АКТУЕЛНО

Документарац Дејана Петровића премијерно на фестивалу у Амстердаму


Документарни филм Дејана Петровића “Исти” имаће светску премијеру у такмичарском програму најзначајнијег и највећег фестивала документарног филма на свету, који ће се јубиларни 30. пут одржати од 15. до 26. новембра у Амстердаму (IDFA 2017).

“Исти” је краткометражни документарни филм (16 минута) који на јединствен начин приказује свакодневицу осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији. Његова изузетна фотографија и уникатна поетика даје поглед на живот у затвору који још увек није виђен у домаћем документарном филму. То је препознато и од стране Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), који је филм “Исти” уврстио у такмичарски програм, у категорији краткометражног документарног филма.

Колико је ово велики успех за домаћи филм говори чињеница да су аутори из Србије последњи пут учествовали у такмичарском програму фестивала у Амстердаму пре шест година (Горан Радовановић – „Уз Фидела до краја“ и Срђан Кеча – „Писмо оцу“), а за 30 година, колико постоји IDFA, у такмичарским програмима овог престижног фестивала приказано је само 9 документараца домаћих аутора.

“Исти” је филм метафоре који се, приказујући живот у затвору, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система. Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Захваљујући подршци Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије филм је снимљен у Казнено-поправним заводима: у Сремској Митровици, Пожаревцу (Забели), Нишу, као и у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

Редитељ и сценариста филма је Дејан Петровић, директор фотографије – Драган Вилдовић, монтажер – Александар Поповић, сниматељ и дизајнер звука – Никола Цвијановић, композитор – Војин Ристивојевић. Иза филма стоји продуцентска кућа Независни филмски центар Filmart, а копродуцент је Cinnamon Films.

“Исти” је снимљен уз подршку Филмског центра Србије (подржан на конкурсу ФЦС за финансирање и суфинансирање производње краткометражних документарних филмова).

Поред филма “Исти“, у оквиру Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму, биће приказано и остварење „Друга страна свега“ Миле Турајлић у такмичарском програму, у категорији дугометражног документарног филма, као и „Слатко од Ништа“ Бориса Митића у нетакмичарском програму Masters.

Дејан Петровић, сценариста и редитељ неколико кратких играних и документарних филмова, као и бројних промотивних филмова, рекламних и музичких спотова, као и емисија за телевизију. У својству продуцента, учествовао је у продукцији око четрдесет краткометражних документараца. Оснивач је и директор Независног филмског центра „Filmart“, у оквиру кога се реализује неколико пројеката, између осталих и Међународни студентски филмски камп „Интеракција“. Професор је режије на Академији уметности у Београду, али и члан удружења Доксрбија – Документаристи Србије. Добитник је неколико награда на филмским фестивалима, између осталих и Златне медаље Београда за најбољи сценарио на 62. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду за филм “Restart”.

Извор: „Filmart“ Пожега / ПАСАЖ

—————-

12.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић