АКТУЕЛНО

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О ДИСКРИМИНАЦИЈИ И ПРОГОНУ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА


Никола Алексић

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О ДИСКРИМИНАЦИЈИ И ПРОГОНУ
ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА

После вишедеценијске дискриминације и прогона Еколошког покрета Новог Сада и избегавања отвореног сукоба и скандала који би штетио не само градској управи Новог Сада, него и целој Србији, дошли смо до тачке да се због чланства и поштоваоца Еколошког покрета овај прогон и дискриминација не може више подносити и мора изнети пред целокупну јавност Србије.

За сутра, у среду 11. октобра о.г. у 14.00 часова је заказано по ко зна које по реду принудно исељавање Еколошког покрета из пословног простора који користи безмало пуних 28 година, односно од свог оснивања 21. априла 1998. године.

Основ за исељење су нагомилани дугови Еколошког покрета по тужби закуподавца ЈП ,,Пословни просторˮ која се решава пред Привредним судом у Новом Саду и процес по тој тужби је у току. Током процеса пред судом, вештачењем судског вештака по налогу судије, установљено је да је ЈП ,,Пословни просторˮ од 1. јануара 1998. године Еколошком покрету зарачунавао 67% непостојеће површине, односно 35 квадратних метара више од стварне површине пословног простора! То је рађено у циљу довођења Еколошког покрета у неравноправни положај и нагомилавања дугова ради подношења тужбе за исељење. Еколошки покрет је, не сумњајући у такву криминалну злоупотребу службеног положаја одговорних људи тужитеља, ипак некако измиривао своје обавезе према закуподавцу, да би 1. новембра 2011. г. тужитељ Еколошком покрету, супротно одредбама Правилника о газдовању пословног простора у власништву града Новог Сада и под уценом, подигао Еколошком покрету закуп пословног простора за више од 300%! То се већ није могло издржати, а сматрало се да се нема потребе за тужбом, јер се договор може постићи и лепим речима, а не скандалом. По наведеном Правилнику не постоји могућност да се неком закупцу подигне закуп. Може се само на предлог градоначелника неком закупцу спустити закупнина до најниже категорије цене закупа уколико је делатност закупца од интереса за друштвену заједницу. Не морамо напомињати колико је дописа слато директору тужитеља и бившем и садашњем градоначелнику, а да никад нити одговор није добијен. Да не говоримо о другим методама равним тероризму, као што је искључење струје само у три канцеларије Еколошког покрета у објекту од четири спрата и преко тридесет закупаца, затим троструко искључење струје од неовлашћених лица само на првом спрату где је смештен Еколошки покрет иако нико од закупаца нема уговор са Електродистрибуцијом. Таквим методама равним тероризму, сви закупци са првог спрата, осим Еколошког покрета, су отерани, а пословне просторије отераних закупаца су биле више од годину дана празне!

Неколико година тужитељ није хтео да уведе службу обезбеђења у објекат са 4 спрата и тридесетак закупаца, па је Еколошки покрет организовао самосталну службу обезбеђења, али се због неплаћања обавеза осталих закупаца према Еколошком покрету и са тим прекинуло. После бројних писаних упозорења закуподавцу да је цео објекат у опасности, јер су се ноћу по степеницама објекта почели скупљати наркомани и бескућници, коначно је уведено обезбеђење објекта, а свим закупцима се наплаћивале услуге преко обједињене признанице ЈП Информатике.
Уследило је потом цензурисање активности Еколошког покрета и давање дозволе за коришћење заједничке сале у приземљу само за одобрене активности, по процени тужитеља, иако је коришћење наведене сале саставни део уговора о коришћењу пословног простора. То је допринело осетном смањењу активности Еколошког покрета и осипање чланства, а да о самовољном тумачењу делатности Еколошког покрета од стране закуподавца и не говоримо.
Наравно, дуговања Еколошког покрета су се после енормног подизања закупа и поред увећане површине нагомилала, јер такав економски удар не би издржала нити нека радна организација, пошто Еколошки покрет није на буџету нити добија било каква редовна средства по било ком основу и постала су основ за тужбу за исељење која се води пред Привредним судом и процес је у току.

Следећи претрес је заказан за 23. новембар 2017. године на коме ће се поднети резултат економско финансијског вештачења и могуће је да се утврди да је због енормне злоупотребе положаја одговорних лица тужитеља, заправо тужитељ дужан Еколошком покрету. Да би предупредили такву одлуку, издејствовано је решење о принудном исељењу Еколошког покрета иако је судски поступак по том основу и даље у току!

Описани обрачун са најуспешнијом еколошком организацијом у Европи, дискриминација и прогон заиста никад нису забележени на овим просторима, ако не и у целој Европи. У исто време пред Србијом се налази процес отварања поглавља о екологији и владавини права у преговорима са ЕУ, о чему би описани случај о односу према екологији и владавини права у Србији био поразан пример.

Ово саопштење за јавност о беспримерној дискриминацији и прогону једне еколошке организације представља последњи апел друштву, Србији у целини.
Не буде ли овај прогон Еколошког покрета заустављен и решен у складу са законом, бићемо приморани да овај проблем изложимо пред Европским парламентом преко Европских зелених којима припадамо као најуспешнија еколошка организација у Европи. Биће јако ружно да се име Србије излаже пред целом Европом у таквом светлу, што је био разлог избегавања сукоба све до сада. Сада немамо куд.

Јавност Србије, посебно Новог Сада, упозоравамо; све оно што је Еколошки покрет својим активностима спасио од уништења и сачувао за будуће генерације, као што су Змај Јовина и Дунавска улица, Соколски дом, стадион ,,Карађорђеˮ, све паркове Новог Сада, Петроварадинску тврђаву, Војну болницу и подграђе Петроварадина, као и Фрушку гору да не постане нуклеарна депонија Европе, биће поново на удару и изнето на лицитацију уколико се Еколошки покрет угаси.

Никола Алексић, директор, с.р.

ИЗВОР: САОПШТЕЊА, ФБ профил Nikola Aleksić

***

ИЗВЕШТАЈ О ОДРЖАНОЈ 21 МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНОЈ ЕКО-КОНФЕРЕНЦИЈИ, 12.
ЗАШТИТИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ГРАДОВА И ПРИГРАДСКИХ НАСЕЉА, НОВИ САД, 27-29.
СЕПТЕМБАР 2017. ГОДИНЕ И ЈАВНИ АПЕЛ СВИМ ДОБРОНАМЕРНИМ ЉУДИМА У СРБИЈИ
И СВЕТУ

Еколошки покрет Новог Сада је завршетком 21. Међународне научне Еко-конференције ушао у трећу деценију организовања Међународне научне Еко-конференције јединствене у свету зато што је пет пута заредом имала (нефинансијско) покровитељство Уједињених нација, што нико на свету никад није имао! УН дају само једном покровитељство за неку научну манифестацију да укажу свету шта подржавају, а Еколошком покрету су дали пет пута заредом!
Када су Србију изоловали и затворили јој врата света санкцијама (1.јун 1992-5.октобар 2000) Еколошки покрет је почетком одржавања Еко-конференције 1995. године довео свет у Нови Сад!
Почело се скромно уз суорганизацију Секције универзитетских наставника и научних радника у пензији који су колективно приступили 1994. године Еколошком покрету, да би се током година организацији Еко-конференције
придружили:
– Универзитет у Новом Саду,
– Међународни независни еколошко политиколошки универзитет у Москви,
– Руски државни пољопривредни универзитет
,,А.А. Тимирјазев,,
– Универзитет у Београду (до 2013 када је променио став према ГМО),
– Институт за ратарство и повртарство Нови Сад,
– Институт за прехрамбене технологије у Новом Саду,
– Институт за низијско шумарство и заштиту животне средине
– Legambiente, национална еколошка организација Италије.
Матица српска је постала традиционални покровитељ којој су се пет пута заредом придружиле и Уједињене нације преко ресорних организација UNESCO и UN FAO (2007-2011).
Током прве године покровитељства УН, Еко-конференцију је отворио Engelbert Ruoss, директор UNESCO-а за Европу који је специјално за ту прилику дошао из седишта UNESCO-а за Европу у Венецији. Током друге године покровитељства УН, када је тематика била здравствено безбедна храна, Еко-конференцију је отворио Милан Ковач, директор UN FAO организације за Европу и Централну Азију.
Отварање Еко-конференције је први пут одржано на Новосадском сајму, да би се после тога традиционално отварала у ЈП ,,Спортском и пословном центру Војводина,, увек у исто време; последње пуне недеље у септембру од среде до суботе са свакодневним пратећим садржајима у организацији Еколошког покрета, док се радни део традиционално одржава у Покрајинском заводу за заштиту природе.
21. Међународну научну Еко-конферецију, 12. Заштиту животне средине градова и приградских насеља је отворила др Оливера Ђурагић, потпредседница Почасног одбора и директорка Института за прехрамбене технологије у Новом Саду, у оправданом одсуству председника Почасног и Научног одбора.
Конферансу је водила проф. др Драгана Дробњак са филозофског факултета, а у име Организационог одбора учеснике и госте је поздравио Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада. У име домаћих учесника скуп је поздравио проф. др Душан Лалошевић, директор Пастеровог завода и предавач на Пољопривредном факултету у Новом Саду, који се од ове године придружио суорганизаторима Еко-конференције након дугогодишње плодне сарадње са Еколошким покретом.
У културно уметничком програму је учествовао Милорад Мирчић, члан ансамбла ,,Вила,, КУД ,,Жељезничар,, из Новог Сада који је одсвирао неколико руковети из српске народне баштине на гајдама, традиционалном српском инструменту.
Уводно, пленарно излагање на свечаном отварању Еко-конференције је поднео професор Mohammad Taghi Razavian са Shahid Beheshti University из Техерана у Ирану, који је и поздравио присутне у име свих страних учесника, под називом: ЕКОЛОШКЕ ПОСЛЕДИЦЕ РАТА У СИРИЈИ И ИЗБЕГЛИЦА.
У раду овогодишње Еко-конференције учествовали су аутори из 14 (четрнаест) страних земаља са свих континената, осим Аустралије, а организатор је добио бројне комплименте учесника.
На завршном делу рада Еко-конференције на предлог учесника једногласно је усвојен закључак да се покрене иницијатива измене Кривичног законика РС којом би се пооштриле казне за дела угрожавања и уништавања животне средине. За реализацију закључка Еко-конференције задужен је проф. др Владан Јолџић са Правног факултета у Београду и дугодишњи учесник Еко-конференције.
Иза 21 одржане Еко-конференције са нових 40 научних радова до сада остало је више од 2.000 (две хиљаде) научних радова објављених у целовитом облику на више од 16.000 (шеснаест хиљада) страница текста што представља незаобилазну светску баштину из наведених области.
Радове је писало више од 5.000 аутора из педесетак земаља са свих континената, осим Аустралије!
Све наведено је Еколошки покрет постигао искључиво својим радом и преданошћу, јер му држава ретко или никад није помагала. Последње четири Еко-конференције су одржане на вересију, као и овогодишња, дугови су само порасли,… али идемо даље, Еколошки покрет не могу зауставити, жеља за бољим условима живота се не може угасити!
Зато се Еколошки покрет обраћа целом Србском роду, ма где се налазио и позива; пружите солидарну помоћ једној таквој организацији, не дозволите да је режим скине са јавне сцене наметнутом финансијском блокадом. Борба за боље услове живота тек почиње.

Отворена је PayPal адреса што ће олакшати пружање солидарне помоћи свима који то желе. Довољно је за уплату преко PayPal-a укуцати мејл адресу Еколошког покрета и уплата ће бити послата: ekopokretns@gmail.com

Хвала свима који су нам до сада пружили помоћ, који су нам помогли
макар лепим речима, гестом или што нас нису ометали!

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА

————-

10.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Срамотно је понашање градске управе Новог Сада.
    Уместо захвалности Еколошком покрету за дугогодишњи успешан рад на решавању како локалних, тако и еколошких проблема широм Србије, а након бројних међународних признања за примењена решења и научни допринос, Еколошки покрет Новог Сада преживљава прогон од властодржаца.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.