АКТУЕЛНО

ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ПОРАЗИЛА БАНКАРЕ: И у Србији ће уговори за кредите у швајцарским францима БИТИ НИШТАВНИ


фото: ВЕСТИ

С обзиром на то да се ради о пресуди Суда ЕУ чије су пресуде обавезујуће за све судове држава чланица ЕУ, многе земље очекују сличне пресуде својих Врховних судова

Поводом недавне Пресуде Европског суда у вези кредита у швајцарским францима C-186/16 у Румунији, коју многи сматрају историјском за све дужнике у швајцарским францима, потврђено је да су финансијске институције и пословне банке, биле дужне да потрошаче обавесте о свим економским последицама и ризицима у време када су такве кредите нудили на тржишту, а што оне нису учиниле. С’ тим циљем, Центар за заштиту корисника банкарских услуга CHF Србија организовао је конференцију за новинаре.

С обзиром на то да се ради о пресуди Суда ЕУ чије су пресуде обавезујуће за све судове држава чланица ЕУ, многе земље очекују сличне пресуде својих Врховних судова.

– Да су клијенти знали да морају да буду обавештени о кретањима на међународном девизном тржишту, јер тако налажу обавезе корисника, никада не би потписивали тај уговор. Банке су, као неко ко се бави анализом девизног тржишта, знале да индексирање ЦХФ носи двоструки валутни ризик и да НБС не утиче на однос франак-динар, али да свакодневно интервенише код курса евра. То незнање су искористиле. Корисници CHF кредита сад плаћају не само камату, већ и курсну разлику франак-евро и разлику евро-динар – указала је адвокат Јелена Павловић, појаснивши да је још Закон о облигационим односима из 1978. регулисао односе клијент – банка у корист корисника, у случају да немају довољно знања.

Она је рекла и да је после пресуде Европског суда од 20. септембра исход свих спорова у Србији известан и да ће многи спорови о кредитима у швајцарским францима бити проглашени ништавним.

Србија има идентичне директиве и законе као и европски и зато је ова пресуда у случају Румуније одговор на све дилеме у Србији. Треба само да докажемо пред судовима овде да корисници нису добили релевантне информације о постојећим ризицима од банака. Друго, што ће бити лако, јесте доказивање очигледне несразмере, што је врло лако.

– Ако овај проблем реши суд у Србији, овакву пословну праксу ће сносити они који су је користили. Банке ће имати право да траже ревалоризацију ако буду сматрале да су оштећене – додаје Павловићева.

Разлог због кога још нису решени спорови у нашој земљи је, како објашњава, тај што су код нас судије опште праксе, па им треба времена да схвате ове процесе и други, код нас сви процеси једноставно дуго трају.

– Ако се проблем не реши у Србији, спорове ће решити Суд за људска права у Стразбуру и у том случају ће последице сносити држава и ми као порески обвезници. Тај луксуз Србија себи не сме да дозволи – истакла је адвокат Павловић.

За то што проблем није решен, адвокат Милан Матић, из удружења за заштиту корисника поменутих кредита каже: „Стајање предмета у апелацији по три или четири године, указују да код српских судова постоји незнање“.
Српски суд је био дужан по службеној дужности да штити грађане Србије, и да поједине незаконите одредбе стави ван снаге. Имао је те одредбе пред собом, а није их уважио. Сад је питање да ли из незнања, или није хтео“ – указује Матић.

Павловић је изнела податак да држава Србија данас плаћа око 2.000 станова, јер је преузела ризике банака преко Националне организације, и то је, каже, један од разлога што ови спорови још нису решени.

– Став удружења је да држава не треба да доноси закон, јер не треба да сноси трошкове, већ да би колективна тужба била добра, и на тај начин се судови не би затрпавали предметима – поручује Павловић.

Ако се донесе одлука да се ти уговори са банкама прогласе ништавним, предлог удружења је да се кредит аутоматски врати у динарски са почетка отплате.

– Свака рата би онда требала да буде иста, рата плус камата у динарима. Све преко тога што сте плаћали, банка треба да вам врати, или да ту разлику искористите за превремену отплату – каже Павловић.

Ово удружење, за разлику од удружења Ефектива против раскида уговора, није добро, јер су “последице раскида неизвесне и банку ослобађа одговорности за штете које је нанела“.

 

ИЗВОР: webtribune.rs

—————-

13.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић