АКТУЕЛНО

Суђење Махмуљину: Свједочење о покољу српских заробљеника на „13. километру“


На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, бивши припадник одреда „Ел муџахедин“ рекао је да је на локацији „13. километар“, општина Завидовићи, гдје је био камп или логор, био покољ заробљеника, али да не зна тачан број убијених.

„У логору затичем заробљеника, који иде по камењу, а води га нека особа. Видим око 40 или 50 заробљеника, једног који је објешен за пречку, али је био жив и сљедеће јутро је издахнуо. За једног се сјећам чак стријељања…Сви су побијени“, рекао је заштићени свједок С-8, који је био стражар на „13. километру“ /рејон Каменица/.

Свједок је рекао да је заједно са другим припадницима одреда „Ел муџахедин“ прошао вјерску и војну обуку и да је онда отишао на терен на „13. километар“, јавља Бирн.

„Углавном клање ножевима, моторном пилом&хеллип; Стријељање. Тијела су била у логору, закључана, у комадима и засметао им је мирис крви. Стравичне слике, хорор. Гдје су одвезени не знам. Знам да су стављени у камионе“, навео је свједок, истакавши да је било и Бошњака који су учествовали у убиствима.

Према његовим ријечима, десет заробљеника је отишло на размјену.

Убиства заробљеника, како је рекао заштићени свједок, трајала су два или три дана, али не зна колико их је убијено.

„Нико није покушао да спријечи убиства“, додао је свједок, одговарајући на питања оптуженог Махмуљина да ли је неко унутар кампа био способан да спријечи те екстремисте.

На питање да ли су на обуци носили ознаке такозване Армије БиХ, свједок је рекао да се не сјећа, али да су обучавани по војним прописима такозване Армије БиХ.

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да није имао контакт са припадницима 35. дивизије такозване Армије БиХ и није му познато да ли је неко из одреда „Ел муџахедин“ информисао трећу страну.

Махмуљин је оптужен јер није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда „Ел муџахедин“ на подручју Возуће и Завидовића.

Наставак суђења заказан је за 11. октобар.

ИЗВОР: РТРС

————

4.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић