АКТУЕЛНО

Ратни злочинац и убица Срба Насер Орић ОСЛОБОЂЕН по свим тачкама оптужнице – пресуда и реаговања (видео)


Судија: Тужилаштво није ван „разумне сумње“ доказало злочин

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да су оптужени Орић и Мухић у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Он је навео да је кључни елемент свих тачака оптужнице био исказ заштићеног свједока „О1“, који према оцјени Вијећа, није био вјеродостојан.

Максумић је нагласио да је Тужилаштво морало бити свјесно контрадикторности исказа овог свједока које је дао током истраге и на главном претресу.

Образлажући све три тачке оптужнице, навео је да је „О1“ на главном претресу говорио да је видио убиство, док у истрази, у двије раније изјаве, уопште не спомиње акцију на Залазју, као ни оптужене.

Образлажаући другу тачку оптужнице, убиство Милутина Милошевића у Лолићима, Максумић је релевантним оцијенио налаз вјештака Зорана Станковића који је потврдио да је на тијелу убијеног пронађена прострелна рана, док је „О1“ говорио да су Орић и Мухић у Милошевића испалили рафал из аутоматске пушке.

„У истрази је свједок тврдио да није био очевидац, већ да је чуо о овом убиству. На главном претресу је казао како је са неколико метара гледао како оптужени пуцају у Милошевића. Налаз вјештака потврдио је супротно, те је Вијеће изјаве свједока оцијенило неприхватљивим“, казао је Максумић.

Према његовим ријечима, трећу тачку оптужнице, убиство Митра Савића, Тужилаштво БиХ је покушало доказати свједочењем „О1“ који је рекао да су Савића убили Орић и Мухић, пуцњима из пиштоља, а затим и из аутоматске пушке.

„Док у ранијим исказима није говорио о убиству, на главном претресу је говорио како је све гледао из непосредне близине. Супруга убијеног Савића, Стојанка, казала је да је он убијен у рову и да је погођен у уста. Исто је потврдила и доктор Весна Јовановић, која је била на препознавању тијела убијеног 1992. године, чије је изјаве Судско вијеће цијенило релевантним“, рекао је Максумић.

Изрицању пресуде присуствовали су чланови организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице и Братунца који су након објаве ослобађајуће пресуде, разочарани напустили судницу.

Представници жртава су након изласка из суднице казали да је „Орић за њих и даље злочинац“ и да се „питају након ове неправде како живјети скупа“.

Представници бошњачких удружења и „Мајке Сребренице“ аплаузом су поздравили излазак Орића и Мухића из суднице.

Извор: СРНА

РЕАГОВАЊА

Тужилаштво БиХ, у случају Орић, најављује жалбу

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајућу пресуду ратном команданту тзв. армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује због ратних злочина над Србима.

 „Тужилаштво БиХ не може да коментарише првостепену пресуду Суда БиХ. Када добијемо писани отправак пресуде, уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду“, саопштено је из Тужилаштва.

Ослобађајућа пресуда за Орића изазвала је различите реакције у БиХ и Србији.

Извор: Независне новине

***

Додик: Пресуда Орићу доказ да у БиХ нема казне за злочине над Србима 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен.

Додик је нагласио да су свједоци застрашивани свих девет година колико је трајало суђење.

„Предсједник судског вијећа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитијумо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Позивам све Србе да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

Додик је подсјетио да је кривични прогон Насера Орића због злочина у Сребреници покренут прије девет година у суду у Бијељини, као и да су од тада многи свједоци застрашени, а неки и умрли под сумњивим околностима.

Према његовим ријечима, ово је тачка која се неће тек тако завршити.

„Не треба ми увјеравање никога од странаца да је ово судска пресуда која се мора поштовати. Ово Срби не могу да поштују, не могу да поштују ни Суд, ни Тужилаштво, ни државу у којој су предодређени да буду побијени, а да за то нико не буде кажњен“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је ово понижење српског народа и још једно увјерење да ова земља не треба да постоји, додајући да се ово не би десило да су у заједничким институцијама представници Срба који штите интересе српског народа.

„Када смо прије неколико година покренули иницијативу да се одредимо према Суду и Тужилаштву и када смо тражили консензус о томе, неки су исмијавали ту причу“, напоменуо је Додик и додао да ти исти сматрају да имају лојалну опозицију у Српској и лојалне представника Срба у Сарајеву да могу да донесу било какву одлуку.

Додик је истакао да ће данас бити одржана сједница предсједништава СНСД-а и ДНС-а и да ће однос према овом питању битно промијенити њихов однос према статусу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Он је додао да Суд и Тужилаштво, који су насилно наметнути у БиХ, овдје само одрађују свој пир и солидаришу се са злочинима Насера Орића.

„Чињеница да је чак било и Бошњака који су свједочили о злочинима Насера Орића није била довољна да се изрекне казна за злочин који је учинио. Очекујем да ће сви који раде у заједничким институцијама заузети јасан став о овоме, јер даљи рад Суда и Тужилаштрва од нас неће имати никакву подршку“, поручио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је након ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу нестало посљедње зрно повјерења у рад правосуђа БиХ.

Цвијановићева је рекла новинарима да је ова пресуда Суда БиХ катастрофална, скандалозна и срамотна, донесена упркос свим свједоцима и доказима које не посједују само правосудне институције БиХ, већ и многи странци, стране службе и амбасаде у БиХ.

„Ако је нешто и било од повјерења и наде /у правосуђе БиХ/, не вјерујем да више може постојати. Ово само показује да би било сасвим оправдано да се одрже разни референдуми, укључујући и онај о Суду и Тужилаштву БиХ“, поручила је Цвијановићева након што је Суд БиХ данас првостепено ослободио Орића и припадника такозванеАрмије БиХ Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

На питање да ли је након ове пресуде вријеме за јединство власти и опозиције у Српској, Цвијановићева је рекла да је за то вријеме било и прије.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је данас да је изрицање ослобађајуће пресуде бившем команданту Армије РБиХ Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу коначна потврда непрофесионалног, селективног и политичког рада правосуђа Босне и Херцеговине.

Чубриловић је истакао да је ослобађајућа пресуда Орићу, упркос бројним свједочењима и исказима о гнусним злочинама јединица под његовим вођством над Србима у Подрињу, пораз правосуђа Босне и Херцеговине и показатељ да правде, када су у питању злочини над недужним српским цивилима и војницима, никада није било, нити је може бити у овако накардном правосудном систему.

Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац, која је приситвовала изрицању ослобађајуће пресуде ратом команданту сребреничких муслимана у Суду БиХ оцијенила је као неправду за жртве. Нагласила је да су 1992. године муслимани из Сребренице, предвођени Насером Орићем дошли у њено двориште, у њену кућу, и убили јој супруга, јетрву, свекрву и њених двоје дјеце одвели у затвори. Поручила је да у БиХ нема правде.

– Данас су га ослободили, а слободан је 25 година – каже Филиповићева.

Бане Васиљевић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница, казао је да без обзира што је Орић ослобођен „он је за српски народ из Сребренице и даље ратни злочинац“.

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу представља довољан импулс да се дефинитивно одржи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској, сматра предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић. Он је нагласио да овако катастрофална пресуда значи „смак правосуђа у БиХ“.

Митровић каже да ослобађање Насера Орића представља „дно дна“ и да онда више нема потребе за процесуирањем ратних злочина над Србима, јер ће поучени овим искуством сви бити ослобођени.

– У случају пресуде Насеру Орићу доминирала је политика, јер у овом случају постоји сасвим довољно доказа за осуђујућу пресуду – закључио је Митровић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да ослобађање Орића представља крах и сумрак правде у БиХ и легализацију злочина над Србима. Навео је да ће се овом пресудом легализовати злочин над Србима и отворити лов на Србе у којем ће многи невини Срби страдати од Суда и Тужилаштва БиХ.

– Ово је стварно постало опасно – рекао је Савчић.

Он је истакао да је ово крах правде, поготово када је ријеч о српским жртвама, јер постоји не мало случајева гдје су потпуно невини људи осуђени без иједног доказа или са потпуно лажним доказима које је Суд БиХ прихватио као вјеродостојне и изрицао драконске казне.

Имајући у виду како је текао процес Орићу, са огромним притиском на свједоке, Савчић је нагласио да „сви Срби у било којим институцијама треба дебело да се замисле“.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да ослобађање Орића показује да се улази у фазу потпуног неповјерења у правосудне институције које би требало да чувају и штите истину.

Истакао је да је срамотно да је човјек који је крив и одговоран за страдања огромног броја Срба данас ослобођен.

– Правда је можда спора, можда није у датом моменту достижна, али смо убијеђени да ће правда кад-тад добити правни и нормални епилог – истакао је Бореновић, и додао ,да овакву одлуку Суда БиХ сматра скандалозном.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу у Српској није потребан никакав референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је ово довољно да се констатује крах правосуђа БиХ.

– Ово је у принципу референдум о правосуђу у БиХ, јер оваква пресуда најављује крах правосуђа БиХ – рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, тамо гдје је свима јасно у Републици Српској, ФБиХ и међународној заједници да постоје неспорни злочини, имена жртава, бруталности и све оно што се повезује са најнегативнијим ратним дешавањима – не вриједи за Суд БиХ.

– Али, зато су спремни да тамо гдје не постоје никакви докази, никакви материјални показатељи покрену лавину оптужби и поступака да би се сваком иоле значајнијем Србину судило или Суд користио као метод политичког и сваког другог притиска – закључио је Стевандић.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић сматра да ослобађање Орића представља пораз и крај Суда БиХ.

– Десетине мртвих – жртава Насера Орића и његове јединице на подручју Подриња, али и по другим ратиштима ништа не значе за Суд и Тужилаштво БиХ. Они су унапријед инструисани да злочинци буду ослобођени и да се прикажу као ослободиоци и хероји, а за српске жртве у овој земљи нико не мари – рекла је Рајилићева.

Она је навела да је порука да су Срби легитимне мете, које може да убија како и ко хоће и да за то никада неће одговарати.

– Тај суд не треба никоме, тако радећи, поготово не Србима и треба на сваки начин гледати како да се тај суд уништи или да се бар Срби изузму из икаквог учешћа и сарадње са тим судом – закључила је Рајилићева.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да ослобађајућа пресуда Орићу указује да у БиХ нема правде и права, а ако њих нема онда нема ни државе, те поручио да је неминовно правосуђе вратити у оквире Дејтонског споразума.

– Задатак нас политичких партија из Републике Српске је да као једну од првих мјера предузмемо на нивоу БиХ да се уради реформа правосуђа која ће одговарати Дејтонском мировном споразуму – рекао је Павић.

Истакао је да је жалосно да су породице погинулих данас морале слушати такву пресуду и такво образложење, додавши да се према понашању Орића током цијелог процеса могло видјети да је он већ унапријед знао каква ће одлука бити донесена.

– Ми у Републици Српској овакве судове више нити можемо трпјети ни признавати и зато су неопходне мјере да се што хитније изврши реформа правосуђа – поручио је Павић.

Он је истакао да је ослобађајућа пресуда Орићу била и очекивана и да је то врло жалосно за правосуђе БиХ, подсјетивши да је било и раније сличних одлука.

– С обзиром на став политичког суда Хашког трибунала, могло се и очекивати да буде донесена оваква пресуда и да ће се Суд БиХ повести истом политиком – каже Павић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да иза ослобађајуће пресуде Орићу стоји снажан утицај бошњачке политике, предвођене Бакиром Изетбеговићем и да је ријеч о поразу правосуђа БиХ. Наглашава да је то показатељ да се правосудне институције на нивоу БиХ стављају у службу бошњачког народа и да то није пут којим БиХ треба да иде.

Којић је напоменуо да је процес против Орића пратио низ контроверзи, те подсјетио да је Орића у Предсједништву БиХ примио Бакир Изетбеговић који му је обећао ослобађање, као и да је постојао велики утицај на свједоке у току поступка.

Према његовим ријечима, у овом случају постоји „нешто што се иза брда ваља“, а то је снажан утицај бошњачке политике предвођене Изетбеговићем да Сребреница и средње Подриње буде искључиво резервисано само за Бошњаке као жртве, а Србе као злочинце.

– Бошњаци покушавају да држе тај стереотип и поред бројних доказа о почињеним ратним злочинима над Србима – истакао је Којић.

Истиче да пред бх. правосудним институцијама нема ниједне осуђујуће пресуде за страдање 2.428 Срба, око 50 дјеце и око 180 жена у Подрињу.

– У конкретном предмету имамо случај убиства три лица српске националности, безброј доказа, али и то није било довољно Суду БиХ да донесе осуђујућу пресуду – рекао је Којић.

Он је истакао да је очигледно да је пресуда Суда БиХ заснована на неправди, те запитао да ли је ово пут којим БиХ треба да иде.

– Породице српских жртава из Подриња нису још дочекале правду и како оне могу да вјерују таквим правосудним институцијама – истакао је Којић.

Којић очекује да ће се Тужилаштво БиХ жалити на ову првостепену пресуду и да ће у другостепеном вијећу Суда БиХ „сједити разумни, аполитични људи који ће донијети разумну и на праву и правди засновану пресуду“.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да се изрицањем ослобађајуће пресуде Орићу, БиХ враћа у Средњи вијек када су тадашње окупационе турске снаге могле да убијају, пљачкају, отимају и прогањају српско становништво и за то никоме не одговарају.Он сматра да политички представници Срба у БиХ, без обзира на ком су нивоу власти, морају да сједну и да се озбиљно договоре којим путем се у БиХ може даље ићи.

– Ево и овдје у овом случају, када се ослобађа неко за кога постоје толико увјерљиви докази да је лично био укључен у бројне злочине који су почињени над српским становништвом у Подрињу, Сребреници, суд налази за сходно да такву особу ослободи било какве одговорности – рекао је Ђокић.

Он је истакао да то још једном ставља велику ружну мрљу на Суд БиХ и „захтијева да се у овој земљи сви тргну и да виде у ком правцу све ово иде“.

– На овакав начин се у овој земљи тешко може развијати повјерење у институције, њихову објективност и правичност и зато су потребно озбиљне промјене – каже Ђокић.

Потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац оцијенио је да је изрицање ослобађајуће пресуде бившем команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу засновано на двоструким аршинима правосуђа БиХ.

Марјанац је рекао Срни да се двоструки аршини правосуђа БиХ показују тиме, јер су Србима за много мања кривична дјела изрицане драконске казне, што је несхватљиво.

„Срби по некој, хајде да кажемо, командној одговорности добију по 10, 15, 20 и 30 година, то је несхватљиво“, рекао је Марјанац.

Делегат у Дому народа ПС БиХ Драгутин Родић изјавио је да је разочаран и тужан због ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, јер таква одлука Суда БиХ представља јасан доказ да у БиХ нема правде за злочине почињене над Србима.

„За мене је сасвим разумљив коментар и огорчење породица српских жртава. Искрено морам да кажем да сам разочаран, да не кажем да сам и тужан, јер ако желимо правду и помирење у БиХ онда морамо да водимо рачуна и о кривцима који су својим дјелима чинили оно што није примјерено уопште, а поготово када су ратни злочини у питању“, рекао је Родић.

Српска радикална странка „Др Војислав Шешељ“ сматра да је изрицање ослобађајуће пресуде Орићу још један у низу доказа да правде нема када је ријеч о злочинима над Србима.

– Ослобађајућа пресуда, када се има у виду карактер и тежина злочина Насера Орића, заиста је срамна. Срамно је и то што су српске жртве данас поново страдале, овога пута од правосуђа БиХ – рекао је предсједник СРС Драган Ђурђевић.

Он сматра да се другачији исход суђења није могао ни очекивати, имајући у виду досадашње искуство када је ријеч о процесуирању злочина над Србима.

– Добро нам је позната „правда“ којој је био склон Хашки трибунал, а ништа другачији приступ раду нема ни Суд БиХ – истиче Ђурђевић, и додаје, да ова, али и друге ослобађајуће пресуде за злочине над Србима, могу имати озбиљне посљедице.

– Ствара се утисак да Србе може да убија ко хоће, јер за то, не само да неће одговарати, него ће бити проглашен херојем. То, заиста, може имати изузетно озбиљне и далекосежне посљедице – упозорио је Ђурђевић.

Бањалучки адвокат Милан Петковић рекао је да не би смјела опстати пресуда Суда БиХ о ослобађању Орића и Мухића. Он је додао да је увијек тешко коментарисати пресуде док се не погледају детаљи пресуде у којима су разлози због чега су оптужени ослобођени, те изразио наду да ће Тужилаштво БиХ сачинити жалбу на ову пресуду квалитетно и савјесно, те указати на све пропусте уколико их је било код првостепеног суда.

Замјеник предсједника НДП-а Крсто Јандрић рекао је да је правосуђе БиХ у тоталном фијаску након што је Суд БиХ првостепено ослободио Насера Орића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. Јандрић је рекао да је тиме фијаско доживјела и цијела БиХ, јер се годинама, упркос толико доказа, обим кривичних дјела покушава смањити на неке појединачне случајеве.

ИЗВОР: РТРС

***

„Част отаџбине“: Срби су криви и када нису, Бошњаци и када су криви не одговарају

Ослобађајућа пресуда Орићу представља суштину заједничког живљења у БиХ, Срби су криви и када нису, а бошњаци и када су криви не одговарају, наведено је у саопштењу „Част отаџбине“.

Саопштење Удружења „Част отаџбине“ преносимо у цјелости:

Двосмислена сугестија како се сви морају замислити овим поводом, је по ншем мишљењу искључиво политиканство када неко жели да нешто изјави ради изјаве, поготово када та изјава долази од предсједника БОРС-а Савчића, чији је основни задатак да се свим средствима бори против појава у Суду и Тужилаштву БиХ. Наше питање је над чим и зашто да се замишљамо? Да ли је ико из српског рода изненађен оваквом пресудом? Ми нисмо!

Заблуда да ће бити осуђен неко попут Насера могли су очекивати само они Срби који су заслијпљени удобним фотељам и договорима са Бакиром и његовом квази елитом. Из тих разлога они ни до сада нису примјећивали понижење српских жртава и голготу њихових породица које понижавају исти судови. Дан уочи срамне пресуде, дезертер Говедарица најављујући овакав исход пресуде, пребацује кривицу на преесједника Додика како ће то искористити за дневно политичке сврхе у борби против опозиције,а исти не желећи да да подршку Референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Наша жеља је да будемо сасвим јасни, да је потребно провести припреме на свим нивоима српског корпуса за спровођење Референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер је то једини пут за прекид недопустивих пресуда огваквог типа. Сматрамо да је крајње вријеме да покажемо јединство и слогу, јер од овога тренутка све везано за Суд и Тужилаштво БиХ је неприхватљиво, нелегално и нелегитимно за сваког припадника српског народа, поготово за службенике српске националности у Заједничким органима БиХ.

***

Виши суд у Београду да настави поступак против Орића

Министарка правде Србије Нела Кубуровић оцијенила је да је срамна одлука Суда БиХ који је ослободио Насера Орића још једна потврда да за убице и злочинце попут њега нема казне, а да за убијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде.

Министарка Кубуровић вјерује да ће Виши суд у Београду, пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Орића за убиство девет цивила, наставити да води овај случај.

„Да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио?“, упитала је Кубуровићева у саопштењу.

Она је упитала и „да ли десетине очевидаца и свједока тих мучних и мрачних сјећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна?“.

„Мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувијек остају дубоко закопане у црним сјећањима њихових породица, пријатеља и свих нас“, истакла је министарка правде Србије.

Према њеним ријечима, мрачна истина је данас прогледала – да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе.

Она је упитала „да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и дјеце, само зато што су они Срби, да ли је то помирење којем државе из региона теже?“.

„Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин… а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак. Свако мора да одговара за оно што је починио, и ми од тога нећемо одустати“, истакла је Кубуровићева.

Она је истакла да је најмање што се дугује српским жртвама и њиховим породицама – истина од чије су руке изгубили живот.

„Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе“, поручила је Кубуровићева.

Извор: СРНА

***

Вучић: Пресуда показала да „српска суза нема родитеља“ 

Предсједник Србије Александар Вучић је оцијенио да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу значи да ће Срби за правду морати да се боре сами, те позвао Србе да због те пресуде не изговоре ниједну горку ријеч против комшија Бошњака и поручио да истину ниједан суд неће моћи да сакрије.

„Позивам Србе да због ове пресуде, као и послије оног што се мени догодило у Сребреници, не изговоре ниједну грчу ријеч против наших комшија Бошњака, да градимо пријатељство и будућност са њима. А, истину ниједан суд, ма како је скривао, неће моћи да сакрије“, рекао је Вучић.

Он је истакао да његова улога као предсједника није да каже најстрашније могуће ријечи, јер је очигледно да животи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића нису вриједни као животи неких других људи.

„Јасно је да српска суза нема родитеља“, рекао је Вучић новинарима у Београду, након састанка са европским комесаром за хуманитарну помоћ и управљање кризним ситуацијама Кристосом Стилијанидисом.

Он је додао да је јасно и да ће Срби морати да се за правду боре сами и да ће увијек само Срби бити оптуживани и да никада ни Рамуш Харадинај ни Орић неће бити криви.

„Ако је по њиховим судовима, никада нико неће бити крив за највећи број Срба који су страдали, а највише Срба страдало је на простору бивше Југославије, Срба и Бошњака“, додао је Вучић.

Оцијенио је да ће Срби морати не да кукају, плачу или псују, него да се боре снажнијом економијом, својом већом снагом и јединством, већим радом.

„Да тај рад донесе плодове за будућност нашој дјеци, да не скривамо истину од наше дјеце, да тамо гдје смо за нешто одговорни – да то прихватимо, а тамо гдје су други одговорни – да о томе јасно и недвосмислено говоримо, али да гледамо у европску будућност Србије“, закључио је Вучић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да судска одлука о ослобађању Орића поручује да се за злочине почињене над Србима не одговара.

– Има ли краја безобразлуку, понижењу и неправди према српским жртвама? Зар неко мисли да се тако може градити мир, стабилност и помирење у региону? – запитао је Дачић.

Дачић је рекао да никакав суд неће моћи да опере српску крв са руку Орића и других злочинаца, те да ће их казна стићи кад-тад.

Он је оцијенио за Танјуг да за разлику од Срба, ни муслимани, ни Хрвати, ни Албанци, нису спремни да се суоче са својим ратним злочинима.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да суд који је ослободио ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића није суд, него срамота правосуђа и људске заједнице, и велика пријетња миру.

„Суд који је у стању да доказаног ратног злочинца Насера Орића ослободи одговорности за убиство 3.500 Срба није суд већ срамота, али и велика пријетња миру и велика опасност“, нагласио је Вулин.

Он је оцијенио да суд који је могао да ослободи доказаног злочинца и крволока, угрожава мир, безбједност, повјерење и помирење на цијелом Балкану.

Вулин очекује од међународне заједнице да сада покаже исту упорност и исту солидарност према српским мајкама Братунца и Подриња, какву је показивала према „Мајкама Сребренице“.

„Да сада према српским мајкама Братунца и Подриња покаже исту солидарност и исту упорност да се њихове ране признају, да их неко утјеши, да им каже да ће правда стићи. Ако то не буду урадили, онда ће нам, нажалост, заувјек доказати да српске ране не боле баш никога и да црне мараме наших мајки нису никоме терет и нису никоме упозорење ни оптужба“, рекао је Вулин.

Он очекује да ће међународна заједница сада искористити своју велику снагу коју има у БиХ и показати да је за помирење тако што ће бити кажњен Орић, ратни злочинац и доказани убица Срба, пренијели су београдски медији.

„Остаје само нада да је ово првостепена пресуда и да ће тамо негде у БиХ освета бити побјеђена, да ће правда надвладати политику, и да ће неко прихватити и разумети да крволоци и ратни злочинци морају да буду кажњени, па и кад се зову Насер Орић“, рекао је Вулин.

Извор: СРНА

***

ФБ страница  Историја Срба

НАСЕР ОРИЋ ЈЕ ОСЛОБОЂЕН КРИВИЦЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА. ДАНАШЊИ ДАН ПОСВЕЋУЈЕМО УПРАВО ЊЕМУ И ЊЕГОВИМ НЕДЕЛИМА (ЧИТАЈ ЗЛОЧИНИМА)

Покољ у Кравици се десио на Божић 1993. године у српском селу Кравица, надомак Братунца, када су муслиманске снаге тадашње војске БиХ, од око 3000 војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража. Током овог напада, погинуло је 49 људи (по неким подацима 46), док је неколико села спаљено до темеља.
Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и деца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, имао је само четири године док је најстарија жртва, Мара Божић, имала 84 године. Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњана са земљом, а гробља су уништена док су гробови прекопани. Пре паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске БиХ учествовали у нападу.
У марту 1993. године војска Републике Српске је започела контраофанзиву и након 70 дана поново заузела Кравицу. Тек тада су мештани овог села на братуначком гробљу могли да сахране своје страдале.
Детаље напада на Кравицу су планирали Хамед Салиховић и Рамиз Бећировић. Напад су извеле јединице армије Босне и Херцеговине са подручја Сребренице и околних села.
Између маја 1992. и јануара 1994. године 192 српска села и засеока у ширем региону Сребренице су опљачкана и спаљена, убијено је 1300 људи, а много више је побегло. Током 1994. и 1995, тадашњи командант Сребренице Насер Орић је позивао стране репортере у свој стан да би им показивао видео-касете које су приказивале одсечене главе Срба, куће у пламену и гомиле лешева.
Интересантан податак је да су западни медији скоро у потпуности игнорисали овај догађај у време када се десио.

На фотографији се налазе војници армије БиХ који су учествовали у нападу.

***

ПРЕСУДА И ПОМИРЕЊЕ

Ослобађање злочинаца одговорних за смрт хиљада цивила није у интересу мира и добросуседства у који се исти ти заклињу.
Иста, стара, деценијама непромењива порука: убијање српске нејачи није кажњиво, напротив.
У НДХ фратри су благосиљали кољаче, говорећи им да `чине богу угодно дјело`.
Међународни квазисудови, као и они њихових балканских пулена, ударили су печат на тај злочиначки став, ко зна који пут до сада, наследивши фратра у благослову злочина.
Убеђују нас да је убијати српску нејач не само богу угодно, већ и правди угодно.
Пошто не видим никакав протест, никакве уплакане жене, мајке по нашим градовима како пламте праведним гневом, изгледа да смо и ми усвојили став да је нормално убијати Србе и бити ослобођен.
Па није нормално! Није!
Колика се дрека дигла за двојицу терориста који су илегално и наоружани ушли у Србију и том приликом су убијени, а само их је двојица, а за хиљаде људи, цивила, деце, стараца, који нису отишли у туђу државу да изводе терористичке акције, већ су мирно живели на свом прагу, па су поклани, искасапљени, черечени, силовани – тајац?!
Тишина значи пристанак.
Испрали су нам мозак, убедили нас да да у реду убијати нас.
Готово, сад могу да нас колективно поведу до јаме.

ИЗВОР: kishad.wordpress.com

***

9.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Србски народ зна истину. Никакве злочиначке пресуду Злочинцу нису од користи. Суд Правде нико неће избећи. Треба изаћи из свих института и не учествовати у злочинима против истине. Има се утисак да се поступци покрећу, Само да би Злочинци били Ослобођени. Апсурдност до неиздрживости.

  Свиђа ми се

 2. Тако је Богдане Мијушковићу.Народ који од споредних ствари не види оне које су најбитније.Ми смо као овце, док једну кољу друга пасе.

  Свиђа ми се

 3. Овом ослобађајућом пресудом сребреничком крвнику дат је коначан знак: УБИЈАЈТЕ СРБЕ БИЋЕТЕ СИГУРНИ.
  Иза оваквог рада Суда БиХ стоје нико други него ОХР и америчка амбасада.
  Смјелост суда да се отворено руга јесу уствари судије саме већ убице: убили су правду и морал.
  Подобро им помажу наши србски несложни политичари у Сарајеву.
  Управо сада послије ове судске срамоте знаће се јесу ли србски политички лидери праведни политичари или политиканти.

  Свиђа ми се

 4. Није Орић крив. Ми смо криви.

  Ево примера да овде нема ни једнога коментара.

  Ово смо ми.

  Свиђа ми се