АКТУЕЛНО

ИЗЛОЖБА „ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ – ЖИВОТ И ПОБЕДЕ“


УК „Пароброд“, „Народни музеј“ Чачак, Удружење „Култура ћирилице“, Савез потомака ратника Србије од 1912-1920 ОО „Мајор Драгутин Гавриловић“ Стари град Београд, организовали су изложбу под насловом „ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ – ЖИВОТ И ПОБЕДЕ“. Изложба је отворена 1.новембра и трајаће до 13.новембра 2017.године у УК „Пароброд“, Капетан Мишина 6а, Стари град, Београд.

Изложба обухвата једну од најбољих музејских колекција у вези са животом и делом војводе Петра Бојовића. Аутор изложбе је историчар Радивоје Бојовић.

Војвода Петар Бојовић рођен је у Мишевићима код Нове Вароши 1858. године. Учествовао је у оба Српско-турска рата, у Српско-бугарском рату, оба балканска и Првом светском рату. Као командант Прве армије умарширао је у ослобођени Београд 01. новембра 1918. године. Војвода Бојовић 46 године носио је униформу, био на високим положајима у српској војсци и једини je ђенерал рањен на првој линији фронта. Преводио је дела о војној доктрини и устројству војске. Умро је потпуно заборављен 19. јануара 1945. године, недуго након ослобођења Београда у Другом светском рату.

О војводи Петру Бојовићу из иделошко-политичких разлога дуго се ћутало. Није се знало чак ни где је сахрањен. На његовом просечном споменику били су уклесани само име, презиме и војни чин, који су се из даљине тешко могли уочити, па је 1989. године „Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године“ поставило спомен бисту. Последњих година је почела одређена рехабилитација његовог дела и личности, заслуга и части. Тако је у Новој Вароши, на Видовдан 28. јуна 1997. године, откривен споменик у знак захвалности. за ратове у којима је учествовао. У Београду се биста Војводе Петра Бојовић налази на Врачару, код Каленић пијаце, а кућа у којој је живео у Трнској бр. 25 је споменик културе.

Изложба траје до 13.новембра.

Војвода Петар Бојовић

 

ИЗВОР: ukparobrod.rs

—————–

ПОВЕЗАНО:

ДА СЕ НЕ ПОНОВИ: БРИСАЊЕ СРБства – војвода ПЕТАР БОЈОВИЋ

Умро је 20. јануара, 1945. у осамдесет деветој години живота. Сахрањен је на београдском Новом гробљу, у породичној гробници, која се у погребним књигама води као гробница трећег реда. На његовом гробу није убележен никакав видни белег да је ту сахрањен велики војсковођа српске војске, али ипак, његово име је крупним словима забележено у историји заједно са његовом Првом армијом, која се овенчала славом у три велика рата Србије против њених непријатеља.

———

1.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »