АКТУЕЛНО

Судије и тужиоци напустили консултације о изменама Устава


фото: FoNet/ Zoran Mrdja

Ненад Стефановић из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије каже за Данас да су они напустили дијалог не желећи да дају легитимитет тексту нацрта Устава који нико није видео.

Незадовољни одсуством дијалога струковна правосудна удружења одбила да дају легитимитет Министарству правде. Дијалог напустило Друштво судија Србије, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Удружење судијских и тужилачких помоћника, Комитет правника за људска права – ЈУКОМ, Центар за правосудна истраживања и Београдски центар за људска права

Струковна удружења судија и тужилаца, као и поједине невладине организације које се залажу за владавину права, одлучиле су да напусте консултације о изменама Устава Србије које организује Министарство правде.

Мотив за овакав потез, наводи се у писму које је упућено министарству, јесте тај што су се струковна удружења суочила са избегавањем дебате о кључним питањима и одбијањем министарства да изађе са својим предлогом уставних решења.

„У одсуству полазних основа за измену Устава и очекиване широке јавне дебате, консултативни процес одвија се тако што Министарство правде, на неколико округлих столова, одређеном броју струковних и невладиних удружења пружа могућност да представе, без икакве размене аргумената, своје ставове и то о темама по избору Министарства правде које нити јесу уставна материја, нити јачају независност правосуђа, већ напротив, обезбеђују механизме за јачање политичког утицаја на правосуђе. Стога вас, суочени са избегавањем дебате о уставним решењима, а пре свега са скретањем пажње јавности и занемаривањем примарне теме о којој би дебата требало да се води, а то је независност правосуђа, струковна удружења обавештавају да су донели одлуку да не учествују даље у оваквом процесу“, наводи се у писму.

Одлуку о напуштању дијалога донело је Друштво судија Србије, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Удружење судијских и тужилачких помоћника, Комитет правника за људска права – ЈУКОМ, Центар за правосудна истраживања и Београдски центар за људска права. Они су у свом писму позвали Министарство правде да представи јавности свој предлог измена Устава и омогући свеобухватну дебату, чиме би, како наводе, прибавила неопходан легитимитет уставотворном процесу.

„И даље посвећена изналажењу најбољих решења за правосудни систем Републике Србије и сматрајући да се једино истинском расправом, уз међусобно уважавање предлога и мишљења свих који у њој учествују, може доћи до најбољих решења за јачање владавине права у Србији, удружења остају спремна да узму учешће у дебати када Министарство правде јавности представи полазне основе за измену Устава Републике Србије“, стоји у писму струковних удружења.

Ненад Стефановић из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије каже за Данас да су они напустили дијалог не желећи да дају легитимитет тексту нацрта Устава који нико није видео.

– Ми сматрамо да је основни проблем незадовољства грађана правосуђем управо одсуство фактичког постојања правосудне гране власти. Захтев Венецијанске комисије јесте искључити утицај политике из поступка избора судија и тужилаца. То не значи само формално искључити парламент и Владу, већ очувати и ојачати независност и самосталност тужилачког и судског савета. Нажалост, постоји опасност да се смањи број судија и тужилаца у овим саветима, те да се промени састав и избор чланова савета и на тај начин изврши релокација политичког утицаја на рад судова и тужилаштава, каже Стефановић.

Подсетимо, измена Устава у делу који се односи на правосуђе обавеза је коју је Србија преузела на себе у склопу преговора са Европском унијом. Консултације о изменама Устава формално су почеле средином 2016. године када су заинтересоване стране послале Министарству правде своје писане предлоге и анализе. Након тога је одржан низ округлих столова на којима је требало да се дебатује о предлозима, али је, како су у више наврата истицали представници струковних удружења, истинска размена ставова изостајала.

Устав требао да буде готов до краја 2017.

Према важећем Акционом плану за поглавље 23 које се тиче правосуђа, Устав Србије би требало да буде измењен до краја ове године. Ипак, већ су се појавиле информације да ће Акциони план, заједно са роком, бити измењен. Процедура налаже да Министарство правде, након консултација са заинтересованим странама, изради нацрт уставних измена и проследи га на одобрење Венецијанској комисији, саветодавном телу Савета Европе. Наредни округли сто о изменама Устава би требало да се одржи у Новом Саду.

 

Извор: Данас, аутор: В. Јеремић

***

САЈТ: Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије

ПИСМО 

ПОТПИСНИЦИ ПИСМА МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ

—————–

31.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Судије све време својим одлукама погодују државним органима , заузети ставови апелационих судова личе на поздраве и жеље извршне власти, а пресуде се доносе у складу са ставовима највишег суда, уместо по закону.Предлог нацрта Устава само је правни оквир ,већ усвојене и развијене послушничке праксе судова и аутизма Друштва судија да остети велико незадоволјство грађана и предузме мере у својим редовима за супротстављање таквој пракси..
  Сад су се пробудили, кад су осетили да су и сами дошли на ред, али ће вратити дијалогу , чим добију мрвице са трпезе господара.. Њихова самосталност и независност не доводи се у питање променом Устава, они су се сами, много раније одреклли атрибута судске власти, па извршна власт само иницира поступак да се фактично стање уставним променама легализује.

  Liked by 1 person

 2. Што даље од Европе и њиховог права.У Хагу су показали колико се разумију у право и шта је њихово право.Када ће Шпанци одговарати за кастрирање(шкопљење )црнаца да им неби спавали са женама?Када ће Хаг прогласити фашистичком кликом, која суди људима који су бранили себе и свој народ и своју државу?Невладине организације треба забранити а њихове актере добро испитати и ако имају везу са онима који воде психолошки рат против Србије утамничити и ли протјерати из земље.Судије такође треба редовно контролисати.Судство треба да буде незсвисно од владе и политике,а то не значи да може радити по диктату наших провјерених непријатеља извана.Добар судија је светац.Лош судија је криминалац,зликовац и сотона.

  Liked by 1 person

 3. Шта кажу кинези? Они су најбројнији на свету и њихово мишљење је важно. А Шпанци, Ирци, Јапанци…
  Вучић, као врхунски тужилац и судија, нека са Венецијанском Комисијом напишу предлог новог Статута Србије и да га преко преко Солане и Кушнера упуте Скупштини Србије, да га Скупштина у првом читању прихвати.
  Поменути бомбардерски комуно-фашисти не могу да погреше.
  Након усвајања у Скупштини од стране ЗВОНЦА Србију ће одмах, сутрадан, примачи примити у материну..

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.