АКТУЕЛНО

АГОНИЈА! Градски центар за социјални рад ОДУЗЕО ДЕТЕ РОДИТЕЉИМА! – Дан двадесети…


AGONIJA! Gradski centar za socijalni rad ODUZEO DETE RODITELJIMA! – Dan dvadeseti ….

АГОНИЈА! Градски центар за социјални рад ОДУЗЕО ДЕТЕ РОДИТЕЉИМА! – Дан двадесети ….

Субјект: Случај малолетне девојчице М.Т. – 6 година – девојчица која је већ 20 дана одвојена од својих биолошких родитеља – Предмет 56036-6972/2017

Прошло је 20 дана од одвајања женског детета од 6 година (М.Т.- рођена у Београду) од својих родитеља а по Привременом Закључку о обезбеђењу смештаја који је донео Центар за социјални рад Звездара улица Крфска у Београду под бројем 56036-6972/2017

Привремени Закључак је донет од стране следећих лица Центра:
Дубравка Гавриловић
Смиља Игић (психолог) – бр. моб. 0628088497
Јелена Ациц (соц. радник) – 0628013806 и
Јасна Матовић (непознато својство) – 0628013738

*приложени телефони су службени али и онако нису доступни или у функцији осим једног

У међувремену су неки од горе наведених телефона погашени или ван функције а неке особе потпуно недоступне.

Увидом у приложену документацију могу се уочити бројне нејасноће али и неправилносту у поступку (Закон о Општем Управном Поступку, друга Законска и подзаконска акта која регулишу ову област по позитивном законодавству РС па чак и кршење одредаба самог Устава као највишег правног акта и међународних норми, прописа и декларација, међународних аката и конвенција којих је и сама република Србија потписник.

Обављен је разговор са родитељима и проучена документација врло темељно а везано за овај случај, могло би се рећи и преседан, јер је дете данас већ 20 дана физички одвојено од својих родитеља а да је притом потпуно нејасна садржина донетих аката, радњи и поступања Центра за социјални рад Звездара. Даљим увидом јасно се види да не постоји правни нити било какав други основ за одузимање детета (нема кривичне нити прекршајне одговорности родитеља како се јасно види у приложеним документима, нема трагова евентуалног насиља, нема сведока, нема утврђеног материјалног чињеничног стања, Центар за социјални ради излази ван поља делатности и надлежности а у извештају опсервације која је трајала 2,5 сата наводи се да је отац потпуно здрава особа).

Мајка је изразила бојазан да ће њихово дете бити продато.

С обзиром да је несумљиво ово врло тешка траума за само дете и њене родитеље а случај несвакидашњи, као и то да су поменуте особе Центра за социјални рад употребљавале реч “адаптација детета” све наводи на основану сумњу да се не ради о уобичајеном поступању оних који би требали да породицу и дете заштите, ако им својим досадашњим поступањем и радњама стварају несагледиву пре свега психолошку трауму. Као пример могу да послуже речи мале 6-годишње Марије која је плачући приликом сусрета са својим родитељима изговорила следеће рећи – таксативно:

-Нећу овде више да будем!
-Хоћу да живим са мамом и татом.

након чега је загрливши свог оца вапајем изговорила следећу реченицу:

-Тата води ме кући!

Из свих наведених и овде ненаведних разлога одговорите на следећа питања:

1. По ком основу је дете одузето родитељима и зашто?

2. Како је могуће да се усмено родитељима наложи да тог дана и у то време доведу дете које ће бити одузето од њих а да за то претходно не постоји ниједан писмени акт, Закључак, Образложење? Да ли је пракса да се прво усмено нареди одузимање детета а накнадно донесе Закључак?

3. Зашто је немогуће добити одговоре од Центра за социјални рад Звездара (више пута покушано)?

4. Услови у којима обитава дете не могу се назвати сјајним – напротив. Докле ће бити држано у том објекту и зашто?

5. Зашто се родитељима онемогућава посета и виђање њиховог детета?

6. Зашто се детету ускраћује право да види своје родитеље?

7. Зашто се детету ускраћује право да буде са својим родитељима?

8. Ова мала девојчица и поред “адаптације” несумњиво трпи огромну психичку патњу и бол. Шта заправо уопште и значи “период адаптације” када је опште познато да се термин користи само у случају трајног а не привременог одузимања детета (Закључак гласи да се ради о привременом обезбеђењу смештаја)?9?

10. Да ли је дете одузето привремено или трајно?

11. Које ће се мере надаље примењивати према детету?

12. Које се мере примењују сада? (ниједан одговор на бројна писмена упућена органима социјалне и породичне заштите по ургентном поступку – до овога тренутка није дат)

13. Може ли Центар за социјални рад да преузима ингеренције и надлежности других државних органа пре свега органа правосуђа и по ком законском основу?

14. Да ли ће се дете икада више вратити својим родитељима? (никакав рад са родитељима није подузет од самог Центра, уколико уопште и постоји потреба за тако нечим, а ако не постоји ЗАШТО је дете и даље физички одвојено од својих родитеља)?

15. Зашто се исто не поступа са челником града тзв градоначелником када је цела јавност била упозната и које сте мере тада предузели? Пошаљите написмено ако јесте.

16. По ком основу вршите селективну примену Закона? Да ли су по вама хероински и кокаински зависници који и заиста врше насиље, не само у породици, али првенствено у породици, заштићени од Закона због свог друштвеног статуса, положаја, функција и слично и зашто њима не одузимате децу и не покрећете никакве поступке за заштиту деце? Селективна примена права не постоји.

17. У ком се својству појављује и шта стварно ради организација УСАИД у Центрима за социјални рад а чијим су плакатима облепљени Центри? Која је њихова заправо права и стварна намена и улога? Зашто баш у Центрима за социјални рад? Ако Центри за социјални рад нису оспособљени кадровски или другачије да обављају свој посао на ваљан начин зашто онда и постоје као такви? Да ли су предали све своје ингеренције овој и другим организацијама и зашто јавност није обавештена о томе? ЗАШТО су Центрима искључени телефони док на великим плакатима УСАИД-а стоје десетине телефона где се људи позивају да пријављују једни друге и раде или не раде све оно што је заправо у ингеренцији ових центара а не организација међу којима су и она којима су донатори особе које су протеране из бројних земаља?

18. Одакле Аутономном Женском Центру подаци из Центара за Социјални рад који би морали бити заштићени Законом о заштити података о личности (нарочито осетљивих категорија становништва) и ко им заправо доставља те податке, по ком основу, законском акту, договору усменом или писменом, за које намене заправо када они не постоје у бази АПР (када кликнете на линк детаљније добијете следеће:

Аутономни Женски Центар – подаци (јединствени линк: http://pretraga.apr.gov.rs/AssociationWebSearch/Details/Details?beid=4518702&rnd=845850FF507B548A8F922ACDCEF196BB38DD1CFA)


Ово су само нека од питања а накнадно ће бити упућена допуна.

У нади да ћете због хитности случаја одговорити на горе постављена питања у најкраћем могућем року како би се спречила даља душевна патња и психолошке трауме детета и њених родитеља, будите слободни да контактирате на доле остављене контакте како би јавност била у детаље упућена у овај случај.

Душко Велковски – истраживачки новинар ИФЈ, ЕФЈ

У прилогу службена легитимација Међународне Федерације Новинара – ИФЈ – International Federation of Journalists

Очајни родитељи пролазе праву агонију – на слици: отац одузете девојчице

 

Центар за социјални рад – одузимање деце од родитеља

У центрима за социјални рад не ради фиксна телефонија и то у прилично дугом временском периоду око 1 година и користе се мобилни телефони који преусмеравају на друге мреже (зовете 063 пребаце вас на 064) – социјално угроженим грађанима то је додатни трошак који многи не могу себи да приуште и на тај начин комуникација са центрима за социјални рад најугроженијег дела становништва је практично и стварно у прекиду.

Међутим, да погледамо слику ниже исто начињену у центрима за социјални рад:

Да ли су УСАИД и остале организације тзв “невладиног сектора” и тзв “цивилног друштва” Џорџа Сороша преузеле центре за социјални рад процените сами – али овде фиксна телефонија није у прекиду па чак имате и бесплатну линију. Питање мотива је основно питање на које до сада није дат ниједан одговор.

Сада и без суда, судија, правосуђа а чини се и без закона. Зашто и без закона? Зато што се у документу који је назван “Привремени закључак о обезбеђењу смештаја” наводе чланови Закона о Општем Управном Поступку који уопште и не постоје у истом а на шта је прегледајући списе указала и врло респектабилна Судија. Увидом у број чланова важећег Закона о Општем Управном Поступку Градски центар за социјални рад самовољно је наводио бројеве чланове закона далеко већим бројевима од укупног броја чланова Закона о Општем Управном Поступку а на који се Градски центар за социјални рад позива… Ускоро више.

ИЗВОР: globalmediaplanet.info

———————–

24.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Jedini nacin da se ovim zlocinima stane na put je da im vratimo istom merom. Nema zakona koji moze da otme dete roditeljima bez cvrstih dokaza da roditelji maltretiraju i ugrozavaju svoje dete. a ovaj prokleti centar to radi bez dokaza. To su ljudi bez srca i duse i lepo je neko rekao:“ Dabogda se njihovoj deci i unucima vratilo sve ono sto su ucinili drugoj deci“.

  Свиђа ми се

 2. I sam imam problema sa Centrom za socijalni rad Vozdovac ,donose nekakve odluke bez ikakvog dokaza vec na majcinu pricu.U gore navedenom slucaju ako je Centar za socijalni rad ubedjen da ce roditelji prodati dete odmah je trebao da lisi slobode roditelje a za takve odluke nemaju dokaza pa se odlucuju da detetu unose nemir i stres…itd,odvajanjem od roditelja.NESPOSOBNOST,NEZNANJE,NESTRUCNOST Centra za socijalni rad.
  DABOGDE SE NJIHOVOJ DECI I UNUCICIMA SVE VRATILO STO SU ONI URADILI DRUGOJ DECI.

  Свиђа ми се

  • Небојша није само мајчина прича у питању, центар је тај који конструише напад, прави стратегију, кординира и сугерише понашање стране у поступку., а „интерес“ детета је поштапалица којом се ко чавке папагајски служе, главни им је циљ не да помире већ да разоре породицу и да једног од родитеља избаце из живота детета, углавном је то отац.

   Свиђа ми се

 3. Одузимање деце је легализовано кроз накарадне законе, а Центар за социјални рад је носилац пројекта “трговином нашом децом. Србијо устани данас, да не би сутра остала без деце!

  Свиђа ми се

  • Да Бог да да ничија деца и унуци не страдају, већ да олош добије оно што заслужује, шта су невина деца крива! Одмеримо мало речи иако смо справом љути и гневни, првенствено због нашег добра и добра наше деце. На сопственој кожи и души сам осетио злочиначку удругу „стручних“ радница из ЦЗСР Раковица

   Свиђа ми се