АКТУЕЛНО

ХАШКИ КАЗАМАТ: Пресуда Генералу Младићу 22. новембра


Хашки трибунал објавио је датум изрицања пресуде бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу.

Према саопштењу Трибунала, изрицање пресуде заказано је за сриједу, 22. новембра 2017. године, у 10 часова у Судници 1 Трибунала.

Младић у притвору очекује пресуду по оптужници за наводни геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

Ратко Младић (Фото: Синхуа/ICTY)

Извор: Н1/РТРС

Ађијус потврдио: Затварање Хашког суда 31. децембра

Предсједник Хашког трибунала Кармел Ађијус потврдио је да ће ова институција формално престати да ради 31. децембра, саопштено је из сједишта овог суда.

Ађијус је, подносећи 24. и посљедњи извјештај о раду Трибунала пред Генералном скупштином УН, рекао да ће Хашки суд до свог посљедњег дана „наставити да шири поруку међународној заједници“ да „починиоци геноцида, ратних злочина и злочина против човјечности морају да одговарају“.

Он је у обраћању подсјетио Генералну скупштину на достигнућа Трибунала као првог међународног кривичног суда послије судова из Нирнберга и Токија након Другог свјетског рата.

Ађијус је напоменио да рад ове институције није важан само за правосуђе, него има значај и као алат и у процедуралним и програмским питањима у специјалним областима међународног кривичног права и праксе.

Он је указао на утицај Хашког трибунала на формирање специјалних судова за ратне злочине у региону бивше Југославије и нагласио да је потребно и даље пружати помоћ „институцијама и актерима на терену“.

Извор: СРНА/РТРС

—————-

19.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Хашки трибунал је институција за наставак психолошког рата против Срба и Србије.То је у истовријеме верификација најбестијалније идеје за промоцију лажи и свих форми ломљења кичме истини и истинитости на очиглед цијеле планете.То је геноцид над једним малим народом који је имао снаге да се супростави злу и да брани основне принципе човјрчности.

    Свиђа ми се