АКТУЕЛНО

ЈЕДИНИ СРБИН У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ ОТКРИВА: Добијате стан, посао и ауто, а не стижу вам ни рачуни


Бранилсав Моро Фото: Србија Данас

Слика коју имамо о Северној Кореји је погрешна, тврди Бранислав Моро, одбојкашки тренер из Србије, кога чека други уговор у Северној Кореји. Открива нам како се заправо живи у овој земљи, да ли је упознао „вођу“, и још много тога.

Живео је у 11 земаља света, ишао је у њих без предрасуда, а сада је у земљи о којој су, како каже, медији нарочито искривили слику. Једини Србин који живи у Пјонгјангу је Бранислав Моро, прослављени српски одбојкашки тренер.

– Углавном нас и медији погрешно информишу, не знам ни зашто, јер не постоји никакав интерес у томе. Ми рецимо читамо да су деца тамо гладна, а деца су на пиједасталу у односу на нас. Имају боља обданишта, боље услове, ето почевши од једне баналне ствари – терен око обданишта им је постављен гумом од пет центиметара и то им је стандард да се дете не би повредило кад падне. Имају чак и затворене базене у оквиру обданишта и то не један, већ по неколико, прича Моро за Србијаданас.цом.

Правило број 1

Када дођете тамо, објашњава нам, прво вам појасне да не постоји „Јужна Кореја“. Јужна се назива Кореја, а Северна носи назив Демократска Народна република Кореја. Они искључиво прихватају такав однос и такво обраћање према држави. Кореја је наклоњена према Америци, а ДНР Кореја према Кини и Русији, појашњава Моро.

Чувано лице

По граду се креће слободно, има статус чуваног лица, као једини странац у свету спорта. Каже да је прошао кроз „скенер“ да би се запослио, али не мисли да је то нешто другачије од осталих земаља у којима је радио.

– Они су врло обазриви људи и о свему се води рачуна. Мој тренинг је увек праћен камером, што ми је можда мало у почетку сметало, али сам после видео да се они тако аналитички односе према свим пословима, каже Моро, који још није упознао „вођу“, али је сам вођа, Ким Џонг Ун дао „благослов“ за његов нови уговор.

План је да у новом аранжману, у наредним месецима, дође до овог сусрета.

Живот без рачуна

– Ова земља има перспективу, ником ништа не дугује, имају феноменалну индустрију хране. Њихов просечан лични доходак је између 300 и 350 долара, али стан и кола добијају од државе. Не плаћају школовање, не плаћају здравство, не плаћају комуналије. Држава обезбеђује све, тврди наш саговорник.

Неке друге вредности

Моро сматра да млади у Северној Кореји имају потпуно другачије утемљене вредности, па утицај са Запада, и да допре до њих, кроз музику или филм, не би много променио:

– У мојој екипи све девојке знају да свирају клавир, виолине, што је код нас већ постало необично, такорећи егзотика. Да не помињем читање књига, јер не могу ћерку да натерам да прочита ни две књиге, искрен је наш саговорник.

Једном је на тренингу у најсавременијој теретани пустио модерну, западну музику, али нико није био одушевљен.

– Њима се нешто и не свиђа таква музика. Слушају, могу вам рећи добру музику. Имају једну феноменалну групу Моранго, женску групу састављену од једно 16-18 девојака, од којих 6-7 певају, а остале све свирају. Била је словеначка група Лајбах у Пјонгјангу, што је мени несхватљиво.

Дај шта даш!

Кад је у питању плаћање, ту су врло флексибилни.

„Уђете у продавницу и пише „11“. Ви дате 15 долара, они вам врате 4. Дате у еврима – врате вам у еврима. Надмашили су и Црногорце. Домаћу валуту нисам видео, али има и продавница где се купује искључиво домаћа роба. Постоје и фри шопови, али не знам зашто носе такав назив, кад купујемо и ми (странци) и они (домаћи становници)“, прича одбојкашки тренер.

Престоница одише чистоћом, дружењем…

Своју причу базира на искуства о Пјонгјангу, па нисмо могли да не питамо да ли је тако и у осталим деловима Северне Кореје.

– Не могу да тврдим, али добијам информације да се развило десетак великих градова, нарочито на мору према јапанској страни, и да су се тамо направила озбиљна летовалишта.

У главном граду је одушевљен, између осталог, чистоћом.

– Дајем 100 долара ако нађете папир на 10 километара. Пјонгјанг је као град скоцкан, сређен, улице су широке, тргови велики, а све је врло уређено.

– Ствари које они имају су неупоредиве. Инфраструктуру коју они имају ми немамо, не због Србије као Србије, већ због ситуације каква је у Европи. Ја живим поред хотела који се сад сређује и који има 250 метара висине.

2 долара друже

Цео дан у спа центру, толико модерном да су у њему направили и вештачке таласе, кошта два долара.

По раду, реду и посвећености, могу да се изједначе са Јапанцима, каже Моро о карактеру људи у Кореји.

Друже се!

Објашњава да тамо нема ноћног изласка како га ми појмимо. Једноставно, они немају навику да тако излазе:

– Ипак се они много више друже. Идем градом, а испред сваке зграде одбојкашки терен и око 6 сати сви играју одбојку, а они који не играју навијају. Друже се. Као ми за време бомбардовања. Они су упућени једни на друге, јако пуно се друже, целе зграде излазе на улицу и ја их гледам запањено, искрен је наш саговорник.

Однос према вођи – фантастичан!

Морали смо да проверимо и да ли је однос према вођи фанатичан, као што се представља.

– Обично можете прочитати да то изгледа фанатично, али мени изгледа фантастично. Волео бих да ми исто тако волимо нашег председника, ма ко год он био, ма ког уверења, које год политичке странке. Председник је заслужио да га поштује народ који га је изабрао и самим тим и да га воли. Те норме би требало да важе за сваког председника у свакој земљи.

фото: Profimedia

О спорту

Што се тиче спорта и спортских услова, могу да кажем да имам вероватно боље услове за рад него 90 одсто клубова у Европи. Имам боље услове него у Немачкој, а да не говорим о нашим условима, каже Моро.

Ради у клубу под називом „425 спорт клуб“, где је 425 ознака армије која је задужена за област спорта. То је једна, у буквалном значењу, армија спортиста, јер 90 одсто спорта је регулисано кроз армију, остали део кроз полицију.

– То није ништа необично, такав систем практикује се и у појединим регионима Кине, објашњава нам он.

Они улажу пуно у спорт, чак има и улица у Пјонгјангу која се зове улица Младости, у којој се налазе 32 спортске хале са гледалиштем. Сваки спорт има своју халу. Ипак, одбојка има посебно место, а популаран је и фудбал.

Улази Кувајћанин у кафић и…

– Доживео сам још једну комунистичку земљу у којој сам радио – то је Кувајт, тамо кад узмеш кредит они ти опросте и кредит. Нема бољег комунизма него у Кувајту, то је највећа комунистичка земља која постоји. Али, се они онда још и жале да им је мало. Седео сам једном у неком друштву, када је дошао Кувајћанин за сто и рекао „Ова земља је никаква. Моја жена купи торбу за 2.500 кедија и ми немамо довљно до краја месеца“ (две и по хиљаде кедија је 6.000 евра) . Само што га нисмо ударили, каже Моро кроз смех.

Нису незналице

Што се ситуације са медијима и са праћењем ситуације из света тиче, каже да је на интернету лако упоредити слику из света са оном коју они преносе.

– Њих никад не би занимале поједине мреже, што се интернета тиче, нити Фарма, немају такву врсту интересовања. Тотално су у другом смеру. Имају свој национални програм и то је то. По мени, они јако наликују бившој Југославији. Имају производњу и компјутера, сви они знају и да раде на компјутеру, али само у смислу посла. Они су врло упућени, нису незналице, каже Моро.

фото: Profimedia

Једини минус

– Немам своје пријатеље са собом, немам своју породицу са собом, а ћерка ме је у 11. години питала: „Тата јел си ти био некад на мом рођендану?“. Нисам никад био јер је у фебруару, а мени је сезона у фебруару најжешћа и завршава се у априлу-мају.

Са генералом, који му је и веза са „вођом“ преговара да још људи из Србије поведе у ову, за остатак света, и даље, мистичну земљу.

 

ИЗВОР: srbijadanas

—————

22.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Gospodin Branislav Moro je apsolutno u pravu. Svako moze da vidi na youtube sve o toj drzavi. Gledala sam njihov novi aerodrom koji su napravili u njihovom glavnom gradu, koji je apsolutno moderan, veliki (nas u Beogradu je smesan i jadan, zastareo) izgleda kao i svi veliki aerodromi u svetskim zapadnim zemljama. Uopste ne zaostaje ni malo. Gledala sam na youtube kad je bio otvoren i pre upotrebe obisao ga je njihov mladi predsednik Kim Jong-Un sa svojom suprugom. Sve su pokazali i unutra i okolo aerodroma, parkinzi, taxi, pokretne stepenice, fri-sopove, mnogo restorana raznih vrsta,….Takodje sam videla posete Kim Jong-Un-a i njegove supruge, porodicama koje su se uselile u nove stanove u novoj zgradi. Beograd NEMA tako visoke i moderne zgrade i to ne jedna! Kad uporedim americke predsednike, koji nikad ne obilaze obican radni narod, njihov predsednik i njegova supruga su toliko jednostavni ljudi, oni se izuvaju i u carapama ulaze u stanove (prikazali su 3 stana), pa to me zaprepastilo! U jednoj porodici je bio mali decak od pet-sest godina koji se stideo ili uplasio, Kim Jong-UN ga je zagrlio tako nezno, stavio ga na krilo i zagrlio ga,poljubio, kod njih se sedi na podu i imaju mali niski sto, svi su sedeli zajedno, nema straze, specijalaca koji okruzuju predsednike kao u Americi i na Zapadu, ili da je zgrada opkoljena sa policijom, naoruzanim specijalcima…nista! Narod voli svoga predsednika, kao sto kaze gosp. Moro. „Prva dama“ kako se to naziva u USA, je donela u beloj plasticnoj kesi, malo vecoj nego iz prodavnice i donela poklone za decu (knjige, bojice..) a za celu porodicu doneli cu im televizor, moderan (led) i jos nesto. Kim Jong-Un je stalno bio nasmejan, opusten, dugo su sedeli i pricali, svi su opusteni, normalni, on je obisao stan, cak je „prva dama“ usla u kuhinju i sa domacicom spremala caj za sve njih!! Bila sam iznenadjena i odusevljena! Navikla sam da gledam potpuno razlicitu sliku o predsednicima i njihovim „prvim damama“ na zapadu! Na Zapadu-odvratno! Stanovi su im jako veliki, prostrani, sve sobe imaju parkete, imaju velike terase…Divno! Takodje sam gledala otvaranje nove linije metroa. Impresivno! Moderno, isto kao i u svim vecim svetaskim gradovima. Malo lici na Moskovski metro. Sve je veliko, prostrano, zidovi su ukraseni slikama u socijalistickom stilu, radnici, njihove zastave…Takodje se provozao i njihov predsednik sa grupom ljudi. Bas se dugo vozio i menjao je linije! Mogla bih jos da pisem, ali moj komentar bi onda bio citav clanak. Gledala sam na japanskoj Tv, program koji je pokazao jedan njihov Univerzitet. Fantasticno! Toliko su moderne ucionice, na svakoj klupi stoji najmoderniji kompjuter, ucionice su male (sto je jako potrebno), gledala sam i podove (jer imam ispran mozak od zapadne propagande!!), koji su sami parket…. Zivela Demokratska Narodna Republika Koreja! Ziveo hrabri korejski narod! Ziveo Kim Jong-Un!

    Свиђа ми се

  2. Зато и хоће да је среде, да ваде храну из контејнера даби се прехранили и да чекају кад ће их богата вуцибатина зовнути да му раде најтеже послове за шаку долара.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.