АКТУЕЛНО

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ: Зауставити правно насиље над Србима


Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине у отвореном писму клубовима посланика у Народној скупштини Републике Српске затражиле су да Република Српска предузме конкретне кораке да буде заустављено правно насиље у предметима ратних злочина које доводи до стигматизације српског народа.

У писму, које је достављено медијима, истиче се да је неопходно формирати правни тим који би омогућио да се у предметима ратних злочина пружи стручна помоћ и који би уједно извршио ревизију пресуда Суда БиХ јер постоје бројни пропусти без којих би одлуке сигурно биле другачије.

Породице осуђених Срба сматрају да је потребно омогућити ентитетским судовима да преузму све предмете ратних злочина који се налазе пред Судом БиХ чиме би се постигла много већа објективност и заштита основних права.

У писму се наводи да је неопходно искористити и сва остала могућа правна средства да се коначно стане на пут оваквом поступању Суда БиХ, који је нарушио све правне постулате и довео до стигматизације српског народа, што ће имати несагледиве посљедице на Републику Српску и њен народ у цјелини.

„У свјетлу срамне пресуде Суда БиХ /ратном команданту муслиманских снага у Сребреници/ Насеру Орићу, тражимо од вас, представника народа Републике Српске, оштро реаговање да се стане на пут стигматизацији и прогону српског становништва, те да се заузмете за поштивање слова закона“, истичу у писму породице осуђених Срба.

Они указују да је предмет против Орића само посљедњи у низу еклатантних примјера како поступа правосуђе на нивоу БиХ.

У писму се подсјећа да, од момента оснивања Суда БиХ, у предметима ратних злочина постоји јасна селективност која има за циљ да се српски народ прикаже монструозним, злочиначким, па чак и геноцидним, те да као такав сноси терет протеклог рата, што би на крају довело у питање и само постојање Републике Српске.

Породице осуђених Срба пред Судом БиХ за ратне злочине наглашавају да су дуго указивале да је тај исти суд, свјесно и са крајњом злом намјером према Србима, примјењивао погрешне законе, а само с циљем да се изричу што строже и дуже казне затвора.

„Упркос нашим указивањима на ово правно насиље, заштиту нисмо пронашли у домаћим судовима, законодавству и институцијама, већ је оштар шамар морао да упути Суд за људска права у Стразбуру. За такво кршење закона из Суда БиХ нико није одговарао, нити сносио било какве консеквенце“, наводи се у писму.

Ове породице питају какав је то суд који један народ осуђује на хиљадугодишње казне затвора, док другима суди само спорадично, уважава изнуђене исказе и свједочења, лажне доказе и вјештачења, па доноси пресуде на основу најобичнијих претпоставки и нагађања.

„Постоје бројни докази које смо достављали и јавности, а и Суду БиХ, да су изнуђивани искази у појединим предметима који су директно утицали на доношење осуђујућих пресуда, да су вјештачења фингирана, а свједочења лажна. Нити је Суд то хтио да уважи, нити је јавност на то реаговала“, каже се у писму.

Породице осуђених Срба указују на чињеницу да не постоји објективност у суђењу и доношењу пресуда и да је јасно изражена пристрасност на штету српског народа, што се посебно огледа у броју подигнутих оптужница и донесених пресуда против Срба.

„Да ли је могуће очекивати било какву објективност и непристрасност од судија као што су Шабан Максумић или Даворин Јукић за које се зна да су учествовали у злостављању српских заробљеника у ратном периоду? Њихова пристрасност огледа се, не само у прогону српског народа, већ и у напорима да се припадници друга два народа у што је могуће мањој мјери оптуже и осуде“, наводи се у писму.

Породице осуђених Срба тврде и да Тужилаштво БиХ, након одлуке Суда у Стразбуру у случају Дамјановић-Мактоуф, Србе највише оптужује да су починили злочин против човјечности, што Суд свесрдно одобрава, само да би им се могле изрећи затворске казне дуже од 20 година.

Кажу и да од српских судија у Суду БиХ нису очекивали да буду на страни оптужених Срба, али јесу правду и правичност, које су изостале.

„На сва ова накарадна поступања и бројне пропусте у раду Суда и Тужилаштва БиХ указивали смо и раније у више наврата, али, нажалост, и даље не постоје позитивни помаци“, наводи се у писму породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине.

Породице осуђених Срба траже да ово писмо буде прочитано на данашњој сједници Народне скупштине Републике Српске.

 

ИЗВОР: СРНА/РТРС

***

ПОВЕЗАНО:

*Горан Маунага: Пријетње свједоцима

*Горан Маунага: Свједоци под присилом

*Прича о Душану Јанковићу – ОСЛОБОДИТЕ НЕВИНЕ СРБЕ ИЗ ЗАТВОРА У БиХ!

*Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево: „Отворено писмо због катастрофалног рада Суда и Тужилаштва БиХ“

——————-

17.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић