АКТУЕЛНО

НП Отаџбина: Чудна подршка С. Железњака „Српској листи“ и Вучићевој издајничкој политици


Сергеј Железњак (Извор: Парламентская газета)

Народни покрет „Отаџбина“ не разуме безрезервну подршку коју Сегргеј Железњак даје Александру Вучићу. Шта се иза те подршке крије остаје само да се нагађа. Пре осам година Срби са Косова и Метохије прогласили су Владимира Владимировича Путина за почасног грађанина. Ако ништа друго много више воле и верују руском председнику него српском

***

Ауторски чланак господина Сергеја Железњака, заменика генералног секретара владајуће политичке странке Јединствена Русија, објављен на званичном сајту ове странке заслужује озбиљан политички коментар.

Наиме, у објављеном тексту господин Железњак подржава улазак тзв. Српске листе у скупштину „Косова“ као и избор Рамуша Харадинаја за председника косовске владе оптуженог за ратне злочине над Србима. Он сматра да ће та листа својим гласовима спречити формирање војске самопрогалашене републике Косова, мада, у суштини од Српске листе ништа и не зависи. Албанци на Косову већ имају своју војску коју не зову тако али која има све оно што једна савремена војска треба да има. Ако је желео да дâ савет својој „Српској листи“ господин Железњак је могао да затражи, што би било сасвим сврсисходније, да НАТО пакт напусти своју базу Бондстил јер управо је НАТО пакт највећи заштитник сепаратистичке творевине зване република Косово.

Сасвим је неразумно објашњење да „Српска листа“ може да спречи великоалбанске амбиције када управо „Српска листа“ легитимише и легализује независно Косово као први корак ка стварању Велике Албаније. Он поздравља активно учешће „Српске листе“ у политичком животу самопроглашене републике Косово па претпостављамо и полагање заклетве српских судија пред Хашимом Тачијем који се налази на потерници МУП-а Србије због убиства пет српских полицајаца. Ако бисмо направили поређење то би изгледало као када би Сергеј Железњак поздравио да руске судије у отцепљеној Чеченији испред Доке Умарова или Шамила Басајева полажу заклетву на верност отцепљеној републици.

Господин Железњак још и каже да је наводно Србима свануло јер су добили три министарства у влади самопроглашене републике Косово, апострофирајући пре свега министарство за повратак избеглица и министарство за локалну самоуправу. Ова два министарства, сматра он, помоћи ће Србима да формирају Заједницу српских општина. Високи функционер Јединствене Русије превиђа чињеницу да су у оба та министарства и у претходне четири године били челници тзв. Српске листе, па нити су се Срби вратили, нити је формирана Заједница српских општина.

Поменути господин још каже да ће више од 122.000 Срба и других грађана лојалних Београду престати да буду таоци замрзнутог конфликта. Јако чудно! Јер ако ти грађани учествују на изборима самопроглашене републике Косово онда нису лојални Београду што је елементарна правна чињеница. Помињући замрзнути конфликт, који он одбацује као нешто што је супротно интересима Срба, активно се укључио у тзв. унутарсрпски дијалог о Косову и Метохији на коме инсистира председник Републике Србије Александар Вучић. Председник Републике Србије је такође против замрзнутог конфликта због чега се политички брецнуо и на Санду Рашковић-Ивић и на Оливера Ивановића чија је политичка опција управо замрзнути конфликт.

Сергеј Железњак још каже да су Срби формирањем нове владе Косова на челу са Рамушем Харадинајем обезбедили себи безбедност, сва људска права и економско благостање што је морамо признати контрадикторно. Јер како може да гарантује безбедност Србима онај који је написао књигу како је убијао Србе, српске полицајце и војнике а представио је у седишту НАТО пакта у Бриселу, а то је Рамуш Харадинај. Како Срби могу да остварују боља људска и грађанска права у туђој сепаратистичкој држави створеној на темељу егзодуса и прогона Срба. Ваљда треба да се боре да у оквиру своје матичне државе Србије остварују таква права. Још је смешније да Србе у једној таквој сепаратистичкој творевини чека економско благостање.

Уосталом, ти несретни посланици тзв. Српске листе су пре неки дан у скупштини самопроглашене републике Косово подигли свој глас да некадашњи припадници терористичке ОВК добију националне пензије. На тај начин они су аболирали ову организацију од одговорности за убијање Срба и прихватили да су они ослободиоци а не терористи.

Подржавањем издајничке политике Александра Вучића на Косову и Метохији господин Железњак је у сукобу и са, још увек важећим, Уставом Републике Србије. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа господина Железњака да је предавање Приштини судства, полиције, цивилне заштите и осталих атрибута државе Србије на КиМ антиуставни чин званичног Београда. Уставни суд је велики број одлука актуелне власти поништио и дао им рок од месец дана да ствари врате у пређашње стање. Председник Републике Србије не жели да изврши одлуке Уставног суда него хоће да промени Устав да би неуставне одлуке постале важеће. Претпостављамо да ће господин Железњак сходно перманентној подршци диктаторском режиму у Београду подржати и промену Устава Републике Србије. Главни разлог промене Устава је брисање преамбуле у којој стоји да је Косово и Метохија део Републике Србије.

Народни покрет „Отаџбина“ не разуме безрезервну подршку коју Сегргеј Железњак даје Александру Вучићу. Шта се иза те подршке крије остаје само да се нагађа. Али оно што Срби очекују од Руске Федерације јесте да њихови чиновници буду не већи Срби од Срба него само да поштују званичан Устав Републике Србије.

Пре осам година Срби са Косова и Метохије прогласили су Владимира Владимировича Путина за почасног грађанина. Ако ништа друго много више воле и верују руском председнику него српском. Било би тужно да их и он разочара

Косовска Митровица, 13. 11. 2017.
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

***

Сергей Железняк: Ни в Москве, ни в Белграде вопроса о признании самопровозглашенного Косово нет и быть не может

У Белграда появился весомый аргумент для возвращения вопроса косовского урегулирования под юрисдикцию ООН, отметил замсекретаря Генсовета Партии

Стремление руководства самопровозглашенного Косово во что бы то ни стало посадить за стол переговоров представителей США свидетельствует об эффективности тактики Белграда в отношении Приштины и укреплении позиций Сербии на международной арене в целом. Такое мнение высказал заместитель секретаря Генерального совета «Единой России», член комитета Государственной Думы по международным делам Сергей Железняк в связи с заявлением премьера самопровозглашенной республики Косово Рамуша Харадиная о необходимости создания «новой платформы» для диалога Приштины и Белграда при обязательном участии в переговорах США.

«В данной ситуации у Белграда появился весомый аргумент для возвращения вопроса косовского урегулирования под юрисдикцию ООН, где Россия и Китай, являющиеся постоянными членами Совбеза ООН, а также другие государства, не признающие самопровозглашенное Косово, смогут более эффективно поддерживать Сербию», – подчеркнул Железняк.

Говоря о роли Евросоюза в косовском урегулировании, парламентарий отметил, что референдум в Каталонии явился очередным подтверждением того, что Евросоюз не может быть беспристрастным посредником в этом процессе. «Одновременно выступать за территориальную целостность Испании и признавать самопровозглашение Косово является откровенным лицемерием со стороны Евросоюза. События в Испании продемонстрировали уязвимость идеологии евроглобализации и стратегическую неопределенность политики европейской интеграции», – отметил он.

По словам Железняка, в России и Сербии хорошо помнят уроки драматических, а во многом и трагических событий периода распада СССР и Югославии. «Поэтому при разности масштабов и для России в глобальном смысле, и для Сербии на европейском и региональном уровне в сегодняшних условиях одинаково актуально формирование собственной национальной стратегии и обеспечивающего ее проекта развития. Такой подход дает гораздо больше преимуществ, чем следование чужим, а иногда и чуждым идеологиям и доктринам», – заявил замсекретаря Генсовета Партии.

В связи с вопросом тактики Белграда по вопросу Косово, депутат отметил, что она предусматривает активное вхождение во временные косовские органы управления представителей партии Сербский список – ведущей в Косово и Метохии сербской политической силы, все руководство которой входит одновременно в руководящие органы правящей Сербской прогрессивной партии.

«Войдя в состав правящей коалиции сербы получили реальные возможности остановить трансформацию сил безопасности Косово в полномасштабные «вооруженные силы», блокировать процесс демаркации границы с Черногорией, а также развитие других опасных процессов великоалбанского сценария. Возглавив три ключевых министерства, сербы теперь контролируют процесс возвращения беженцев, сельское хозяйство (большинство сербов живет на сельских территориях), а также вопрос развития локального самоуправления. Последнее крайне важно для формирование Сообщества сербских муниципалитетов», – пояснил Железняк.

Он сообщил, что Сербский список активно борется за места в муниципалитетах на предстоящих 22 октября локальных выборах. «Но главным результатом этого комплекса мер является то, что более 122 тысяч сербских и других лояльных по отношении к Белграду граждан, живущих в Косово, перестают быть заложниками замороженного конфликта. Их безопасность, права и экономическое благосостояние получают реальные инструменты обеспечения и защиты», – подчеркнул Железняк.

«Однако пока еще сохранилось определенное недопонимание этого процесса в некоторых общественных кругах в самой Сербии. Тех, кто в недоброжелательном окружении борется за права косовских сербов, изображают в качестве соглашателей и пособников возглавляющих самопровозглашенное Косово военных преступников и террористов. Кое-кто даже пытается дискредитировать взаимоотношения Партии «Единая Россия» и Сербской прогрессивной партии, публикуя откровенную ложь. Авторы этих фальшивок, прежде всего, подрывают доверие к тем СМИ, в которых публикуются подобные материалы. Хотел бы еще раз отметить, что ни в Москве, ни в Белграде вопроса о признании самопровозглашенного Косово нет и быть не может», – резюмировал Железняк.

(Партия «Единая Россия», 13. 10. 2017)

ИЗВОР: Стање ствари

————-

13.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Гадно нам се пише.
  Изабрали сте – подржавамо, то је руски принцип. Прошло је код њих увођење социјалозма и коминузма у целом свету.
  Русија и Путин подржавају оне које је изабрао народ, како год је изабрао.
  Изаберите друге.
  Да знате, неће Русија уместо нас да нам бира власт.
  Неће, немају ни потребе.
  Не смета им ни да Србија уђе у НАТО, ако одлучи.
  Удариће по НАТО ако до тога дође. Где год се налазио, у Црној Гори, Грчкој, Француској.
  То је друга страна.
  А ми?
  Где смо ми Срби?
  Ударају сви по намајер смо у општем расулу.
  Препоручите Русији неког нашег лика да подржи.
  Да чујем кога?
  Јес да је тај Жељезар могао да ћути, али лепше се осећа када провоцира.
  И нас и Запад.

  Свиђа ми се

 2. Србијом су послије Слободана Милођшевића владали некакви „људи“ који су све урадили да земља којомвладају практично нестане.Русија(послије Јељцина) је на све начине пробала да рсзумије Србију и да види шта Србија хоће.Међутим Србија незна шта хоће.Хоће са Европом и Америкомзбог свилених чарапа и кокаколе, а хоће са Русијом да је брани од истих тих који праве свилене чарапе и кокаколу кад их ухвати шизофрена манија рушења и разваљивања, не својих него туђих држава и територија.Замрзнути конфликт је једино рјешење и тотална блокада граница и путева и комплетна забрана свих видова економске и било какве сарадње, јер Србија сада није спремна ,развањена и разграђена да врати своју отету територију.Како преговарати са лоповом који ти је отео кућу и уселио се у њу.О отетим стварима се не перговара.То је свугдје у свијету основни примцип права осим у ЕУ и Америци.Они себи дозвољавају и горе ствари од бомбардовања и отимања.Сада су у фази исељавања цијелог Арапског свијета из својих кућа у Европске недођије, јер им треба њихова нафта.Са Косова су нас отјерсли јер им требају тудна богаства, а можда и нафта.Умјесто да Србија схвати да се мора направити влада нсционалног спаса и позвати све своје пријатеље да јој помогну да се од свјетског олоша ,који себе назива међународвом заједницом, спашава што се још спасити може, србија срби дозвољава да је воде „људи“ који раде за ту такозвану међународну заједницу, а игнорише своје вјековне пријатеље.Зато је овај чланак и написан и у складу је са руковоством „Србије.“ Лавров је давно рекао да они не могу бити врћи Срби од Срба.Бити ће избори, па ћете се увјерити да сам у праву.Вучић ће опет побиједити.Ако неко хоће да се убије, нико га неможе сачувати.

  Свиђа ми се

 3. Овакви ставови, притом изнети на званичном сајту странке Јединствена Русија, нису могући без знања и одобрења председника те странке – Владимира Путина. Тачно је да Срби много више воле Путина него Вучића, мада за тако нешто немају разлога.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.