АКТУЕЛНО

СЛОВАЧКА: Радили и отерани као стока – Ухапшени као најгори криминалци, затворени са мигрантима и добили забрану уласка у ЕУ


Словачка полиција је привела 72 радника, међу којима 23 из Србије, због лажних уговора о раду. Они су нелегално радили за агенцију Shin Heung Precision Slovakia која доставља резервне делове предузећима Samsung, Sony, JVC, LG и Toshiba. Ухапшени Срби су пребачени у Центар за странце у пограничном селу Медведов и добили су забрану уласка у ЕУ.

– Одвратан је осећај када ти власт у рођеној земљи одузме право на нормалан живот, па си приморан да оставиш породицу и пријатеље и одеш негде – каже Младеновчанка Марија Здравковић, једна од многих која је у Словачкој радила с нелегалним папирима.

Држали нас као криминалце

Она је отишла у септембру преко словачке агенције Макс да ради у словачком граду Шала, јер у Србији није могла да заради ни динар. Марија није међу приведеним грађанима Србије, али су јој координатори с посла рекли да је на списку за хапшење. Тренутно се налази у колективном смештају за раднике, чека плату која је обећана за данас, а онда ће кренути у Србију.

– Држали су ухапшене колеге у притвору као криминалце. Потписали су хрпе папира, а имали су преводиоца који се није потрудио да им помогне – каже Марија за „Вести“.

Она прича да су сви погубљени и уплашени, а једна жена је чак морала да плати 120 евра за услугу Хитне помоћи јер јој је позлило.

– Чекамо плату и идемо у Србију, јер је бесмислено остати овде. Нико више неће да ризикује. Из амбасаде се још нико није појавио. Страхујемо да ће нас избацити и из овог смештаја пре него што се стекну услови да кренемо. Ако нам агенција не обезбеди превоз сами ћемо платити пут – каже уплашена Марија.

Све по пропису

Samsung је на писање српских и словачких медија реаговао саопштењем у ком се наводи да су „услови рада у фабрикама у Словачкој у складу са свим прописима о безбедности и заштити на раду и да се поштују сва права радника, укључујући и законски одређену паузу и оброк“.

Ризик из очаја

Педесетак људи је одмах након хапшења отишло у Србију пошто су имали довољно новца. Остали, њих педесетак, више не иду на посао јер су им тако рекли шефови.

– Од када радимо два пута је полицијска контрола долазила и никад ништа није било спорно с уговорима. А сада су исти уговори постали спорни и забрањен нам је рад – објаснила је Марија.
Марија је у јануару ове године отпуштена као технолошки вишак у ЈКП Пијаце Младеновац, а она мисли зато што није подржавала актуелну власт. Од тада не може да нађе посао у Србији, па је одлучила да пође у Словачку да се прехрани и заради.

– Била сам свесна ризика и лоших услова, али у Србији није било никаквих. За 3,2 евра по сату стоји се свих 12 часова дневно. Третирали су нас као стоку, све нас са Балкана. Од плате одбијају 150 евра за смештај, а тамо нас 16 на једно купатило. Толико смо жељни сви да се окупамо топлом водом. Сами смо се хранили како смо знали и умели – каже Марија и додаје да су сви радници били без здравственог осигурања.

Затворени с мигрантима из Азије

Тренутно се поред Срба у Центру у Медведову налази и 27 Украјинаца, осам грађана Македоније и четири држављанина Босне и Херцеговине који су радили у истој фабрици. Реч је о центру за илегалне мигранте у ком се налазе и многи невољници побегли из Азије од ратова и арапског пролећа.

У паклу 5.800 Срба

Медији месецима пишу о лошим условима рада у Словачкој, али људи без посла и перспективе у Србији и даље се распитују како да оду тамо. У мају је у Словачкој било око 5.800 радника из Србије, а од тога око 600 је имало појединачне дозволе за рад, док су остале довеле често сумњиве агенције.

Словачки државни медији преносили су да Министарство рада те земље наводно води борбу с посредничким агенцијама које стране раднике доводе с неважећим уговорима и не плаћају им социјално и здравствено осигурање, а да при том раде у горим условима него Словаци у истим фабрикама.

Када су се први пут појавиле информације о условима у којима раде српски радници у Словачкој, агенција за привремено запошљавање Ларго Србија је затворена, а још три су изгубиле дозволу за рад.
Међутим, та иста агенција је регистрована и у другим земљама као Ларго Мађарска и Ларго Словачка. Након тога, појавила се агенција Макс, преко које радници масовно одлазе на рад.

За траком с ексером у леђима

Новинар „Недељника“ и дипломирани професор књижевности радио је три месеца у Самсунговој фабрици у словачкој општини Галанта како би сазнао истину. Он је радио потпуно илегално, а његова сведочења подигла су прашину у Србији. Он је сведочио да се ради по 12 сати, да се у тоалет иде под пратњом, да их послодавци малтретирају, а отказ се добија за најмању ситницу.
– Ови људи раде ћутећи, гледају у траку која не сме да се заустави. Њихове руке су отекле, ноге не осећају, а иза леђа им је закуцан ексер да се не искриве. На крају стајемо у ред за храну и најзад лежемо. У 4.30 поново устајемо и стајемо у ред за тоалет – део је те исповести.

Глув на вапаје за помоћ

Удружени синдикати Србије Слога траже од државе хитну и оштру реакцију поводом привођења српских радника у Словачкој, истрагу о агенцији која их је тамо одвела, и смену амбасадора Србије Шанија Дермакуа.

– Скандал је и злочин према људима ако је тачно да су се наши радници обратили особљу Амбасаде Србије у Братислави, а да они нису реаговали на вапаје за помоћ, попут тврдњи да нису хтели ни наводно лажне уговоре о раду да им преведу – кажу у синдикату Слога.

Министарство спољних послова (МСП) саопштило је да се српској амбасади у Братислави обратио једино Дејан Цветковић ради конзуларне заштите.

– Надлежни у Словачкој су обавестили амбасаду да су 23 држављанина Србије приведена због нелегалног радног ангажмана у Словачкој. Према расположивим информацијама, сви су били ангажовани посредством словачке агенције Макс – каже се у саопштењу МСП.

На информативном разговору у Медведову је утврђено да две српске држављанке не поседују важеће путне исправе и оне су задржане у Прихватном центру.

Преостали 21 држављанин Србије је враћен у град Шала. Сви су добили решење о забрани боравка у Словачкој због поседовања нелегалне радне дозволе. Њих 20 на годину дана, а једна особа на три године, будући да је у претходне четири године у континуитету боравио у државама Шенгена. Свима је остављен рок од седам дана да добровољно напусте Словачку како би избегли депортацију. Онима без пасоша биће издат путни лист.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Репортер Недељника на тајном задатку: Три месеца у словачкој фабрици у којој се грађани Србије третирају као робови

——————

21.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Да ли ове нааше људе у Словачкој штити Закон о дијаспори? Да ли су они дијаспора? Да ли су регистровани у конзулату Србије, или конзул са помоћницима нема појма да су преши границу.
  Словачка полиција тачно зна колико срба ради у Словачкој, зна када су прешли границу, зна да ли су им уговори уредни. Њихова агенција је у вези са полицијом и државом, регистрована је?
  Где је демарш Дашића, где је заштита грађана Србије где год се налазили? Нема. Од тога нема ништа.
  Власт у Србији води само рачуна како да остенр на власти, а тамо нека Словачка, Чершка, Русија, Косово и Метохија – њих не интересује.
  Употребиће МИГове против свог народа на КиМ ако не стану уз СНС листу за продају радне снаге.

  Свиђа ми се

 2. Kad vlast prodaje srpske ranike u Srbiji po minimalnoj ceni po satu rada, ni „svetske“ firme neće da nas tretiraju bolje. One zarađuju profite od kojih sitnom radniku, kosa može da se podigne u vis, tako što izrabljuju radnike. Takvo ponašanje i ovde praktikuju, plus „bonus“ koji ima srpska vlast daje, beneficijama 9.000 € /po radnom mestu. E ako se sami ne cenimo, nego zbog straha od gladi, pristajemo na bagatelne plate, nije čudo što nam rade ovo što rade!!! Kvislinška vlast, zadužuje Srbiju do guše, a pare daje stranim „investitorima“ koji kao bugari, pokupe pare i zbrišu!!! Nazdravlje..

  Свиђа ми се