АКТУЕЛНО

Комнен Бећировић: Борба за спас Мораче


„Скоро увијек кад би током многих година заговорници потопа Мораче посезали за својим аргументима у прилог градње електрана на Морачи, истичући колико би се тиме добило енергије, Комнен Бећировић би им неуморно супротстављао своје аргументе, подсјећајући шта би се све тиме изгубило и позивајући да се укине смртна пресуда Морачи, истовремено пледирајући да се Морача упише у свјетска добра под заштитом Унеска, гдје већ неколико деценија за то постоји најбоља воља, понајвише захваљујући труду аутора“, наводи се у својеврсном поговору најновије књиге Комнена Бећировића под насловом Борба за спас Мораче.

Издавачи књиге су Светигора, Институт за српску културу из Никшића, као и Одбор за очување природних, културних и духовних љепота слива ријеке Мораче.

Ова нова књига Комнена Бећировића посвећена Морачи, након три претходне: „Угрожена вјечност Мораче“, „На француском“ (1998), „Одбрана Мораче од потопа“ (2002), и поеме „Авет потопа над Морачом“ (2010), садржи ауторске чланке, изјаве, бесједе, обраћања, полемике по питању Мораче од 2000-е на овамо. Ту је и опсежни рад „Морача у очима европских и руских аутора XIX и XX вијека“, који садржи највише похвале, упућене као ни једној другој области на Балкану, природној и цивилизацијској баштини Мораче.

Скоро увијек кад би током многих година заговорници потопа Мораче посезали за својим аргументима у прилог градње електрана на Морачи, истичући колико би се тиме добило енергије, Комнен Бећировић би им неуморно супротстављао своје аргументе, подсјећајући шта би се све тиме изгубило и позивајући да се укине смртна пресуда Морачи, истовремено пледирајући да се Морача упише у свјетска добра под заштитом Унеска, гдје већ неколико деценија за то постоји најбоља воља, понајвише захваљујући труду аутора.

За надати се да ће ова књига допринијети да, како вели писац, разум превлада над потопом, и да се једном заувијек одустане од зла на Морачи, а Морача прогласи националним парком и најзад уврсти међу највиша добра човјечанства, на највећу славу и понос Црне Горе.

Додајмо да, врло присутан у нашој и француској јавности, својим вишедецинсјким оглашавањима поводом збивања, како на бившем југословенском простору, тако и шире, Комнен Бећировић се често у оквиру својих оглашавања или тачније проповиједи о Морачи дотиче судбине Црне Горе, Српства и свијета.

ИЗВОР: ИН4С

—————–

8.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ПОМОЗ БОГ БРАЋО И СЕСТРЕ БРАТЕ КОМНЕНЕ ТИ ГОСПОД ВАЗДА БУДЕ У ПОМОЋИ И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ ДА ПОМОГНУ ДА СЕ САЧУВА СРБСКИ МАНАСТИР МОРАЧА У РАШКОЈ ПОЗДРАВ ЗА СРБСКУ СПАРТУ СССС

    Свиђа ми се

  2. Потопили су нашу Ваљевску Грачаницу, потопиће и манастир Морача, потопиће и нас све. Немају милости господа Мило и парајлије из Ватиканско енглескс ложе.
    Народ мора да изађе и да брани Морачу док није касно.

    Свиђа ми се