АКТУЕЛНО

100 дана Владе: Шта је поручила председник Владе Србије Ана Брнабић


Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић задовољна…

Председник Владе Србије Ана Брнабић представила је резултате првих 100 дана рада Владе на чијем је челу, оценила да је много урађено за тих 100 дана и да се даље крећемо храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо.

Повећање плата и пензија

Брнабић је у обраћању новинарима рекла да се пензије од 1. јануара повећавају за пет одсто, а да ће за 10 одсто бити повећане плате просветним, здравственим и социјалним радницима, војсци, полицији, безбедносним службама, као и запосленима у судовима, тужилаштвима, заводима за извршење кривичних санкција, у установама културе и пореској управи. Запосленима у администрацији, стручним службама министарства, у Скупштини, следи повећање од пет одсто, додала је она.

Најавила је да следе даљи реформски кораци у систему плата у јавном сектору, како би се обезбедило одговарајуће располагање средствима, јер је важно да почнемо да награђујемо најбоље.

Износећи податке у појединим сегментима Брнабић је навела да је у 100 дана закључено седам нових уговора са инвеститорима, укупне вредности око 78 милиона евра, чиме ће бити обезбеђено 2.778 нових радних места.

– У овом тренутку преговарамо са још 45 кредибилних инвеститора да инвестирају у Србију. Укупна вредност потенцијалног улагања по основу ових пројеката износи 2,47 милијарде евра и представља потенцијал за отварање нових 23.600 радних места – рекла је Брнабић у Крушевцу.

Премијер је подсетила да је минимална цена рада повећана за 10 одсто у односу на прошлу годину, са 130 на 143 динара и додала да је то значајно за 350.000 запослених који примају минималну зараду.

– Србија је напредовала за 12 места на глобалној листи конкурентности коју објављује Светски економски форум. Наша земља данас заузима 78. место од 137 земаља, што је најбоља позиција у последњих 10 година.

Спољнотрговинска размена

Према њеним речима, у првих осам месеци ове године, Србија је остварила раст спољнотрговинске размене од 13,2 одсто, при чему је извоз порастао за 13,4 одсто, број новозапослених у истом периоду је порастао за 5,5 одсто.

Такође, директне стране инвестиције су у првих седам месеци ове године порасле у односу на претходну за 12,9 одсто.

Индустријска производња у Србији бележи раст од три одсто у првих осам месеци 2017. и поред изузетно неповољних климатских прилика које су владале ове године, при чему су области које су имале највећи допринос растућем тренду: производња гума и пластике, металних производа и хемикалија.

Брнабић је као изузетно важну ствар истакла да је ЕК изузела Србију од антидампинг мера на увоз челика.

– То значи да ћемо челик у ЕУ извозити без антидампинг царина, чиме ће Железара Смедерево имати бољу конкурентну позицију од других произвођача. То је сигнал за друге кинеске инвеститоре и европске партнере да је Србија кредибилан и поуздан партнер.

Истакла је и пројекте наводњавања вредних око 15 милиона евра што ће донети нових 50.000 хектара под системима за наводњавање.

Настављено је, указала је премијер, са изградњом и уговарањем стратешких саобраћајница: на Коридору 10 је завршено и пуштено у саобраћај 30,5 км пута на источном краку ка Бугарској, од чега око 29 км аутопута у пуном профилу.

– Такође, започели смо са радовима на брзој прузи Београд – Будимпешта, деоница Стара Пазова – Нови Сад, где је издата грађевинска дозвола, а главни радови се изводе на излазном порталу тунела Чортановци. У самом смо финишу усаглашавања Комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу 31 км аутопута од Пожеге до Прељине, правац Београд – Јужни Јадран – додала је.

У циљу повећања броја туриста из иностранства, а посебно са удаљених тржишта, укинуте су визе за грађане Индије и уведена је авионска линија Пекинг – Београд.

Модернизација војске

Нагласила је и да су први пут након 1987. године набављени авиони за потребе РВ и ПВО Војске Србије и да је у циљу опремања и модернизације ВС закључен уговор за набавку шест авиона типа МиГ-29.

Влада је Скупштини Србије упутила на усвајање Закон о електронском пословању, а завршен је и рад на Нацрту закона о електронској управи, као и јавна расправа, каже премијерка која наводи да је завршен пилот пројекат преквалификација у ИТ сектору за 100 полазника и да су започете припреме за други круг односно преквалификације за још 900 полазника.

На Електронском факултету у Нишу отворен је Центар за иновативно предузетништво младих и тиме завршена прва фаза формирања Научно-технолошког парка а отворен је Центар дигиталне пољопривреде на Институту Биосенс у Новом Саду.

Пуштена је у рад и дигитална платформа АгроСенс, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике, казала је Брнабић.

Улагање у уметност и образовање

Она је подвукла и да су завршени радови на Музеју савремене уметности те ће после 10 година реконструкције, бити отворен за посетиоце 20. октобра.

Потписан је споразум за подршку ЕУ образовању у износу од 27,4 милиона евра, који обухвата побољшање квалитета наставе и учења, рекла је Брнабић која је навела и да ће кроз пилот-пројекат Е-просвета, око 200 школа широм Србије је од 1. септембра почело да користи електронски дневник.

Она је говорила и о здравству и навела да су у оквиру пројеката обнове објеката јавне намене потписани уговори за набавку апарата за магнетну резонанцу за дечју клинику „Тиршова“ и уговор за спровођење прве фазе радова на згради те клинике.

Влада је одобрила 1.239 места за запошљавање у здравственим установама, а одобрено је и 870 специјализација и ужих специјализација.

Дефинисаћемо нове капиталне пројекте и приоритете и планирамо буџет и ресурсе, поручила премијерка на крају обраћања.

– Захваљујем целом мом тиму – Србија напредује – много је урађено за ових 100 дана, дуг је пут пред нама и крећемо се храбрим корацима, одлучно и са јасном визијом куда идемо – рекла је Брнабић.

– Хвала грађанима Србије – живела Србија – поручила је Брнабић.

Премијерка је претходно присуствовала преузимању „14. октобра“ од стране „Чехословак групе“ у чијем саставу послују Татра и АВИА.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————

15.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.