АКТУЕЛНО

ЗАНИМЉИВО И КОРИСНО: ASK Užice Rally Team – 5. URT RFactor LIGA (фото)


ASK Užice Rally Team, у сарадњи са Градом и ГКЦ Ужице, од овог викенда 4. и 5. новембра, па све до 13. и 14. јануара, у просторијама Омладинског клуба Ужице организује Пету URT RFactor лигу, такмичење у виртуелној вожњи на симулаторима.

Идеја је, по речима Ивана Јевтића, председника клуба ASK Užice Rally Team, да се кроз дружење и такмичење анимира што већи број учесника, посебно деце школског узраста, као и младих, да би се „на овај начин подигао ниво и проширила сазнања о безбедности у саобраћају као и подизање нивоа саобраћајне културе у граду“.

„Важно је и та да се видео игрица подигне на ниво социјалног догађаја и на тај начин они који слободно време најчешће проводе изоловано од дешавања у окружењу укључе у активну и  комуникативну средину. Стављањем младог човека у улогу возача, позицију неког ко у саобраћају одлучује о својим поступцима, али и ствара односе са осталим учесницима: возачима, пешацима, преузимајући на тај начин одговорност за свој и туђе животе, сматрамо најбољим начином обликовања и формирања примерене саобраћајне културе. Видео игрица на овај начин постаје едукативно средство и тај потенцијал, на овај начин, желимо да искористимо“, каже Јевтић.

Иван Јевтић

Идеја да осмисли ову врсту виртуелне вожње дошла је као последица тога што су пре седам година почели да играју онлајн игре, и то су реализовали пре пре пет година, када су их играли „уживо због дружења, директног контакта између такмичара, као да су на правој трци, за разлику од игре онлајн у кући када и не знају са киме се тркају“. Прво такмичење је организовано за чланове клуба који је основан у новембру 2009.године, и сада има око 80 чланова, од којих је 50 активно, а остали су почасни чланови клуба. Старост чланова клуба је од 9 до 5о, а у последње време се повећава број жена које су активни чланови клуба.

Прошле године су, због подизања свести младих о безбедности у саобраћају имали сарадњу са Средњом техничком саобраћајном школом чији су неки ученици и после те сарадње остали активни чланови клуба до данас.

Иначе, ASK Užice Rally Team је једини на овој територији, и са још једним тимом из Београда и у целој Србији, који самостално већ девет година организује рели трке, суорганизатори су Србија релија. Клуб је као такмичар био пет година узастопно вицешампион Србије, као клуб три године узастопно шампион у ауто-слалому, а идивидуално су чланови клуба освојили десетак титула у задњих седам година, шампионске титуле у сувозачима на релију два пута… О овогодишњем такмичењу прочитајте – ЈУБИЛАРНИ 50.Србија рели 22-24.септембар, Ужице – На старту 38 посада из земље и иностранства, као и резултате аутослалома у тексту – Аутослалом без Ужичана као хлеб без соли и квасца. 
Чланови клуба су учествовали и на међународним тркама у Хрватској, Босни и Херцеговини, Бугарској, а следеће године имају позив да Јевтић из ужичког клуба, са још двојицом колега из Београда, ради такмичење у Турској. Већ три године је спортски функционер на такмичењима у суседним државама, прошле је био у Румунији и Бугарској.  ASK Užice Rally Team је у Босни и Херцеговини чак три године био организатор „RALLY JAHORINA“.

Клуб је отвореног типа, а препорука је чланова да сви који желе нешто да питају у вези вожње, аутомобила и безбедности у саобраћају могу слободно да дођу, као и заинтересовани да вежбају на виртуелним симулаторима вожње.
План клуба је да следеће године освоје титулу у ауто-слалому, то им је важно јер су оснивачи те дисциплине у Србији и да на Србија релију освоје бар једну шампионску титулу. Иначе, у околини Ужица има неколико добро организованих и уређених стаза за рели ауто трке и клуб је у септембру организовао европско такмичење на неким од тих стаза, популарне „брзинце“ -„Локва“, „Дубоко“ и „Голден“. Обезбеђење су радили са Полицијском управом Ужице и са лиценцираном фирмом које се бави физичко-техничким обезбеђењем „Петковић“ из Београда.

ЗА ОДРЖАВАЊЕ НЕ БРИНУ – „ТУ ЈЕ МИЋА-МОТО СПОРТ

С обзиром на то да се на такмичењима возе веома скупи аутомобили у клубу се не брину за њихово одржавање, јер њихов члан од оснивања је Милан Новаковић, професионални механичар за спортске аутомобиле, који је занат испекао у Шведској и у једном чачанском сервису где је одржавао спортске аутомобиле. Отворио је свој сервис МОТО у Ужицу и активни је члан ASK Užice Rally Team-а, и два пута је као сувозач био вицешампион Србије.

Такмичење – први викенд, 4-5 новембар 2017.

ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЉУБАВИ ПРЕМА АУТО СПОРТУ

Иван Јевтић је пажљиво са свог рачунара који је повезан у мрежу пратио све такмичаре, са седамнаест камера на стази које је сам поставио, као и виртуелну вожњу коју је сам осмислио и ставио у употребу, иако је економиста по струци и са овим није раније имао контакта. Пресудну улогу у свему чиме се данас бави има велика љубав према ауто спорту, коју је каже наследио рођењем, од оца Зорана Јевтића. Иван је ожењен и има троје деце.
И овде се та љубав, као породична традиција буквално преноси са колена на колено, и син Филип, деветогодишњак, је љубитељ аутомобила. Наравно, возио је на овом такмичењу, каже да није важна победа већ само да учествује и да се дружи са осталим такмичарима. Као најлепше искуство у вези аутомобила до сада је „вожња са оцем у правом тркачком ауту од Ужица до Севојна и назад“.

Филип Јевтић

ЉУБАВ ПРЕМА АУТО СПОРТУ НАСЛЕДИЛА ОД ОЦА 

Постоји предрасуда да су жене две категорије возача, или да ништа не знају или да су претерано брзе и непажљиве у вожњи. Код мушкараца су углавном те две мисли у глави – „чувај се жене возача“ и у једном и у другом случају. Али, то никако не значи да нека од жена нема способност и знање да учествује на ауто тркама као возач.Тренутно, на спортској сцени и нема жена возача, осим једне која вози кружне трке и некад је сувозач на такмичењу.   Статистика говори да су жене далеко пажљивији возачи од мушкараца на улици, вероватно због тог осећања одговорности које им улога у породици, као и мајчинство природно додаје ту пажњу у психологију личности, то да потврде и статистике саобраћајних незгода у градској вожњи где преовладава број несрећа у којима је кривица мушких возача, док је минималан проценат жена возача.

Има и оних жена које у свом одрастању усвоје ту љубав према аутомобилима, и само је животно обликују у оно што је њима вредно, као што је Милунка Николић, данашњи такмичар на 5. URT RFactor LIGA, члан ASK Užice Rally Team-а. Њен отац, Момчило Николић, био је један од прва четири возача релија у ужичком крају, при бившем Ауто-мото друштву Ужице.
По повратку из Београда и завршеном занату за аутомеханичара, Момчило Николић се укључио су рад Ауто-мото савеза. Возио је у то време са легендама овог спорта, Владом Дубљанином, Милованом Веснићем који је у овај спорт „дошао после њега“… Николић је учествовао на четири ЈУ-релија, који је био државно првенство у овом спорту у „великој“ СФРЈ. Рели се возио седам дана и заиста је требало да сте одличан возач да имате право да учествујете у релију, крајем шездесетих година прошлог века. Учествовало је око 150 возача, а YU-рели се возио око две хиљаде километара, кроз све бивше републике Југославије… Квалификација за тај YU-рели који је био резервисан само за најбоље возаче, била је учешће на седам туристичких релија који су се возили током године.
После једног удеса на YU-релију на Сутјесци напустио је ауто спорт, више због тога што је „мајка пред њега поставила услов – или ја и деца или ауто-спорт“, и Момчило Николић је одабрао породицу.

„То што је напустио рели не значи да нас није васпитао у духу релија. Све своје педагошке методе је сводио на рели. Значи, у животу шта год да радиш твоје је да се избориш да будеш најбољи, са оним што ти имаш. Бити победник на релију значи да си ти заиста најбољи. Али, у сваком животном проблему треба, као и у релију, да дајеш најбоље од себе, да употребиш све своје способности и тако савладаваш једно по једно… до циља. Кад ти је лоше у животу то је исто као кад у релију слетиш у једном моменту са стазе, и онда треба да се вратиш, организујеш се, размислиш и кренеш, нема одустајања… Препреке у животу се савладавају као и кривине на стази у ауто-релију… Све термине из релија тата је везао за наш живот.  Ми у кући сви живимо ту причу о релију“- каже Милунка Николић.

Мото Момчила Николића би могла бити порука свим возачима релија – НА РЕЛИЈУ ВОЗИШ, ТРКАШ СЕ, АЛИ У САОБРАЋАЈУ МОРАШ ДА ВОДИШ РАЧУНА ДА НИСИ НА СТАЗИ, ВЕЋ НА УЛИЦИ.

Милунка Николић

А ШТА КАЖЕ ПОБЕДНИК URT лиге из 2016.

Дејан Голић је Ужичанин, редовно посећује клуб, три године се већ бави релијем. Од детињства је имао прилику да види и прати рели вожње по Тари, и од тада и потиче љубав према рели спорту, а у 17-ој години је положио возачки испит, положио је све категорије, „у правом животу вози и камион“. „Никада му није пало на памет да полаже за лиценцу за инструктора вожње“, јер није тип предавача и „неко ко има живце да објашњава“. Голић нема никог у својој породици и фамилији ко се бави овим спортом и његово интересовање је сасвим лично.

Голић је прошле године био победник такмичења на виртуелном симулатору вожње,  4. URT RFactor LIGA, а до пре две године био је члан ASK Užice Rally Team-а, сада је члан AMSK WRR из Чачка.

„Ово није игрица, ово је симулација праве вожње, исто се ауто понаша, имате команде за ноге, волан са мењачем брзина… баш ствара реалан осећај вожње. Ово доста помаже возачима, сви професионални возачи сада тренирају на симулаторима вожње. Кад се деси нека ситуација у реалном саобраћају буквално одреагујеш као на симулатору, ко је вежбао он разуме шта причам“, каже о овом такмичењу Дејан Голић, који као сувозач већ вози рели трке.

Прошле године је било исто овако велико интересовање за такмичење. Има и млађих и старијих, и мушкараца и жена од ове године, занимљиво је, може много тога да се научи. Дејан је један од оних који мисле да има жена које добро возе, али да су „некако незаинтересоване“, па су „ипак мушкарци бољи возачи“.

Дејан Голић

ЗА КРАЈ – КАКО ЈЕ БИЛО НА ПОЧЕТКУ

Оно што пријављене очекује је  такмичења на rFactor симулатору вожње који се сматра једним од најбољих симулатора за широку употребу. Лига се игра на рачунарима повезаних у LAN мрежу као међусобна трка 6 такмичара. ASK Užice Rally Team је као организатор обезбедио 6 Thrustmaster Ferrari F430 волана, као и софтвер за симулатор.  Лига се игра у RFACTOR mod Super Touring Cars V1.6. Стазе су виртуалне и у власништву URT-а, а међу стазама је и стаза Ужице која се вози по улицама града Ужица. Направљена је на основу реалне мапе града и убачена у симулатор. Програм можете погледати ОВДЕ –prezentacija URT Lige.

Право учешћа на такмичењу имају сви заинтересовани без обзира на године (од 8 до 88), а оставили су и могућност прављења и пионир лиге у случају већег броја деце испод 12 година. План је да се направе месечна (новембар, децембар) такмичења до краја 2017. као и да се укупно 12 најбољих такмичара из новембра и децембра састану у великом финалу половином јануара 2018.

На крају лиге прогласиће се шампион у конкуренцији возача и клубова, а обезбеђене су и вредне награде за победнике.

Биљана Диковић

4-5. новембар 2017. СРБски ФБРепортер

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.