АКТУЕЛНО

Мештани Косјерића у паници – Нећемо да нам трују бебе: Грчки ТИТАН хоће да ради посао забрањен у земљи из које долази


Страх се увукао међу становнике Косјерића због намере цементаре Титан да надомак тог питомог градића складишти и спаљује комунални отпад штетан за здравље људи и животну околину. Мада у цементари тврде да ће поштовати све европске стандарде, у Еколошком покрету Косјерић револтирани су не само због најаве додатног загађења, већ и што грчка компанија, која је власник цементаре, хоће у њиховом граду да се бави послом забрањеним у земљи из које долази!

Опасност за здравље становништва, према речима др Илије Вукадиновића, директора Дома здравља у Косјерићу, прети пошто није реч само о паљењу текстила, већ и пластике, гума, уља, па чак и медицинског отпада!

– Штетне материје ослобођене сагоревањем вишеструко негативно могу да утичу на здравље људи и изазову оболевање од канцера, шећера, хормоналне поремећаје, стерилитет… – упозорава др Вукадиновић.

По правду до Стразбура

Еколошки покрет најављује да ће правду „тражити до Стразбура“ јер, према речима Марије Тодоровић, чланице удружења, застарело третирање отпада је „равно геноциду над људима“ и свет га одбацује због штетности по здравље.
– Тај концепт Јапан је напустио крајем прошлог века и затворио 2.000 спалионица, а ЕУ га гура на Балкан, у Хрватску, Србију и Албанију – каже она.

Додатни профит

Он упозорава да су најугроженије бебе које су и до 20 пута у већој опасности од одраслих због штетних материја које доспевају у тело њихових мајки.

– Диоксини и фурани се добро растварају у мастима и у мајчином млеку путем којег улазе у организам беба – појашњава овај лекар.

Према речима Далибора Вујића из Еколошког покрета, мештани Косјерића су уплашени за здравље, али и за развој туризма и пољопривреде, односно за производњу малина и другог воћа.

– Ни сада нисмо безбедни јер у ваздуху има прашине, тј. механичке и хемијске нечистоће, а ако би се сагоревао отпад, опасност је озбиљна, пошто нема филтера који би зауставили штетне материје – указује Вујић.

Он сматра да комунални отпад треба да завршава у спалионицама чија је температура висока и константно иста, а не у цеменатарама где варира, па је немогуће да се безбедно ради такав посао.

– У Титану добро зарађују од цементаре, али им није довољно, па су, изгледа, решени да иначе добар профит увећају на рачун здравља нашег становништва. То нећемо дозволити, бранићемо се и одбранити – поручио је Вујић који додаје да ће, према његовим сазнањима, цементара добијати субвенције ЕУ од 70 евра по тони комуналног отпада.

На опасност по становништво указује и Жарко Ђокић, председник општине Косјерић, позивајући се на искуства цементара у Беочину и Поповцу.

– Смртност у Беочину је током последњих 10 година порасла за 50 одсто, док су се из Поповца људи масовно исељавали, па је данас тамо насељено свега десетак кућа – рекао је Ђокић и позвао се на податке Завода за јавно здравље у Ужицу према којима је од 2005, када је цементара са мазута прешла на кокс-петрол, повећана и смртност у Косјерићу и околини.

Статистика упозорава

Захтев за изградњу складишта отпада компанија Титан је поднела још 2012. године, у време када је Зорана Михајловић била министарка екологије. Народ се, каже Ђокић, тада побунио и цементара је остала без дозволе. Сада Зорана Михајловић као министарка грађевине даје зелено светло Титану!

– Решење је издало министарство 10. октобра и тако дозволило радове заобилазећи претходне уговоре с Титаном и одлуке Општине Косјерић, чији је и ранији сазив локалног парламента, али и садашњи, усвојио одлуку о забрани тог посла. Мада тврде да је њихова технологија еколошка и савремена, медицинске статистике у европским градовима где дуже постоје ова постројења недвосмислено показују фаталне последице по здравље – казао је Ђокић.

Први човек Косјерића објашњава да му ништа није прече од интереса житеља чије поверење не жели да изигра.

– Зато ћу се до краја борити заједно са својим суграђанима и захтеваћу да надлежна министарства поштују скупштинске одлуке – каже Ђокић.

Позивајући се на анализу Завода за јавно здравље у Ужицу, Ђокић указује да су статистички подаци о здрављу становништва Косјерића, посебно деце, већ сада алармантни! У претходних 10 година забележен је пораст обољења дисајних путева, карцинома плућа и дебелог црева. Код деце болести дисајних путева чине више од две трећине разлога за јављање лекару, а у порасту су акутни бронхитис и астма.

Цементара: Као у ЕУ

У цементари тврде да грађани Косјерића немају разлога за забринутост и истичу да су у претходних петнаестак година уложили више од 16 милиона евра у побољшање заштите, да су постигли еколошке перформансе на нивоу најбољих фабрика у ЕУ и да су далеко испод законских лимита прописаних у Србији. Циљ им је, кажу, да попут цементара у ЕУ и других у региону, део фосилног горива замене алтернативним горивима.

– Титан за две до три године намерава да започне коришћење горива произведеног од комуналног и неопасног индустријског отпада, нпр. амбалажног – каже се у одговору цементаре „Вестима“.

У одговору се додаје и да компанија, својим досадашњим унапређењима заштите животне средине и уз примену најбољих искустава и мера заштите, гарантују да неће бити негативних утицаја на околину и здравље људи.

Лоптица у дворишту Владе Србије

У Министарству грађевине „Вестима“ је речено да су предметном дозволом Титан Цементари Косјерић д.о.о. одобрени радови на изградњи постројења за дозирање и коришћење горива добијеног из чврстог отпада, у складу са Законом о планирању и изградњи. Решење о грађевинској дозволи је, кажу, коначно, а против њега се може покренути управни спор, тужбом Управном суду у року од 30 дана од дана пријема решења.
– Подносилац захтева неће бити у могућности да добије пријаву радова, ако претходно не достави сагласност на Студију о процени утицаја на животну средину, о чему одлучује Министарство заштите животне средине – кажу у ресору грађевине.

ИЗВОР: Д.ДЕКИЋ-ВЕСТИ

————-

30.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић