ВЕРА

31. октобра прослављамо Светог Луку Еванђелисту и Светог Петра Цетињског – а не „Ноћ вештица“!


Ноћ вештица – Haloween

Продавнице су већ данима, па чак и седмицама унапред снабдевене одговарајућом робом за Ноћ вештица, а то су пре свега разни костими и ”играчке” за децу, који сви без изузетка симболизују смрт или зло – лобање, костури, вампири, слепи мишеви или сама смрт са (пластичном) косом (смрт се најчешће симболично представља као костур који у десној руци носи косу).

За девојчице су то најчешће костими вештица. Вештице се код нас сматрају бићима које поседују натприродне и магијске моћи и обично се замишљају како лете на метли, а често их прати и црна мачка. То су, како се сматра, жене које које у себи имају ђаволски дух, и ноћу устају из гроба у којем живе преко дана, и нападају људе и децу и ваде им срца или џигерицу, којом се хране.

Као што смо видели из објашњења самог назива, Ноћ вештица (енглески Halloween) је Свето вече. Код нас, али и у Русији и другим православним земљама, Свето вече, или тачније Свети дан, празник, подразумева прослављање светаца. Светац или светитељ је особа која је канонизована због свог живота посвећеног Господу Исусу Христу.

У Православној цркви, светитељи су хришћани који су током свог живота постигли обожење, које је најбоље објашњено речима апостола Павла: „Живим не више ја, него Христос живи у мени“. У Српској православној цркви свака породица има своју крсну славу, односно свеца заштитника.

Дана 31 октобра, по православном календару, у Србији се прослављају Свети Лука Еванђелиста и Свети Петар Цетињски. На жалост, постоје и они који раде на томе да се и код нас успостави обичај прослављања Ноћи вештица.

Овај кратки текст ћемо завршити питањем Светог Владике Николаја: “А ти Србијо, куда си пошла за Европом? ”

Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

***

ПОВЕЗАНО:

*АПЕЛ: ЗАБРАНИТЕ ДЕЦИ УЧЕШЋЕ НА ПРОСЛАВИ „НОЋИ ВЕШТИЦА“

8 replies »

 1. Не треба другима наметати своје обичаје јер се не разумеју. Сваки народ има своје обичаје за које зна шта значе. Пропагирање туђих обичаја није добро јер се не разумеју.

  Свиђа ми се

 2. …kao sto svi slave i dan zaljubbljenih a nije nas praznik. a pola srbije je po restoranima i kafanama taj dan pa se niko od vas ne buni. manite se laznog moralisanja. usput, helovin su Svi Sveti – zadusnice kod katolika. cisto da znate dok lupetate, sta lupetate. toboze vernici.

  Свиђа ми се

  • Само три питања паметнице:
   – да ли у све рачунате и скоро нико (као у мом ширем окружењу), јер тада је код нас велики празник свети Трифун, „зарезојла“, чини ми се?
   – зар „Дан мртвих“ није 1. октобра? и
   – коме су „сви свети“ костури, вештице, наказе, …?

   Свиђа ми се