АКТУЕЛНО

Марија Јањушевић: Овај режим разуме само побуну, у супротном ће наставити да нас газе и понижавају


Марија Јањушевић: Нисмо ми започели непоштовање Пословника, већ Маја Гојковић

– Парламентарни избори могу једино бити добри у циљу стварања могућности да се промени власт. С друге стране, Србија је у последњих пет година имала изборе сваке године, што је исцрпљујуће и прескупо за систем, а режиму даје алиби за држање читаве државе у непрекидном в. д. стању. Без буђења и освешћивања народа, избори су вишеструко корисни једино за режим. Ако их буде, ми ћемо бити спремни, јер знамо да су се грађани Србије упознали са радом Двери и да ћемо имати бољи парламентарни статус и утицај од тренутног – каже за Данас Марија Јањушевић, посланица покрета Двери, одговарајући на питање да ли су потребни нови парламентарни избори.

– Осим смене председнице парламента, постоји ли још неки начин да се бурна заседања доведу у ред?

– Председник је само извршилац, реализатор скарадне политике насиља, понижавања и обесмишљавања улоге Народне скупштине, а Маја Гојковић је као искусни прелатач са много путера на глави – идеалан извршилац. То је машинерија уцењених или полакомљених посланика који се не устручавају да колеге неистомишљенике нападају лажима, клеветама и увредама, које већ постају бизарне и испод сваког људског нивоа.

Без демонтаже комплетног система неће бити промена. Једино решење је упоредна смена и власти и система на мудар, одговоран и дуготрајно одржив начин. То је процес, мислим да смо једни од покретача тог процеса, а трајање зависи од много чинилаца. Пристојни, одговорни посланици ће за кратко време поправити стање у Скупштини, јер оно је увек огледало владајуће већине. Пребацивање кривице на опозицију је одраз кукавичлука и неспособности.

– Очекујете ли да власт ситуацију у Скупштини Србије искористи као оправдање за расписивање нових избора?

– Не видим зашто би власт расписивала изборе, осим да покрије лош резултат на београдским изборима. Уколико човек који је себи и Србији наметнуо да буде једини одговоран за сваки сегмент живота државе и њених грађана процени да ће расписивањем избора продужити себи власт, омогућити испуњење својих обавеза према страним туторима – промену Устава и признавање тзв. независног Косова, он ће сасвим сигурно за свој потез окривити опозицију. Избори су за њега игра, али не без ризика. Разлога за претходне парламентарне изборе није било, па су одржани. Захваљујући делу освешћених патриотских гласача, Двери су у скупштини, а утицај СНС-а је мањи него у сазиву од 2014. до 2016, што се види и по мањем броју посланика.

– Чини се да им Ви, и остали опозициони посланици, својим понашањем у Скупштини олакшавате посао у налажењу разлога за расписивање избора.

– Не слажем се. Опозиција је принуђена да своје поруке и отпор режиму прилагођава и креира у складу са расположивим могућностима, да неуморно указује на неправилности и предлаже решења. Машинерија режимских медијских ботова понавља исконструисане клевете до те мере да људи постају збуњени и несигурни у истину. Чист Гебелс!

Двери својим наступом показују да се не плаше и не пристају на даље урушавање институције Народне скупштине. Нисмо ми ти који смо започели непоштовање Пословника, већ Маја Гојковић. Можда се то некоме не допада, али мислимо да смо имали довољно стрпљења. Не можемо бити политички коректни док режим разара и пљачка државу и отима будућност грађанима Србије! Овај режим разуме само побуну, у супротном ће наставити да нас газе и понижавају. Двери су глас те побуне.

– Постоји мишљење да Дверима одговарају нови парламентарни избори уз београдске, јер самостално у Београду не можете да пређете цензус. Како то коментаришете?

– СНС-у је неопходна помоћ како не би доживели катастрофу на београдским изборима. То јасно показује и најављени носилац листе СНС за Београд. Што се Двери тиче, ми смо у успону и то нико не може да негира, нити да заустави. Отуда толика нервоза и прогањање Двери од стране режима.

– Да ли сте спремни да подржите Драгана Ђиласа као кандидата? 

– Вратићемо се на други одговор. Потребна нам је промена система и смена истих људи који се ротирају и владају Србијом 27 година.

 

Извор: Данас