АКТУЕЛНО

Посета турског председника Србији: Да ли се то шири Отоманско царство или потпирује сепаратизам у Рашкој области – Првенствено заинтересовани за пројекте везане за „Санџак“


Ердоган је Вучићу поклонио бицикл на коме пише „Александар Вучић“ и шах, а Вучић је њему даровао ћилим.

Помпезну дводневну посету председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији домаћа и страна штампа окарактерисала је као неку врсту обнове Отоманске империје, односно намеру ширења политичког утицаја на Балкану јачањем економских веза.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић сматра да је економска сарадња добродошла посрнулој српској привреди, али је лош сигнал радовање Александра Вучића посети Ердогана кога Запад оптужује за гушење демократских слобода.
– Оптужба о тежњи за обновом Отоманске империје оправдана је у једном сегменту, а то је да Ердоган улаже у делове Балкана настањене већински муслиманским становништвом. То потврђује и његов одлазак у Нови Пазар и исказивање бриге за тај део Србије, чиме поручује да на тамошњи живаљ гледа као на своју децу – каже за „Вести“ Јакшић.

Трн у оку Брисела

– Турска у свету предњачи у проценту ухапшених новинара и степену гушења демократских слобода што је удаљава од ЕУ. Ердоган каже да им ЕУ не треба и приближава се Русији и Владимиру Путину који слично влада. Вучићу је омиљен мађарски премијер Виктор Орбан, а сада се радује Ердогану чиме шаље сигнал да је осећа да је близак тој врсти политичара, што није добро – закључио је Јакшић.

Бошко Јакшић се осврнуо и на политичку димензију посете Ердогана. Он указује и да је Запад сада све гласнији у оценама да је турски председник искористио прошлогодишњи покушај државног удара за хапшење око 50.000 људи, односно свих који су били макар и мало критични према њему. Јакшић сматра да то указује на његову све ауторитарнију владавину и тежњу за апсолутном контролом живота у Турској, уз обезбеђивање нових председничких мандата после три премијерска.

Турски председник повео је у Србију 185 привредника и осам министара и не крије да је првенствено заинтересована за пројекте везане за „Санџак“, односно за Новом Пазару најближи аеродром у Лађевцима код Краљева (користи га и Војска Србије) и пројекте аутопутева Тутин – Нови Пазар – Сјеница и Београд-Сарајево. 

Србија економски вазал

Министар трговине Расим Љајић нагласио је да ће Србија добити до краја године турске фабрике текстилне индустрије у Лазаревцу и Лебану, као и да ће бити већих улагања у аутомобилску индустрију. Напоменуо је и да су турске компаније заинтересоване за изградњу хотела, некретнине и грађевински сектор.
Међутим, Зоран Прерадовић не верује претерано у економску сарадњу Србије и Турске, као ни у Турски ток.
– Не можемо да будемо партнер земљи са 80 милиона људи и респектабилним економским потенцијалом. Српске фирме могу само да буду подизвођач некој турској компанији, а то је вазални економски однос – каже Прерадовић.
Бошко Јакшић објашњава да Турска тражи нова тржишта за своју робу у подручјима с којима је историјски везана.
– Због ратова на Блиском истоку затворено им је то традиционално тржиште, а имали су и тежак период с Русијом, па им је у економском смислу важан Балкан – каже Јакшић.

„Косово је Турска“

Односи турског и српског председника нису одувек били добри. Први човек Турске је 2013. у Приштини пред неколико десетина хиљада Албанаца поручио: „Турска је Косово и Косово је Турска!“
Вучић је тада узалуд тражио хитно извињење.

Није ово 1389. година

Александар Вучић је оценио да су односи с Турском важни за будућност Србије.
– Није ово 1389. година, како неки мисле – поручио је Вучић грађанима.
Ердогана је подсетио да је декларативно подржао његову власт у време неуспелог пуча.
– Немамо ништа ни са Гуленом (наводним организатором пуча), нити било ким другим – рекао је Вучић.
Ердоган је одговорио да смо „после тешког периода дошли ту где смо сада“.
– Желимо да направимо велике кораке на Балкану како би се решили сви проблеми. Зато је потребно и да се између Сарајева и Београда што пре направи пут – поручио је Ердоган српском председнику.

Страх од тровача

Ердогана чува чак 50 телохранитеља којима помаже 3.000 српских полицајаца. На ужас возача, раскопане београдске улице су затваране у време његовог проласка, а на крововима су били распоређени снајперисти. Ангажовани су и пробачи хране у страху од тровача. Сусрет са Вучићем догодио се у Палати Србија, где је приређена изложба Архива Србије с хатишерифима, уставима, картама и дипломатском преписком на старотурском и српском језику. Изложен је и турски печат који је користио Милош Обреновић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Клицање Турцима: Ердоган на Калемегдану

Пре 150 година последњи турски командант Али Риза-паша предао је кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и тиме окончао 346 година дуге отоманске окупације престонице Србије. А јуче се турском председнику клицало на Калемегдану.

„Ово није 1389. година“, рекао је на заједничкој конференцији за штампу поводом гостовања делегације Турске, председник Србије Александар Вучић.  И заиста није, показао је и велики број грађана окупљених на Калемегдану, Београдској тврђави, где су клицањем дочекали турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и његову супругу Емину.
Двојица председника су прво прошла кроз Стамбол капију. Након тога на платоу Горњег града обишли су Дамад Али-пашино турбе, један од сачуваних споменика исламске архитектуре у Београду. Потом су се сликали су се на једном од бедема изнад ушћа Саве у Дунав. Код Победника су их грађани поздравили аплаузом, руковали се и поразговарали са њима. Међу њима, председницима су пришла два студента из Србије, који су студирали у Турској и захвалили им се на томе што две државе сарађују и што је омогућило да оду у Турску на усавршавање.

Вучић и Ердоган су ишли у шетњу Калемегданом од Природњачог музеја, а са њима у шетњи били су и министри Владан Вукосављевић и Младен Шарчевић, градоначелник Београда Синиша Мали, Расим Љајић…
Пре шетње по Тврђави, турски председник је био и у Барјакли џамији, својевремено најсевернијој муслиманској богомољи у Европи и једној од 273 у Београду. Данас је остала једина.

На Каламегдану је током посете турског председника био је присустан велики број полиције, као и личног обезбеђења турског председника. На прилазу Београдској тврђави, били су полицијски пунктови и сви грађани који су желели да уђу у Горњи град, прво су претресани.
Ердоганово кретање током посете Београду непрекидно су пратили хеликоптери. Тако су претходне вечери и јуче надлетали Нови Београд, Калемегдан и центар Београда.
Током посете Ердогана Калемегдану за саобраћај је био затворен и Бранков мост који води ка Новом Београду. Потом је око 18 сати мост отворен за саобраћај, али су га прво „окупирали“ пешаци.

ИЗВОР: МОНДО

***

ПРИПРЕМЕ за дочек Ердогана у Новом Пазару завршене су синоћ:

…слика председника

…и неизбежна „санџачка“ сепаратистичка застава поред застава јасно редоследом постављене, прво Турска а онда Србија

ИЗВОР: МОНДО, коментар ФБР

***

Вучић и Ердоган у Новом Пазару

Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган стигли су нешто после 13 часова у Нови Пазар, и одмах се састали са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

На састанку ће уследити потписивање протокола између Града Новог Пазара и Општине Рашка са Турском агенцијом за сарадњу и координацију.
Након церемоније потписивања, предвиђено је да председници Вучић и Ердоган прошетају главном улицом Новог Пазара.

Двојицу председника испред Градске управе дочекао је велики број грађана Новог Пазара и околине како би их поздравили.
Скоро свака зграда у центру украшена је заставама Турске и Србије или транспарентом „Добродошли у Нови Пазар“, „Вучић – Ердоган“, док преко пута Градске управе доминира транспарент са великом сликом председника Турске, уз текст „И за речи и за поступке“, на турском.
Велики број грађана је у црвеном, или носе мараме и шалове са обележјима Турске, а на Новопазараској тврђави истакнуте су заставе Турске, Србије и Новог Пазара, а град је украшен и балонима у бојама застава две земље.

Ово је, иначе, друга посета Ердогана Новом Пазару. Он је Нови Пазар посетио 2010. године док је био премијер Турске.

Ужи центар града је комплетно окићен, наспрам општине постављен је велики транспарент на коме између Вучићевог и Ердогановог имена стоји срце. На згради градске управе такође су постављени транспаренти на српском, босанском и турском језику.
Градски бедем је такође у знаку доласка двојице председника, на којем је ласером написано: „Добродошли председници Ердоган и Вучић“.

По граду су истакнуте заставе Србије и Турске, као и бошњачке заставе. Са тим заставама је у уторак увече око 300 новопазарских таксиста продефиловало градом, трубећи сиренама.

фото: Танјуг

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

КОМЕНТАРИ СА ФЕЈСБУКА о посети Ердогана

Марко Радуловић

„Пријатељу“ Ердогане и председниче Вучићу… У Србији не постоји Санџак, него РАШКА ОБЛАСТ, као аутентична област српске државности, а тзв. Бошњаци имају коренске везе с Турцима исто колко ја с Абориџинима. A што се инвестиција тиче, лично ми је мрско што на улазу у мој Алексинац морам да гледам вашу турску заставу на месту на коме су вас наши дедови крваво протерали пре 150 година. Знам, није ово ни 1876., ни 1389. као што рече данас пресветли ефенди-вођа и знам да нема Милоша Обилића. И не боли ме зато што сте ви и даље напредовали као држава, него зато што смо ми назадовали и што у модерном 21. веку имамо вође који су једино способни да вама и другима продају српску земљу и српске бање, да бесе ваше заставе по српским градовима, али нису способни да направе домаћу привреду која ће поседовати наше важне ресурсе. Што нас као макрои и даље распродају, што представљају као велики успех стварање робова за 250 евра и спроводе вашу економску окупацију која је гора од оне војне и против које неће имати ко да се бори. Боли ме тај „цивилизацијски искорак“ мог народа. Народа који је суштински 300 пута назаднији од оног из 1389. или из 1876. Кад смо ми били Срби, а ви као и данас – „пријатељи“ Турци.

*

НАЈВИШЕ, УГЛАВНОМ НЕГАТИВНИХ КОМЕНТАРА, изазвао је „певачки перформанс“ који је извео министар спољних послова Србије и први подпреседник Владе Србије Ивица Дачић у току свечане вечере приређене у част турског председинка, када је Реџепу Тајипу Ердогану певао на турском језику песму „Осман-ага“, а снимак је објављен и на сајту Youtube.

***

Младен Обрадовић

*

ПОВЕЗАНО:

*Драган Милашиновић: Има ли Србија Устав, господо?

*Драган Милашиновић: Вучић, Турска и Филип Македонски

*КОМЕНТАР ЦЕОПОМ-а: Куда иде Рашка област?

*Владимир Фролов: „SJENIČKA DEKLARACIJA“ – век после

*Алексеј Воробјов: ЕВРОПСКИ ПУТНИК ЗА РИЈАД или УПОЗНАЈТЕ РАСИМА ЉАЈИЋА

*Конференција универзитета Србије – КОНУС: Смену Муамера Зукорлића тражи 17 ректора универзитета

*ОВАЈ ОТВОРЕНИ СЕПАРАТИСТА ЈОШ УВЕК НА СЛОБОДИ: Угљанин обележио 100 година декларације о отцепљењу Санџака

*Драган Милашиновић: Још мало о Вучићевим Бошњацима…

*Драган Милашиновић: Вучићева најава „дијалога“ са Бошњацима

*Доктор Добросав Никодиновић: СРБИ СУ ИЗГУБИЛИ НЕМАЊИЋКУ СНАГУ И ЈАСНОЋУ

*Драган Милашиновић: Муслимански вектор Вучићеве изборне победе

*Вучић оставио Србе у Рашкој на милост и немилост Зукорлића

*Продајемо своју част и национални понос за арапских седам милиона евра!

*НЕКА НЕКО КАЖЕ „ВЕЧНОМ МИНИСТРУ“ ДА ЈЕ ТО РАШКА ОБЛАСТ: Љајић – „Без мене би у Санџаку била џамахирија“!

*ДОКЛЕ ВИШЕ ТАЈ СЕПАРАТИЗАМ: Угљанин тражи „Правду за санџак“

*НОВИ ПАЗАР: Муфтија јачи од Томе и Вучића

*Периша Рељић: Операција „штакор“ верзија 2.0 шифра „Суљин False Flag“

*Драган Милашиновић: Аћиф-ефендија и поруке похода на „Хаџет“

*Драган Милашиновић: Расим Љајић, српски добровољци и Ханџар дивизија

*Рамиз Црнишанин: Муфтија, паралелна власт у Новом Пазару

*У сред Новог Пазара организован „поход на Хаџет“ – сећање на оне који су сарађивали са окупатором

*Зукорлић у Бундестагу – о Санџаку као прекограничној аутономној регији!

*ПАЖЊА – има ли Србија Устав и законе: ОПАСНЕ ОПТУЖБЕ МУАМЕРА ЗУКОРЛИЋА

*АЛЕКСЕЈЕВ- ВУКОТИЋ: „Аћиф Ефендија. Коме је потребна ревизија историје?“

*НОВИ СКАНДАЛ: Аћиф-ефендија међу знаменитим Бошњацима у Новом Пазару! (ВИДЕО)

***

БИЛО ЈЕ И ПРЕТЊИ, НА КОЈЕ НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО… ЈОШ ДАВНЕ 2010.ГОДИНЕ

„ВИ СТЕ КЛАЛИ У БОСНИ, ВИ КОЉЕТЕ НА КОСОВУ, ВИ ХОЋЕТЕ И ОВДЈЕ! ОВДЈЕ НЕ МОЖЕТЕ ТО ДА РАДИТЕ! УПАМТИТЕ ДА НЕ МОЖЕТЕ ТО ОВДЈЕ ДА РАДИТЕ! МОЈА ГЛАВА ЈЕДНА МОЖЕ ДА ОДЕ, АЛИ ВИ НЕ МОЖЕТЕ ОВАЈ НАРОД УБИТ НИКАД! И ТО УПАМТИТЕ ГОСПОДО ЧЕТНИЦИ! УПАМТИТЕ ШТА ВАМ КАЖЕМ, ЈА СЕЈАТ ЕФЕНДИЈА ШАЋИРОВИЋ!“

*ПРЕ појављивања спомен-табле злочинцу Аћиф-ефендији, 2009. на стадиону је освануо транспарент: СТАДИОН АЋИФ-ЕФЕНДИЈЕ, а 4.aвгуста 2012. у центру Новог Пазара откривен је споменик овом убици Срба и ратном злочинцу!
Присуствовао је и МИНИСТАР У ВЛАДИ СРБИЈЕ СУЛЕЈМАН УГЉАНИН.

—————–

11.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »