КУЛТУРА

Случај српског(?!) удружења „Иво Андрић“ из Мадрида


Коментар професора Вишеслава Симића
6.10.2017.

„Обавезно прочитати и ширити даље – нека макар знају да знамо шта раде, иако заиста не постоје механизми и инструменти у Србији да се оваквим гадостима стане на пут.

Ми смо покушали изнутра да делујемо, али, ”захваљујући” демократији, увек нас надгласају боље организовани и удружени ниткови, а општа малодушност и ”немешање у политику” од стране већине само помаже непријатељима који су политику и учинили тако гадном да би лакше могли да владају и разарају све чега се дохвате.

Нарочито важан текст не само за све Србе већ и за нас у земљама шпанског говорног подручја, а нарочито данас, када се еуРОПСКА унија ку*ва јавно у вези са Каталонијом и питањем Косова и Метохије! И што нас лидери овог ”српског удружења”, за наше паре!, представљају свету као прогонитеље Јевреја!“

***

СРПСКА КУЛТУРА У СЛУЖБИ АНТИСРПСКИХ ПРЕДРАСУДА

Случај Удружења „Иво Андрић“, Шпанија

Под окриљем организације која носи име нашег нобеловца, и уз учешће Срба у Шпанији, уместо најављеног представљања националног идентитета и културе, шаљу се политичке поруке потпуно супротне националним интересима Срба и даје легитимитет идејама људи блиских Социјалистичкој партији Шпаније у којој су антисрпске предрасуде најукорењеније и чији су чланови наши осведочени непријатељи Карлос Вестендорп и Хавијер Солана. Све то одвија се по принципу афирмације идеје – ако сами Срби прихватају и промовишу наратив који је довео до бомбардовања 1999. године, онда целокупна политика према њима с краја прошлог века има оправдање!

Амерички мислилац Џозеф Нај, творац термина и аналитичког концепта „меке моћи“, рекао је да је најбоља пропаганда она која то, заправо, и није, а кредибилитет најбољи ресурс тој и таквој пропаганди.

Како ту врсту „меке моћи“ разумеју и у пракси примењују најновији почасни чланови културног Удружења „Иво Андрић“, јединог репрезентативног удружења Срба у Шпанији, међу којима су и бивши министар културе Шпаније и бивши директор Института „Сервантес“ Сесар Молина и његова супруга Мерцедес Монмани, веома блиски нашем амбасадору Данку Прокићу и особљу Амбасаде Србије у Мадриду, видљиво је на трибинама које организују у Удружењу и ван њега, и са којих уз помоћ презентација књига и филмова аутора из Србије, а понекад и чисто непријатељских из земаља у окружењу, шаљу антисрпске поруке.

Тако се под окриљем организације која носи име српског нобеловца Иве Андрића, и уз учешће Срба у Шпанији, уместо представљања српског идентитета и културе, шаљу политичке поруке потпуно супротне националним интересима Срба и даје легитимитет идејама људи блиских Социјалистичкој партији Шпаније у којој су антисрпске предрасуде најукорењеније и чији су чланови наши осведочени непријатељи Карлос Вестендорп и Хавијер Солана. И све то по принципу афирмације и утемељења идеје – ако сами Срби прихватају и промовишу наратив који је довео до бомбардовања 1999. године, онда целокупна политика према њима с краја прошлог века има оправдање. Другим речима, онда Косово заслужује да буде независно, Република Српска да буде укинута, а Србија да понесе терет главног кривца за рат започет 90-их у бившој Југославији, каже извор „Печата“ близак овим круговима упућујући нас на линкове који сведоче о њиховој умрежености са идеологијом атлантистичко-сорошевских тинк-тенкова у Шпанији, који у тој земљи монополишу јавни дискурс о Западном Балкану.

На почетку разговора за наш магазин он наглашава да је Шпанцима тешко да схвате како једно српско удружење може да се претвори у платформу за ширење антисрпских идеја и предрасуда, осим – намеће се закључак – ако је реч о чињеницама толико евидентним да их ни сами Срби не могу довести у питање.

(Цео текст је доступан у штампаном издању Печата)

***

Случај Удружења „Иво Андрић“, Шпанија (2) Филмски антисрбизам и нечасне улоге

Како је пројекцијом српских филмова 2014. године у организацији Удружења „Иво Андрић“ Србија стављена у негативан контекст неонацизма и одговорности за Холокауст, сасвим непримерен чињеницама, као и њеном угледу, а уместо пожељног побољшања представе о нашој земљи пред јавношћу Шпаније дошло до једнодимензионалне и вулгарне политизације наших културних остварења и произведена сувишна и бесмислена асоцијација на деведесете

Уколико држава Србија не подржи повратак Удружења „Иво Андрић“ у Мадриду на програмску оријентацију усклађену макар са Предлогом стратегије развоја културе који је сама донела, њиме ће потпуно овладати агенда Сорошевог Фонда за отворено друштво, поручује „Печатов“ извор из Шпаније који је сведочењем у прошлом броју нашег магазина показао на који начин се кроз српску културу Шпанцима и осталом вишемилионском аудиторијуму шпанског говорног подручја систематски пласира антисрпска пропаганда.

Наш саговорник, заправо, на конкретним примерима доказује како је сорошевска машинерија представљање Срба у Шпанији узела под своје, и опомиње надлежне да су потценили снагу и значај који за њу има држање под контролом јединог српског репрезентативног удружења у овој земљи.

У прилог тврдњи да се негативна слика о Србији пласира довођењем на трибине Удружења углавном аутора „грађанистичке“ и „другосрбијанске“ оријентације, он је у претходном броју „Печата“ показао како се то ради на представљањима књига. У наставку који следи говори о филмовима чија је пројекција у Мадриду била у истој функцији.

– Tоком прве две године постојања Удружење „Иво Андрић“ је у оквиру организовања циклуса српског филма и промовисања српских филмских стваралаца учествовало у промоцији остварења „Кад сване дан“ Горана Паскаљевића (фебруар 2014). Пројекција филма произвела је изразито негативан одјек по Србију и Србе у високотиражном дневном листу „Мундо“ од 21. фебруара 2014, у коме између осталог пише:

„Заплет (филма) подсећа нас да је Београд, српска престоница, био место где је, уз помоћ квислиншке Владе, започето масовно убијање Јевреја у оквиру Холокауста планираног од стране нациста.“ „Београд је једини сценарио Холокауста који нема ниједан комеморативни споменик нити означено место концентрационог логора. Никога није било брига за то.“

На страну да ли је то била намера редитеља или не, код шпанских медија који се баве културом створен је утисак да је Холокауст започет у Србији, а да Србија Јеврејима није изградила још ниједан споменик! Београд нема ни споменик Јасеновцу, али то нико не спомиње, као да није ни постојао. Уосталом, споменици жртвама фашизма би требало да буду заједнички свима који су од њега страдали: Јеврејима, Ромима, Србима и осталима. Ако се погледају пројекти које финансира Управа за дијаспору, намеће се закључак да је Удружење „Иво Андрић“ јединствен случај јер изгледа да само њихова уређивачка политика има за последицу да се о Србима говори на најгори могући начин – закључује наш саговорник.

(Цео текст је доступан у штампаном издању Печата)

____________________
Повезано: Жарко Јанковић: ТРИ БОЈЕ : ЦРНО или О антисрпском филму који финансира “српска” власт