АКТУЕЛНО

Хајнц Кристијан Штрахе за „Вести“: Србима је Косово отето


Хајнц Кристијан Штрахе, лидер Слободарске партије Аустрије

Хајнц Кристијан Штрахе, лидер Слободарске партије Аустрије (ФПОе) указује да његова странка има доследан и искрен став рема Србији којој је нанета неправда по питању Косова. Он сматра да је неопходно одрживо решење за Косово и Метохију, јер тренутно стање није добро.

У интервјуу за „Вести“ Штрахе поручује да право на самоопредељење мора да важи за све народе и не смеју постојати двоструки аршини у примени међународног права.

*Зашто би припадници српске заједнице у Аустрији требало да гласају 15. октобра за ФПОе?

– Данас у Аустрији имамо много људи из Србије, који су се изврсно интегрисали, представљају значајан стуб наше земље и дају битан допринос Аустрији. Они су привржени новој домовини. То су веома радни и вредни људи. Уверен сам да многи, који имају аустријски пасош, подржавају слободарце и нашу политику. Ми смо странка која је имала доследан и искрен став када је реч о неправди која је нанета Србији. Србима је у историји често наношена неправда. Веома сам тужан што по питању Косова није пронађено одрживо решење. Мислим да је барем северу Косова требало да се омогући свеобухватна аутономија и право на самоопредељење. То треба омогућити и Републици Српској. Право на самоопредељење често се у говорима дефинише као важна вредност, али када треба да буде примењена онда постоје препреке и то се онемогућује. То видимо и на примеру Каталоније.

*Да ли постоје паралеле између тежње за независношћу Каталоније и једнострано проглашене независности Косова?

– На Косову је, супротно резолуцији УН 1244 било једнострано проглашење независности, што је противно међународном праву. У Каталонији је становништво позвано да се изјасни. То шпанске власти нису прихватиле и одговориле су бруталношћу, гуменим мецима и дошло је до кршења људских права. Био сам запрепашћен догађајима, а посебно што ЕУ и аустријска влада нису осудиле насиље. Не сме се газити ногама право на самоопредељење народа. Мора се, посебно у ЕУ, где се демократија држи веома високо, осигурати то право. Не може бити проблем у ЕУ ако региони, у смислу права на самоопредељење одлуче да се отцепе. То мора бити могуће унутар ЕУ у којој су наводно границе пале.

*Постоје ли различита међународна права, на Косову је примењено једно, а за Каталонију ЕУ захтева нешто друго?

– Стиче се утисак да постоји право снажних. То је нешто што је негативна околност. Међународно право мора да важи пођеднако за све и не сме ту бити никакве разлике. Морају постојати исти аршини. Да постоје различити аршини види се и на примеру Крима где исход тамошњег референдума до данас није међународно прихваћен.

*Пошто сте се против једнострано признате независности Косова од стране Аустрије, ако уђете у нову владу, да ли може да се очекује ревизија одлуке некадашње владе канцелара Гузенбауера ?

– Мислим да ревизија неће бити могућа. Међутим, потребно је и важно залагање на међународном нивоу да се пронађе одрживо решење за Косово. Део решења мора бити да север добије право на самоопредељење и најмање статус сеобухватне аутономије. Сматрам да тренутно стање не може бити коначно.

Европа је више од ЕУ

*ФПОе се представља као странка која је против ЕУ, који су ваши ставови према Унији?

– Ми смо аустријске партироте и привржени смо својој домовини. Аустрија се налази у срцу Европе и зато смо привржени и европском мировном пројекту. Ми имамо критички став према европским институцијама. Европа је више од ЕУ и њених институција. У ЕУ постоји негативан развој, централистички. Ми кажемо да желимо федералну Европу, мање надлежности Уније, али да оне буду боље испуњене и обављене, посебно када је реч о безбедности граница, економске и финансијске сарадње, борбе против тероризма.

*Шта мислите о року који је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер недавно изнео у јавност везано за пријем Србије и Црне Горе до 2025. године?

– Важно је да се ЕУ према Србији понаша уз поштовање и да прихвати да је Србија посебно у југоисточној Европи веома битан фактор када је реч о будућности региона. Треба поштовати и што се Србија одлучила на војну неутралност, као и што има историјске везе са Русијом и то се не сме доводити у питање. Такође је битно да приступни преговори ЕУ даље напредују али без показивања прстом на Србе или гледања на њих са неке висине. Са Београдом треба разговарати уз поштовање.

*Који су најважнији услови које Србија мора да испуни у приступном процесу и да ли ћете, ако уђете у владу, да се супроставите да признавање независности Косова буде један од услова?

– Мора се заједно са Србима, као и грађанима Косова пронаћи одрживо решење за Косово, које би прихватиле обе стране.
Ту треба додати да у суседној БиХ постоји радикално исламистички развој и мора бити омогућено РС, али и Хрватима да имају право на самоопредељење, односно могућност одлучивања које би водило ка одрживом мирољубивом развоју региона. Србија, наравно, у приступном процесу, посебну пажњу мора посветити социјалним, економским и правним стандардима ЕУ. Међутим Србија је у томе на правом путу.

Мањи порези, већа примања

*Да ли је ФПОеспремна да, после избора, преузме одговорност и који су услови за коалицију ?

– Желимо да добијемо што више гласова и будемо што снажнији. Из искуства знамо да се црвено-црна коалиција увек свађа пред изборе и даје разна обећања, а после гласања се више не сећају обећања и поново сарађују. Постоји стрепња да ће и после 15. октобра наставити сарадњу, ако ФПОе не буде довољно снажна. То значи да су промене обезбеђене само са ФПОе. Да би ушли у владу неопходно је да се осигура праведнији развој Аустрије. У томе је директна демократија значајан елемент на којем инсистирамо, али и на растерећењу пореза, безбедности граница. Инсистирамо и на смањењу администрације. Морамо обезбедити боља примања свима који раде, да би и они са мањим платама могли да себи осигурају благостање. Морамо осигурати минималну пензију од 1.200 евра, а не као данас 940. Неопходно је да се мајкама, у стаж, призна и време подизања деце.

ИЗВОР: ВЕСТИ

13.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »