АКТУЕЛНО

Грајф – Јасеновац био пакао на Земљи који су створили Хрвати


ТЕЛ АВИВ – Концентрациони логор Јасеновац био је „пакао на Земљи који су створили Хрвати“ изјавио је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ Гидеон Грајф.

Он је упозорио на настојања да се избрише и ревидира историја, што „личи на покушаје да се укине Холокауст“.

Грајф је навео да се концентрациони логор Јасеновац и друга губилишта из његовог „система“ разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали немачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф је истакао да се „пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не сме више ћутати“, јер је „неколико стотина хиљада невиних људи, жена деце и мушкараца“ на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, „те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење деце“.

На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски председник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији, подсетио је Грајф.

Он је нагласио да „прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти – то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости“.

„Починиоци злочина уживали су у зверствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли“, рекао је Грајф у интервјуу Срни и додао да у Јасеновцу, „смрт сама по себи није била довољна“.

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ Гидеон Грајф навео је да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

„Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вредношћу“, рекао је Грајф.

Израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључио је да су „хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја“.

 

ИЗВОР: Танјуг, РТВ

——

22.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила

3 replies »

 1. Наша највећа несрећа је у томе што ми не знамо шта хоћемо.Ево и сада.Хоћемо у ЕУ, која је развалила ту несрећну Југославију уз помоћ Хрвата и Словенаца,организовала погром и прогон Срба из Хрватске,а онда Бомбардовала Србију,отерала нас са Косова и Метохије и ту направила још једну Албанску државу.Ко нормалан може тако глуп народ цијенити и поштовати.Нико.Ни наши непријатељи а ни пријатељи.Узимаш нептијатеље за пријатеље,а игноришеш вјековне и крвне пријатеље.Ако ми било ко објасни да нијесам управу ја ћу са му се извинем из две снаге.

  Свиђа ми се

 2. sve je u grubim opisima ovaj jevrejin izneo tacno. ali nigde ne naglasava cije su to zrtva, strasnom smrcu namucene duse. tek u poslednjoj recenici, na kraju stoji narod srbi. onako kao neka mesavina sa jevrejima i ciganima.
  jasenovac je bio i devedesetih, samo na celokupnoj ndh tvorevini. a jasenovac je bio i cetrdesetoh, takodje na citavoj ndh tvorevini. iste ubice, isti ubijani tj klani i drani srbi.
  ovde nije rec o holokaustu vec o cinu istrebljenja citavog pravoslavnog srpskog naroda, pa nije ni cudo sto njegove kolege ne znaju ni gde je to pigubiliste, jer nije rec o njihovim sunarodnicima.
  a strasnije od cinjenice neznanja jevreja o nasim stradanjima je nezanimanje srpskog naroda o svojim licnim tragedijama. a ova jasenovacka izglefa da nadilazi sve ljudske dubine i bezdane!

  Liked by 1 person

 3. НИКО ОСИМ МЕНЕ НЕ ЗБОРИ ДА СУ ЧЕТНИЦИ ПОКУШАЛИ ДВА ПУТА ДА ОСЛОБОДЕ ЈАСЕНОВАЦ АЛИ ОБА ПУТА НА ЖАЛОСТ НИЈЕСУ УСПЕЛИ ПРОКЛЕТИ партизани СУ ОБА ПУТА УДАРИЛИ ЧЕТНИЦИМА СА ЛЕДЂА НАПРЕД ИМАШ усташе И домобране А СА ЛЕДЂА ИМАШ партизане УСТВАРИ јамаре СЕМЕ ИМ СЕ ЗАТРЛО ДА БОГ ДА СССС

  Liked by 1 person