АКТУЕЛНО

Колекција Tarkett-а Галерији Матице српске полонила 83 уметничка дела неких од најзначајнијих уметника српске уметности XX века


Компанија “Tarkett” из Бачке Паланке донирала је Галерији Матице српске уметничку колекцију која обухвата 83 уметничка дела неких од најзначајнијих уметника српске уметности XX века – Петра Лубарде, Надежде Петровић, Мила Милуновића, Зоре Петровић, Ристе Стијовића, Петра Омчикуса, као и иконе српских, руских и бококоторских иконописаца.

Уговор о том поклону потписан је 17. октобра у присуству премијерке Ане Брнабић, која је рекла да је Влада Србије, на иницијативу Министарства културе и информисања, пронашла порески модел према којем је компанија ослобођена додатних финансијских трошкова, јер још увек не постоје законом регулисане пореске олакшице за донаторство, саопштила је Галерија Матице српске.

“Сада су 83 ремек дела српске уметности власништво Галерије Матице српске односно свих грађана Србије. Овај догађај је изузетно важан за Републику Србију. Нема одрживог развоја наше землје без фокуса на културу, без ње се не можемо надати да ћемо на дугорочном плану имати развој”, истакла је Ана Брнабић поводом потписивања уговора о донацији, којем су дан уочи свечаног обележавања 170 година Галерије Матице Српске, присуствовали и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Према речима генералног директора “Tarkett”-а Мирослава Окуке, та компанија, која се бави подним производима, настоји да поклоном Галерији Матице српске додатно оснажи суштинске вредности у друштву.

“Уверени смо да ће стручни тим Галерије Матице српске, који је и до сада бринуо о колекцији ‘Tarkett’, додатно увећавати њену вредност, тиме што ће је излагати и чинити доступном љубитељима уметности и широј публици. Брига о културном наслеђу је заједнички задатак свих нас и један је од најважнијих предуслова за очување идентитета нашег друштва”, рекао је Окука.

Управник Галерије Матице српске др Тијана Палковлјевић Бугарски рекла је да је за Галерију Матице српске то историјски догађај због квалитета колекције коју је примила, али и због тога што је успела да направи велики корак напред и покаже да су држава и друштво спремни за такве промене – за сарадњу привредног и државног сектора.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да поклон компаније “Tarkett” Галерији Матице српске “враћа донаторство на велику сцену”.

“Овим гестом су се господин Павичић и компанија ‘Tarkett’ уписали златним словима у грамату српске културе чиме ова колекција од данас припада свима нама. Хвала им на томе!”, рекао је Вукосављевић.

Наводећи да је донаторство обележје сваке развијене културе и њене традиције, Вукосављевић је додао да “нема ни једне збирке ни код нас, ни у свету која није добрим делом настала оваквим гестовима”.

И председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић изразио је задовољство и најавио наставак сличних пројеката.

“Драго ми је што смо успели заједничким ангажовањем Галерије Матице српске, компаније ‘Tarkett’ и свих нивоа власти да сачувамо и представимо значајну колекцију српске уметности. Са оваквом подршком наставићемо и на сличним пројектима у будућности”, рекао је Мировић.

Премијер је претходно обишла Галерију Матице српске, а том приликом јој је представљена стална поставка српске уметности XVIII и XIX века и део активности Галерије Матице српске – на пољу конзервације на примеру пројекта “Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму”, резултати су премијерно бити представљени јавности 18. октобра, у оквиру свечаног обележавања Дана Галерије Матице српске и 170 година постојања, као и на пољу едукације и рада са децом и младима, те методологија чувања и проучавања уметничких дела у депоима – на примеру уметничке колекције компаније “Tarkett”.

Уметничка дела компаније “Tarkett” проглашена су претходно за културно добро Србије, те су на тај начин прешла из власништва приватне компаније у државно, саопштило је Министарство културе.

Поводом те донације, Министарство културе и информисања саопштило је да је у Предлогу стратегије развоја културе у наредних десет година “предвидело да охрабри такве поступке и да у сарадњи са Владом Србије изађе у сусрет донаторима кроз пореске олакшице”.

*Фото: ГМС

(SEEcult.org)

***

Вредна уметничка колекција коју је Компанија „Таркет“ поклонила Галерији Матице српске састоји се од збирке икона, 29 слика, цртежа и скулптура познатих уметника из 20. века, попут Надежде Петровић, Зоре Петровић, Риста Стијовића, Петра Омчикуса и других сликара, а ту је и 35 слика Петра Лубарде.

Ова уметничка дела, чија вредност је процењена на више од 54 милиона динара, проглашена су за културно добро Републике Србије и тако је омогућено да део културног наслеђа једне привредне компаније постане државно власништво, а самим тим и јавно добро свих грађана Србије.

(НОВОСТИ)

——————–

20.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић