АКТУЕЛНО

Олга Четверикова: «Транснационалнe корпорацијe као тоталитарнe сектe» – део 2 (видео)


принскрин: Олга Николајевна Четверикова

ПОВЕЗАНО:
*Олга Четверикова: «Транснационалнe корпорацијe као тоталитарнe сектe» – део 1 (видео)

Човек реално треба да постане послушни објекат, објекат манипулације, којим ће у потпуности управљати

Већ смо рекли да трансхуманизам има различите политичке, световне и материјалистичко алтруистичке форме.

Међутим, научно језгро оних научника које се данас бави овим трансхуманим технологијама представља људе који размишљају на религиозан начин, они одлично разумеју шта раде и шта чине. Док армија научника који за њих раде има потпуно другачије циљеве и задатке, они су унапред добили своје циљеве и задатке а да при том нису знали шта се иза свега тога крије. Зато ови научници могу да раде за оне који одређују шта треба да се ради. Они заиста раде на уништавању слике и прилике човека којег је створио Бог, желели они то или не.

Наравно, код нас постоје разни хришћански институти који се баве езотеријом, психологијом, они у себи садрже окултну методику. То је данас масовна појава.
Сасвим недавно је у Петрограду била одржана конференција под називом „Езотерија савремене технологије“, у организацији Хришћанског државног универзитета, у којој су учествовали представници Високе школе економије из Москве, Православног свето-тихоновског хуманитарног универзитета, као и многи други. Чиме су се тада бавили?
Они су разматрали питање како да развијају езотерију у условима нових технологија. Желим да истакнем да су се тамо могли чути реферати као на пример: „Неохерметизам, текстови и мрежни ресурси“, „Неосајнс 21.века и интернет“, „Технологија чувања и преноса информација у ранохришћанској цркви, по матријалима Јеванђеља по Луки – езотеријски аспект“, „Од занатске праксе до хипер хемије – повратак и почетак“, и још много интересантних тема као што је „Концепт електрицитет у историји западне езотерије“, „Коришћење данашње езотерије на интернету као и коришћење савремених технологија за развој езотерије“. Дакле, све се на неки необичан начин подудара. Међутим, није то оно што желим да истакнем.

За потребе бизнис-елите која усмерава токове светске привреде и политике, разуме се, потребно је створити човека који није у стању да самостално и рационално размишља, и није у стању да разуме и анализира оно што се говори и што се догађа, и буде спреман да се против тога бори. Човек реално треба да постане послушни објекат, не само објект манипулације, већ објект којим ће у потпуности управљати. 

Још једном желим да кажем да је реч о дерационализацији свести, то се чини зато што је веома лако управљати ирационалним човеком.

У таквим условима можемо да констатујемо да и на западу и код нас,  у последње време расте број конференција на којима се говори о окултизму и окултним сектама. За сада се говори само о сектама, нема широких расправа о окултизму. Зашто је то тако? Па зато што и саме секте доживљавају озбиљне промене. Више нема традиционалних секти као што су апокалиптичке секте, евангелиски харизматичари, паганске, астролошке, алхемијске, магијске, дакле класичних секти које су се појавиле осамдесетих година.  Оне су се у првој половини осамдесетих масовно шириле да би се потом нешто десило, оне су се наводно стабилизовале и престале да расту. Сви смо почели да констатујемо да је опасност од секти почела да јењава. Међутим, научници су утврдили да се у реалности догодила једна много озбиљнија ствар – секте су почеле да се мењају и мутирају.
Овде треба истаћи да готово све секте престављају само огранак једног те истог језгра – култне појаве под називом „њу ејџ“ (New Age – прев. „ново доба“). Реч је о култном покрету који представља матрицу окултног погледа на свет, а који има своје корене у гностицизму, кабали.

Секте су раније деловале непосредно, потом су почеле да мутирају, мењају форму, систем организовања. Започеле су са организовањем гомиле филијала или да делују преко различитих невладиних организација (НВО). Таква мрежа је почела да се увлачи у све структуре. Раније су биле приметне и на површини, да би се сада подвукле, ушле у разне покрете и реалан живот. Ако су секте раније отворено шириле своје погледе и идеје, данас су њихови појмови и појаве карактеристични и уобичајени за све људе. Појмови као што су чакре, био поље, космизам и слично. Све је то ушло у широку употребу не само одређених покрета, већ у систем образовања.

Веза између окултних секти и бизниса је веома непосредна. Овде можемо да констатујемо нешто, што смо више пута истицали, и сама сам пре неколико година вршила истраживање које сам објавила у књизи „Религија и политика у савременој Европи“. У књизи говорим да се савремени бизнис у потпуности репродукује на систем управљања свешћу који се зове окултне секте. За шефове окултних секти и шефове корпорација опште претпоставке за  разумевање људске личности и коначног циља – су исти.

На крају крајева, окултне секте нису ништа друго до религиозне бизнис корпорације. Исто као што се савремене корпорације претварају у теократске корпорације.

Шта је привлачно у искуству и раду окултних секти? Зашто се данашње корпорације формирају на такав начин? Шта је важно за једну секту?
Прво, за секту је најважнији њен шеф, гуру, коме се у потпуности потчињавају сви чланови.
Друго, доктрина коју одређује тај исти гуру.
Треће, организациони систем који захтева тоталну потчињеност и који не дозвољава било каква одступања.

У таквим условима, када говоримо о секти и ономе што највише одговара бизнису, можемо рећи следеће: секта је изнедрила најбољи систем изолације и потпуне везаности за породицу коју сама представља. Она фактички издваја човека из друштва и ставља га под најстрожу дисциплину и контролу. Сви живе само за интерес нове породице.
Гуру одређује морал, стандарде и вредности за целокупно друштво и тако у потпуности зомбира своје чланове, скрнави његове духовне потребе, што се одражава на религију. Долази до дехуманизације личности и њеног претварања у био-робота. Потом долази до потпуног потчињавања кодираних понашања, то је прво. Друго не мање значајно, тиче се односа унутар саме секте.  У секти је извршена стриктна подела на елиту и оне који су јој подређени. Сви се спасавају, али се шеф секте спасава богатством, што је богатији то је више елемената који потврђују да је он изабрани. А они који су му подређени спасавају се тако што се у потпуности, апсолутно подређују његовој вољи. Они који су успешније подређују газди имају више шансе да се спасу. На тај начин гуру добија потпуно јефтину и апсолутно послушну радну снагу, ону која никада не противречи, и која је увек захвална свом шефу.
Секте саме стварају правила и норме, с обзиром на то да имају несистематску структуру. Гуру има одрешене руке, и никада се не поставља питање у његову правичност. На дневни ред никада неће доћи питање експлоатације. По томе он поседује јефтину радну снагу. 

Желим да истакнем још један моменат који је присутан код секти. Изолованост ових организација даје могућност да се у њима обављају јефтини експерименти. Зато није случајно што су баш у окултним сектама почели да стварају научни правац мисли и истраживања који би био апсолутно немогућ са моралног аспекта, а то је клонирање. Прва секта која је почела са клонирањем била је секта реалијанаца.

 

Наставиће се…

ИЗВОР: Fond Strateske Kulture

12.10.2017. за СРБски ФБРепортер транскрипт урадила и приредила Биљана Диковић

———————

Олга Четверикова, доцент Московског државног института за међународне односе на катедри за Историју и политику земаља Европе и Америке говори о «Транснационалним корпорацијама као тоталитарним сектама».

 

1 reply »

  1. Postovana gospodjo Certvnikova,
    procitao sam samo naslov. Ni sam ne znam kako to sad kod njih ima progresa u tom smilsu kod nas ne. Ajde ostavimo to. Slaboumni kao ja mogu odmah da zamrze korporacije kao pojam. A ovo sto vi pricate je vise kao bolest kostane srzi ili karijes – gde bi analogno korporacije bile kao kost ili zub. A kako je do toga doslo, u medicini. Analogije radi.

    Свиђа ми се