АКТУЕЛНО

Интерпол упозорава: Џихадисти се враћају у БиХ


САРАЈЕВО – Јирген Шток, генерални секретар „Интерпола“ изјавио је данас у Сарајву да се, због повратка џихадиста и њиховог пораза у Ираку и Сирији мења међународна и безбедносна ситуација што захтева од свих да боље сарађују и размијењују податке.

Он је на конференцији за новинаре, након данашњег састанка са Драганом Мектићем, министром безбедности БиХ и са директорима полицијских агенција у БиХ, рекао да су претње од међународног тероризма, организованог и сајбер криминала, веће него раније на међународном нивоу.

„Много су комплексне и ни једна земља није у ситуацији да се сама избори са тим претњама. Јединице за спровођење закона, полицијске агенције, због терористичких претњи и напада који се дешавају у свим деловима света, заиста су у ситуацији да треба користити успостављене мреже полицијских агенција. И из те перспективе желим да похвалим БиХ и централну улогу коју су полицијске снаге из ове земље имали у заједничким операцијама, посебно када је у питању илегална трговина ватреним оружјем“, рекао је Шток.

Он је истакао да су сви гранични прелази БиХ прикључени на Интерполов систем, што м омогућава приступ свим базама података.

Мектић је рекао да је са Штоком разговарао о проширењу сарадње између БиХ и „Интерпола“ и о потреби да БиХ упути свог официра у седиште ове организације.

„Упознао сам секретара шта су то кључни безбедносни изазови унутар БиХ и на неки начин сам позитивно изненађен како је Интерпол врло брзо реаговао у неким институцијама, посебно када је у питању борба против радикализма и тероризма“, рекао је Мектић, пренеле су бањалучке Независне новине.

Упозорио је, каже, да ће се сада, након пораза ИСИЛ-а, један број оних који су ратовали са ИСИЛ-ом враћати у Европу, па и у БиХ.

„И мислим да ћемо и на том плану добијати од Интерпола одређене анализе и податке“, рекао је Мектић.

ИЗВОР: РТВ

————

18.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић