АКТУЕЛНО

Бериша подржао идеју Тачија да „грађани Косова“ добију албанско држављанство


Бивши премијер Албаније Сали Бериша подржао је идеју Хашима Тачија, који је у среду затражио од Албаније да „грађани Косова“ имају прилику да поднесу захтев за албанско држављанство. Иначе, Тачи је дан раније рекао да тренутно не види „никакву другу прилику за слободно кретање грађана Косова, осим да добију албански пасош“.  За неупућене, Косово и Метохија је Аутономна покрајина државе Србије под окупацијом по међународном споразуму Савета безбедности Уједињених нација број 1244. и никако не може бити „држава Косово“, како данас „званично“ изговарају са радио станица и ТВ дневника новинари у Србији.

Подсећамо, Албанија је помагала УЧК/ОВК терористичку организацију на Косову и Метохији и рат који је УЧК водила против легалне војске и полиције државе Србије, то је бивши председник Албаније у том периоду, Сали Бериша јавно признао – да је „дао огромну помоћ за бившу ОВК/УЧК, као и да је помогао у њеном наоружавању“.
Сали Бериша је био председник Албаније 1997. године, у периоду када је ОВК/УЧК још била на списку терористичких организација у Стејт департменту.

Албански лист „Телеграфи“ преноси изјаву Берише коју је дао у разговору на радију „Дукађин“. Наиме, бивши премијер Албаније, тренутно заменик Демократске странке, Сали Бериша сматра „да две владе треба да закључе и формално споразум који Албанцима Косова и Албанији омогућава да добију држављанство„.

„Подршка овом и подршка сваком кораку који уједињује албанске праксе у Албанији и на Косову. Што се тиче конкретног проблема, још један главни циљ треба стати иза овог фер предлога. Нужно је да две владе потпишу, као две независне земље, али одвоје јединствену нацију, потпишу споразум о држављанству у складу са којим ће сваки Албанац који живи у Албанији аутоматски имати облик и држављанство републике Косово и обрнуто. Ово је предвиђено претходном владином одлуком из 2012. године„, рекао је Бериша, а преноси  албански лист Телеграфи.

Бивши премијер Албаније позвао је власти да предлог „озбиљно схвате“, и додао: „Ово нема за циљ питање Шенгена, већ има за циљ да успостави националну норму која је витална за албанску нацију… Косово је једна од земаља која има најбоље стандарде у погледу критеријума и захтева за укидање виза. Ја нисам онај који верује у притисак на Брисел јер ЕУ не може бити под притиском балканских земаља“, изјавио је Бериша на емисији „Магазине“ Радија Дукађини, преноси Телеграфи.

Како је јуче објавио српски дневни лист Телеграф, Беса Шахини, Хајрула Чеку, Валбуна Шујаку и Иљирјани Бајрактари су имена, која широј јавности у Србији не значе много, јер то су Албанци са Косова и Метохије. Али, њима значи много, и шиптарима на Космету, јер је њих  Еди Рама именовао као заменике министра у своју нову Владу. То показује да он Албанце на Космету и Албанце у Албанији третира као народ који живи на једној територији, која треба да буде јединствена. По овоме, и практично, спроводи се идеја „Велике Албаније“ наочиглед свих нас, посебно оних који би требали да реагују чим чују овакве врсте информација.

—————–

13.10.2017. за СРБски ФБРепортер посрбила и приредила Биљана Диковић