АКТУЕЛНО

Олга Четверикова: «Транснационалнe корпорацијe као тоталитарнe сектe» – део 1 (видео)


принскрин: Олга Николајевна Четверикова

 

ОКУЛТИЗАМ – КАКО УПРАВЉА САВРЕМЕНИМ ЖИВОТОМ

Сви говоре да су окултне секте озбиљна опасност по данашњи свет. Многе конференције и округли столови посвећени су окултним сектама. Углавном се концентришу на секте а не на саму појаву и окултни поглед на свет, који све више продире у све свере нашег социјалног живота. Сам разговор о сектама одвлачи пажњу од суштине, јер оне усмерено и намерно раде на дерационализацији свести.
Рацио је заснован на логици па је нормално да се примењују логизми. Али, ако се укључи само емоционална сфера или је склоне, онда се пада све ниже. Логика је ипак само једна ствар, постоје још и осећања и воља, и зато нам је познато да је најлакше утицати на емоције. Након тога следе рацио и воља, а даље се појављују инстинкти. Зато, када одузму рацио лакше је управљати инстинктима.

С обзиром на то да се ова појава одавно реализује у великим размерама, онда се природно намеће питање – коме то треба и зашто се то ради?
То се само делимично може пратити. Систем је веома компликован и да бисмо га разумели потребан је сасвим други ниво анализе. Једно су научна истраживања, а сасвим друго духовни ниво разумевања и доживљаја.

Борба се води на духовном нивоу, између оних који теже да сачувају и ојачају власт на глобалном нивоу, и оних који тога постају свесни, оних који рационално дејствују и разумеју ко данас жели да учврсти и реализује глобалну власт. Данас борба реално прелази на духовни ниво и ако говоримо о нашим политичарима и покушавамо да одређена питања решимо политичким актима и политичким дејствима, онда треба да знамо да, ма колико да је неки полит-технолог генијалан, више се ништа не може учинити на нивоу полит-технологија. Још једном ћу поновити – то је због тога што се борба води на духовном нивоу.

Више пута смо говорили да водећи центри на западу и Сједињеним државама против нас воде главну борбу, која се може назвати бихевиоралном, и која дотиче основе рационалних вредности. Зато њихова измена даје могућност да се у потпуности контролише људска свест – рацио.
Зато се, што сам више пута истицала, окултизам уводи у ове сфере.

Међутим, ако ипак покушамо да макар и делимично одредимо који су дубински разлози ове појаве, онда је јасно да је један од њих озбиљни прелазак запада на нове технологије, што се назива Трећом индустријском револуцијом. Она је покренута зато што је запад исцрпео могућности да производи оне технологије које су раније мењале људско окружење, оне технологије које су задовољавале основне људске потребе.

Овде је важно истаћи да савремене технологије нису усмерене на измену реалности и нашег стварног окружења – већ на измену самог човека, његовог тела и свести.
На пример, ако човек раније и није желео да усваја нове технологије он ништа није могао да промени, зато што су технологије мењале природу. Оне су функционисале без обзира на то да ли их је човек прихватао или није.

Што се тиче данашњих технологија оне су специфична тема. Оне могу да функционишу једино ако их човек прихвати или ако се сагласи са тим да их прихвата. Ако је сагласан са тим да мења своју свест. Ако је спреман да прихвати биотехнологије усмерене на промену тела. Међутим, ако их човек не прихвата оне не могу да функционишу.
А да би функционисале, да би биле ефикасне, да би се производиле нове врсте технологија неопходно је да их човек прихвати и примењује. Да би се то остварило човек мора да промени свест. То је данас искључиви задатак и права реалност – пуна контрола свести и њена измена.

Овде се поред свести утиче и на човекову душу, а преко ње, разуме се и на емоције, преко којих се формирају карактерне црте. Зато многи институти за психологију, који се баве психотерапијом и неуро-технологијама, разматрају питања и решавају задатке чији је циљ да продру у центре људске душе, у којима ће се потом формирати вољне и карактерне црте, и самим тим стварати и контролисати нови вољни импулси и потребе, продирући у најдубље нивое људске душе. Због тога најновије технологије постају данас водећи фактор који условљава измену саме концепције човека.
С обзиром на то да се човек, онакав какав је постојао, са свим својим традиционалним системима вредности више не уклапа у нове технологије, због тога се данас мења сама концепција човека.

С тим у вези, сасвим недавно је у Белгороду одржана конференција „Дан омладине“, која је у том смислу веома типична. Конференцију је организовао Белгородски универзитет и Институт за филозофију. Институт за филозофију је управо тај институт који се веома активно бави трансхуманим пројектима. Ова међународна школа одржана је под називом „Концепција пост-човека у филозофији и техно-науци“ у оквиру Руског научног гранта о коме смо већ разговарали. Хуманитарна анализа биотехнолошких пројеката побољшања човека, чиме се, како сам већ истакла, бави Институт за филозофију. Шта је овде посебно карактеристично? То је међународна школа за омладину у којој се приказују нови правци научних истраживања којима омладина треба да се бави. То јест, тамо се обрађују теме које треба да постану кључне, у многим центрима оне су то практично постале. Које су теме биле понуђене: „Технологија побољшања човека – двострука социо-биолошка спирала; Аналитички проблеми у примени нано и гео-инжињерских технологија ради побољшања човека, Химере и хибриди људи и животиња – технологија и ризици; Социјално етичке димензије у помоћним репродуктивним технологијама како би човек повећао свој трансформациони потенцијал“.

Желим још једном да поновим да је ово намењено нашој омладини. Овакве школе, конференције и различити кампови, свуда се и веома често одржавају у Русији, а намењени су искључиво омладини. Одржавају се углавном у удаљеним а не централним регионима, где је лакше радити са омладином, с обзиром на то да она са радошћу прихвата све подухвате који јој долазе из центра, из Москве.

Нажалост, ово доводи у питање старо поимање човека и открива нешто принципијелно ново. С тим у вези, мења се и циљ науке која такође преживљава реорганизацију. Ако је раније наука изучавала природу, онда ова данашња има за циљ да ствара нову природу. Штавише, она ствара антропоморфне, хибридне, техничке системе бионичког типа.
Управо овако је Михаил Коваљчук објаснио један од основних задатака савременог човека, то јест науке која у потпуности мења друштво.

У условима када се мења целокупна техничка база и технологија, као и циљеви и задаци науке, разуме се да је немогуће сачувати претходни систем образовања и подучавања. Хумани поглед на свет се ни на који начин не уклапа у стварање нових технологија, он само смета. Човек не само да постаје неки нови субјекат, већ нови објекат, објекат над којим ће се вршити експерименти. Овим се човеку ставља до знања да – уколико се не буде добровољно мењао, промениће га неко други. Мењаће га технологије које ће на тај начин постати сакралне.

 

Наставиће се…

ИЗВОР: Fond Strateske Kulture

12.10.2017. за СРБски ФБРепортер транскрипт урадила и приредила Биљана Диковић

———————

Олга Четверикова, доцент Московског државног института за међународне односе на катедри за Историју и политику земаља Европе и Америке говори о «Транснационалним корпорацијама као тоталитарним сектама».