АКТУЕЛНО

ПРИВРЕДНИ „УСПЕХ“ ВЛАСТИ: Бугарска компанија узела 750.000 евра субвенција од државе, па ЗАТВОРИЛА ФАБРИКУ у Србији


После једногодишњег закупа, бугарска текстилна компанија „Калинел“ затворила је некадашњу конфекцију „Кобос“, однела машине, 103 радника послала на улицу и одустала од инвестиције од два милиона евра. Бугари су притом добили финансијски подстицај државе од 750.000 евра да отворе 250 нових радних места, а уговор о томе потписан је у Врању 24. октобра 2016.

Босилегадски напредњаци, који тврде да су у тај град довели бугарског инвеститора, за затварање фабрике оптужују локалне моћнике због притисака, мешања у пословање и наводног рекетирања „Калиела“. С друге стране, прозвани председник општине Босилеград Владимир Захаријев истиче да га због личних интереса неосновано оптужује председница СНС-а Невенка Костадинов, која је текстилцима папрено наплаћивала оброке и дрва за огрев.

Добри познаваоци прилика сматрају да је одлазак сувласника “Калинела” Марина Радеског из Босилеграда последица сукоба и спорова између локалних власти и врањског “Јумка” због власништва над пропалим “Кобосом”.

– Вечити председник Владимир Захаријев и његови истомшљеници противили су се доласку “Калинела”. Некадашњу чарапару и конфекцију годинама својатају општинске власти и “Јумко”. Није важно чији је “Кобос”, много је битније да радници редовно примају плате и хране своје породице. Власници “Калинела” стрпљиво су чекали решење имовинско-правних односа између општине и “Јумка”. Нису више могли да одоле притисцима, мешању власти у пословање, партијском запошљавању и рекетирању – изјавила је за “Блиц” председница локално одбора СНС Невенка Костадинов.

С друге стране, председник општине Владимир Захаријев каже да Невенка Костадинов никога не представља, већ да само брине о личним интересима и својој користи.

– Руководство општине преговара само са централом СНС-а. Одбијена је жалба “Јумка” и донето је извршно решење да је општина власник “Кобоса”. Са министром привреде Гораном Кнежевићем договорено је да се власицима “Калинела” упути позив за разговор о поновном покретању прозиводње. Фомирали смо радну групу са представницима општине и запослених и осмисллли план новог покретања фабрике. Уколико је “Калинел” заинтесован да се врати, имамо понуде других потенцијалних инвеститора, тврди Захаријев.

О суноврату обавештени Вучић и премијерка Брнабић

Она је додала да су о свему обавештени председник Александар Вућић, премијерка Ана Брнабић и надлежи државни органи.

– Широм Србије долазе инвеститори, из Босилеграда одлазе. Због неспособних бахатих власти, млади масовно одлазе, општина је доживела економски, политички и морални суноврат – закључује Констадинов, која је огорчена због тога што је одбијен захтев оборичке групе СНС-а да се на ванредној седници парламента расправља о затварању “Кобоса”.

 

ИЗВОР: БЛИЦ

————

15.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Типичан пример корупције. Стимуланс бугара. Лековачки базен некад је био окупан текстилом. Позваше бугарем дадоше стимуланс, а они затворише фабрике, раднике на улицу. Браво Бугари, браво Стаклара Параћин, Браво 14 0ктобар Крушевац, браво нови погони, браво нови и бољи живот, браво враћање пензија на ниво када су смањене, браво за повећање. Браво Велики творци и лопурде.
    О свим суновратима одлучивали су министар, премијер и председник Вучић. Само у Руми отворио је 5 јавних фирми, дао стимулансе да страни инвеститори купе пелене за раднике.
    Брнабићки треба купити фрулу, послати на специјализацију у Индију, да свира змијама да дигну главу и да пиште од среће.

    Свиђа ми се