан Душић негирали су кривицу.

Поступак против Дикића је раздвојен, због његовог упућивања на лијечење.

Дикићев адвокат, Горан Петронијевић, рекао је да је Дикић оперисан у Клиничком центру у Подгорици и да се осјећа добро, а да ће онколошки налази показати да ли постоје канцерогене промјене.

Петронијевић је додао да су операцију извели љекари Клиничког центра Црне Горе уз асистенцију љекара са ВМА из Београда.

„Неко је по нечијој наредби крио ове резултате од суда и одбране и на тај начин довео у озбиљну опасност живот генерала Дикића“, истакао је јуче адвокат Петронијевић за ИН4С.

Подсјећамо да је он и раније указао на „хуманитарни проблем“, а то је да је прикривање медицинске документације за Дикића коју је одбрана презентовала суду првог дана, а из које се види да је код њега наступио рецидив болести.

ИЗВОР: ИН4С 4.10.2017. 

***

3.10.2017. Седница Народне скупштине Републике Србије

Србија више не ћути: Пружити помоћ оптуженима за бесмислени случај „државног удара“ 

Народни посланик у Скупштини Србије и замјеник предсједника Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић инсистирао је данас у име своје партије да државни органи Србије коначно почну да се баве случајем оптужених грађана Србије у афери Државни удар.

„Ми желимо данас да читавој јавности скренемо пажњу на случај српских држављана који су већ скоро годину дана у притвору у Црној Гори под бесмисленим оптужбама да су покушали некакав атентат и пуч и практично покушали са неколико домаћица и младића да изврше државни удар у Црној Гори„, казао је замјеник предсједника Српске радикалне странке у Скупштини Србије.

Он истиче да је најдрастичнији случај Бранке Милић (62), грађевинског техничара из Новог Сада, која се већ пуна 322 дана налази у притвору, у ћелији од шест квадрата, која је 24 сата обасјана неоским свјетлом, лишена могућности да нормално спава, живи и да се лијечи од ангине пекторис.

Напомињући да је Милић у петак почела штрајк глађу, Шаровић истиче:

„Да ситуација буде још гора и да бисте и ви схватили да овде једноставно нема никаквог основа да Бранка Милић буде у притвору, донели смо и показаћемо вам решење Уставног суда Црне Горе који је констатовао да је Врховни суд Црне Горе повредио закон, устав и Европску конвенцију о заштити људских права тиме што је без иједног ваљаног разлога одредио притвор Бранки Милић.

Како је нагласио, за све то вријеме нико од представника Републике Србије није пружио никакву помоћ Бранки Милић, и подсјетио да би Србија то морала урадити, чак и да је Милић лично пред камерама стријељала Мила Ђукановића.

ИЗВОР: ИН4С 3.10.2017. 

***

ПОВЕЗАНО:
*БРАНКА МИЛИЋ: БИА типовала да будем статиста пројекта ‘Државни удар’!

*

*

————-

4.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НИЈЕСТЕ ВИ НИКАКВИ СУД СЛОБОДА ЗА СЕСТРУ СРБКИЊУ И ЗА СРБСКУ СПАРТУ ВИ СТЕ мошина копилад ОД ТЗВ СУДИЈЕ ДО ДО СВИХ ВАС У СУДУ НИЈЕ ОВО монтенегро ВЕЋ НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО СССС

    Свиђа ми се