АКТУЕЛНО

ПРИКАЗАН ДУГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О НАЦИСТИЧКОМ ЛОГОРУ САЈМИШТЕ


БЕОГРАД, 21. ОКТОБРА /СРНА/ – Директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина изјавио је приликом пројекције дугометражног документарног филма о нацистичком логору Старо сајмиште да је тешко утврдити тачан број људи који су прошли кроз овај логор, али да се поуздано зна да их није мање од 32.000.

Мишина, који је и аутор филма, рекао је да је у Сајмиште доведено око 8.000 Срба са Козаре, који су ту или страдали или завршили у Јасеновцу или су одведени у Норвешку и Њемачку на присилни рад.

Он је подсјетио на то да се често пренебјегава чињеница да се логор Сајмиште налазио на територији НДХ код Земуна, а не у Београду, те напоменуо да је била намјера и да се „у таласу ревизије историје, која се форсира из Загреба, а има подршку у појединим круговима у Београду“, овим филмом подсјети да Србија није имала никакве везе са тим логорима.

Дводјелни дугометражни документарни филм о нацистичком логору Старо сајмиште у продукцији Музеја жртава геноцида из Београда приказан је данас у Дому Војске Србије у Београду. Тиме је обиљежено 75 година од затварања Јеврејског логора Сајмиште и почетка рада прихватног логора за Србе.

Филм, чији први дио носи назив „Semlin Judenlager“ /“Јеврејски логор Земун„/, а други „Semlin Anhaltelager“ /“Прихватни логор Земун„/ траје око један и по час.

У филму је кориштен материјал различитих архива, музеја и институција, као и оригинални филмски материјал. Режију потписује Драган Ћирјанић.

Мишина је истакао да је намјера да филм до краја године буде приказан у Јерусалиму, о чему су у току разговори са сарадницима и пријатељима из Израела, а биће понуђен и Радио-телевизији Републике Српске и Радио-телевизији Србије.

Филм је други у низу из продукције Музеја жртава геноцида, у оквиру које је већ снимљен „Пакао Независне Државе“, а емитовали су га Радио-телевизија Србије и Радио-телевизије Републике Српске.

Музеј жртава геноцида до сљедеће године намјерава да сними и документарни филм који се бави страдањем српског народа у Првом свјетском рату.

Старо сајмиште основано је у децембру 1941. године као Јеврејски логор и до 1942. године кроз њега је прошло око 7.000 Јевреја из Краљевине Југославије од којих је већина стрељана на Бањици, а остали су страдали у логорима или на другим стратиштима.

Од оснивања Прихватног логора за Србе у љето 1942. до љета 1944. године кроз логор Сајмиште прошло је и најмање 25.000 Срба.

ИЗВОР: СРНА

————-

21.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић