ДРУШТВО

Др Животије Ђорђевић: Хрвати су продавали ископане очи Срба! Нико нема права да опрашта Јасеновачке жртве


Др Животије Ђорђевић: Око 80 000 усташа било у Титовим униформама, Хрвати су продавали ископане очи Срба!

Најстарији истраживач усташких злочина о НДХ, злогласном логору Јасеновац, Титовом игнорисању злодела, стравичном наслеђу… Знак за почетак негирања геноцида над Србима дао Фрањо Кухарић 1981.

Др Животије Ђорђевић

Др Животије Ђорђевић

Ми, Срби, немамо пречег посла него да попишемо своје жртве у 20 вијеку. Једини смо народ у Европи који овај посао није урадио. Морамо да попишемо погинуле, по имену и презимену, да обиљежимо сва српска стратишта на територији бивше СФРЈ, по логорима других земаља гдје су Срби одвођени… да утврдимо ко је све, деценијама, онемогућавао да се српске жртве знају. Овако, за „Новости“, говори др Животије Ђорђевић (94), најстарији истраживач злочина над Србима, за кога кажу да је истражио, проучио и анализирао сву доступну грађу о страдању српског народа у 20. вијеку.

Ђорђевић се НДХ-азијом, Другим свјетским ратом и поратним страдањима свог народа бави пуних 75 година. У некадашњој, заједничкој држави важио је за најоштријег полемичара и противника ревизије историје, односно умањења српских жртава. Ђорђевић понавља да су у Другом свјетском рату укупни демографски губици Срба износили 1.820.000 људи. Убијено је њих 1.607.000, 57.000 их је протјерано, а 156.000 српске дјеце није рођено. У односу на друге народе у СФРЈ, Срби су, казује др Ђорђевић, чинили 90 одсто жртава.

 • Како данас гледате на 75 година обележавања Јасеновца у Хрватској?

– Поново нема одговора на питање зашто су се партизанске јединице у Јасеновцу појавиле тек почетком маја, 10 дана пошто су усташе 22. априла 1945. напустиле логор. У то време Титова војска је имала 57 дивизија. Немци су се повукли из Србије 1944, а више од шест месеци Јасеновац је радио пуном паром. За тих шест месеци и усташки официри преобучени у партизане водили су у јурише српску младеж на Сремском фронту. Нема одговора ни на питање зашто чувени партизански авиони „кукурузари“ (Ил-2) нису са Сремског фронта долетали до Јасеновца да макар митраљирају усташке страже.

 • Ви, чини се, имате одговоре на овакве историјске недоумице?

– Један од таквих одговора је, рецимо, Титово упутство опуномоћеним представницима Врховног штаба од 2. јула 1943. да се свим хрватским војницима који се предају гарантује безбедност, да им се признају чинови стечени у формацијама у којима су били, па, затим, омогући напредовање и да се такви употребе против четника у источној Босни. До 6. априла 1944. око 80.000 НДХ војника је прешло у партизанске редове.

 • Актуелна хрватска власт и ове године говори о 80.000 побијених у овом логору?

– Из више стотина извора долази се до закључка да је овде убијено више стотина хиљада Срба. Та бројка иде од 700.000. до 1.000.000. Рецимо, генерал Александар Лер, командант за југоисток, 1943. обавештава Берлин да је до фебрауара 1943. уморено 400.000 Срба, затим, СС генерал Ернст Фик 15. марта 1944. извештава надређеног Хајнриха Химлера да је у логорима у НДХ поклано до 700.000 људи… Крајем 1944. немачки опуномоћени генерал у Хрватској Едмунд Глез фон Хорстнау пише о 750.000 побијених Срба… То су чињенице које се не могу сакрити.

 • У Хрватској тврде да је било „немогуће побити толики број Срба, јер их није толико било на територији НДХ“?

– За оне који не могу ни данас да израчунају број Срба 1941. у НДХ цитирам усташког министра Милета Будака на првој његовој конференцији за штампу: „За њих (Србе), ми имамо три милиона метака.“ Министар правде НДХ Милован Жанић 2. јуна 1941. у Новој Градишки изнео је национални програм Павелићеве државе: „Нова држава, наша земља је само за Хрвате и ни за кога другог. Нема путева, нема начина које ми Хрвати нећемо да употребимо да нашу земљу учинимо заиста нашом и да је почистимо од православних Срба.“

 • Негирање геноцида над Србима у СФРЈ почиње осамдесетих?

– Тешко је ту бити прецизан. Али, тадашњи кардинал Фрањо Кухарић у „Монду“, 10. фебруара 1981, поводом 21 године од смрти Алојзија Степинца у 14. тачки своје одбране Степница је написао: „Срамно је рећи да су католички свештеници били команданти у тој људској кланици. Овим оптужбама жели се учинити кардинала Степинца одговорним за смрт 40.000 жртава које се приписују Јасеновцу!“

 • Изручењем Андрије Артуковића СФРЈ, у Хрватској почиње лицитација и умањивање броја српских жртава.

– Артуковић, Павелићев министар унутрашњих послова, човек који је оформио логоре смрти испоручен је 3. јуна 1985. Први затев за његово изручење Америци упућен је 1951. године. Артуковића СФРЈ никада не би тражила да није било досадног сина, у Јасеновцу умореног др Јеше Видића из Сремске Митровице. Тај човек, професор у САД, није одустајао од захтева. Када су Артуковића испоручили, нису му судили за геноцид и Јасеновац, него за друге ствари.

 • О броју страдалих у Другом светском рату „полемисао“ је и Кардељ?

– Прво се 1985. јавио Богољуб Кочовић из Лондона са својом студијом да је у Другом светском рату демографски губитак земље био 1.985.000 људи. У исто време појавио се Владета Вучковић са Католичког универзитета Нотр Дам који је изнео тврдње да је он Едварду Кардељу 1947. предочио укупан број погинулих у Другом Светском рату (1.706.000) за потребе Седнице УН 1947. Вучковић је тврдио да је овај број, у ствари, укупан број демографских губитака, док је број усмрћених око милион, али да Кардељ то није схватио него је помешао демографски губитак и заиста убијене.

 • Демографи у СФРЈ приближно су утврдили број жртава Другог светског рата?

– Прва званична бројка о 1.706.000 погинулих Југословена изнета је у Паризу на Међусавезничкој конференција земаља које су тражиле репарације. Године 1951, после пописа из 1948, демограф из Савезног завода за статистику Иван Лах пише студију према којој су укупни демографски губици били 2.120.000. Ђорђе Тасић (из исте установе), радећи другом методом, долази до бројке од 2.428.000 демографских губитака, од којих је 1,4 милиона, тврди, заиста убијено. Челни човек Савезног завода за статистику Адолф Вогленик 1952. износи податке да су укупни демографски губици Краљевине Југославије били 2.854.000 људи, а да је стварно уморених било 1.814.000.

 • И у Србији се данас говори о 500.000 убијених у Јасеновцу?

То је “рачун“ јеврејског центра Симон Визентал. Ми Срби зато, кажем, морамо пописати своје мртве. Нико нема права да опрашта Јасеновачке жртве.

_____________

БРОЈКЕ СЕ НЕ МОГУ САКРИТИ

 • Кажете да стотине извора из стране и наше литературе о природи НДХ сведоче о стравичним злочинима?

– У записнику од 18. маја 1945, који је направила Анкетна комисија Земаљске комисије Хрватске, а која је прва узимала сведочења преживелих у Јасеновцу, Хрват Милан Дуземлић из Дреновог Бока, који је био општински бележник у Јасеновцу, каже: „До дана мог хапшења и спровођења у логор, до 21. децембара 1943, пријављено нам је 900.000 убијених у логору.

ПРОДАВАЛИ СРПСКЕ ОЧИ

 • Мало је Хрвата који су били свесни страшног злочина и греха над Србима?

– Никола Павелић, дипломата Краљевине Југославије, Ивану Шубашићу, члану Владе у егзилу, маја 1942. о злоделима усташа је написао: „Када цивилизовани свет за то сазна, револт и индигнација биће такви да ја не знам шта ће бити са нама Хрватима. Само један детаљ, по улицама хрватских градова нуђене су на продају сакупљене ископане очи Срба: по тридесет и четредесет очију одједном.“

 

8 replies »

 1. СВЕ СЕ ЗНА НЕК ГОСПОД СУДИ рватима И ватикану ПРИЧАЛО СЕ КРИЈИЋИ ДА СУ ОНИ зликовци УБИЛИ У ДВА СВЕТСКА РАТА ПРЕКО 3 МИЛИЈОНА СРБА И СРБКИЊА НА ЖАЛОСТ ИСТИНА ЈЕ НИГДЕ У СВЕТУ НИЈЕСУ БИЛИ У ТЗВ ндх НИЈЕСУ БИЛИ ЛОГОРИ ЗА СРБСКУ ЂЕЦУ НИЈЕСУ КОД хитлера ТО ЈЕ пигана закржљала нација РЕКАО ЈЕ НАШ БРАТ СРБИН ИЗ ЗАГОРЈА ЈОВАН ДУЧИЋ КО СУ рвати курвати ховорати ДИВЉЕ ПЛЕМЕ ДОШЛО ИЗ ИРАНА НА ХЕЛМ СССС

  Свиђа ми се

 2. U svom broju od 23.04-25.04.2016 (subota i nedelja) francuski_ list „LE FIGARO“ , u clanku „Nacionalna polemika oko hrvatskog Ausvica“objavljenog iz pera saradnice Laetitia Moreni, da su Srbi i Jevreji bojkotovali ceremoniju godisnjice oslobodjenja Jasenovca protestujuci zbog sve veceg povecanja ustaske ideologije u Hrvatskoj.
  Ceo clanak je objektivno napisan, osim sto u sebi krije jednu veliku laz: broj zrtava Srba, Jevreja i Roma, ubijenih u tom logor smrti , od 1941 do 1945 je ocenjen na „nekih 85000 osoba“! Time je
  LE FIGARO, svetski renomirani list, ponovio izmisljotine hrvatskih revizionista i posluzio kao autenticna potpora ustaskoj verziji tog masovnog pokolja!
  SRAMOTA !

  Свиђа ми се

 3. Хрвати некажњени за усташке злочине над Србима,захваљујући својим највећим сарадницима комунистима, понављају злочине,и тако нас три пута у једном веку крволочно убиваху а да их за то свет није ни укорио а некмоли осудио.Ми неможемо као народ ићи напред,све док све невине жртве страдале од усташа не повадимо из јама и часно уз опело не сахранимо.Ко сме више да скрива те злочине’?

  Свиђа ми се

 4. Zahvaljum se autoru na podatku koji mi do sada nije bio prisutan na bazi izjave prežvelog svedoka da je do 21 decembra 1943 g prijavljeno 900.000 pobijenih, uglavnom srba. Time sam sebe demantuje da je Broz skrivao podatke o pobijenim srbima u Jasenovcu. Taj podatak je utvrdila upravo Brozova Zemaljska komisija. A u Brozovoj vojsci, nakon proglašenja amnestije mnogo više četnika je pristupilo NOV. Čitave divizije NOV formirane su u istočnoj srbiji od četničkih odreda što je činilo skoro 80 % ljudstva u 1. A u završnim operacijama za oslobadjanje zemlje.

  Свиђа ми се

 5. Усташко – партизански потомци, носиоци очевих и дједових идеја против православља, чине још увијек национални коров са корјењем у многим властима, медијима и институцијама данас.
  Врло су виспрени и прилагодљиви. До положаја нам заслађују причу о патриотизму.
  Када засједну на позицијама онда нам је касно.
  Горе поменути коментар о САНУ је већ довољно озбиљна тема али се све врти око ове институције као мачак око вруће каше. Због историјске србске боли зване Јасеновац највеће штеточине су чланови САНУ – историчари. Њих финасирају они на власти који имају исте антисрбске визије.
  Као што су усташе преобукли партизанске униформе, а изнутра остали зли, тако и поједини академици облаче интелектуално институционално рухо а изнутра су или неодговорни или намјерно зли.
  Кабинетска тврђава звана САНУ и даље одољева притисцима истинитих аргумената о Јасеновцу.

  Liked by 1 person

 6. А сану-и и даље ћуте, срам их било. Те маторе битанге, барабе треба дистанцирати од српског друштва и прекинути сва давања за ту назови установу која ничему не служи, чак делују против интереса државе Србије. Пример је њен председник а у вези КиМ. Џукеле.

  Liked by 1 person

 7. Мора Србски народ утувити у главу једном занавек,да крволочнијих и већих непријатеља није имао од усташа и партизана,јер команда и циљ им је био јединствен,да се сруши монархија,уништи Србски народ и Србска црква,тј. православље.

  Liked by 2 people