АКТУЕЛНО

Папрене махинације на изградњи путева: Све пуца по џепу народа


Пукло напола: Подлога не држи деоницу Уб-Лајковац

Јавашлук, неспособност, неодговорност и глина уграђена уместо чврстог материјала на деоници аутопута Уб-Лајковац коштаће папрено грађане Србије.

Прошло је три године од званичног завршетка радова на тој деоници, а већ су се појавиле пукотине иако ова деоница никада није пуштена у саобраћај!

Другим речима и без аутомобила на њему пут је тешко оштећен.

Због свега тога мораће да се крене у санацију, а процена је да ће чак око 4,5 километара ауто-пута морати да се гради испочетка, што би државни буџет могло да кошта најмање 1,07 милијарди динара или око девет милиона евра!

Кашњење годину дана

Како је до тога дошло требало би да покаже истрага, али је велико питање да ли ће јавност на крају сазнати зашто се у асфалту на овој деоници налази глина уместо чврстог материјала.

Још теже ће се доћи до одговора ко је у свој џеп ставио разлику у новцу који би се потрошио да је пут урађен како стандарди налажу, а ко је на све то зажмурио?

Како један проблем вуче други, због ове деонице касниће и отварање ауто-пута од Обреновца до Љига у дужини од око 60 километара.

Уместо крајем новембра, како је било планирано, додатне поправке и реконструкција спорне деонице Уб – Лајковац одложиће отварање за чак годину дана.

Ово би још могла да буде оптимистична верзија, с обзиром на то да је елаборат на основу којег је утврђено да је уместо чврстог материјала у пут уграђивана глина урадио ЦИП, једна од институција која је била задужена за надзор.

Сумњив извештај ЦИП

Другим речима, стручњаци из ЦИП су објавили податке који су оптужујући и за сам Институт у којем раде.

Због тога се у Министарству саобраћаја плаше да је можда реч и о тежем стању ствари на терену, да је штета много већа, те да ће изнова морати да се гради свих 12,5 километара, колико износи дужина спорне деонице Уб-Лајковац.

Београдски медији објавили су тврдње незваничних извора у надлежном министарству да ће се вероватно радити и нова анализа, али ће то обавити независна фирма, а не ЦИП.

Миле из чувене народне песме мораће до тада да се држи лајковачке пруге.

За то време по друштвеним мрежама ауто-пут Уб-Лајковац прераста у својеврсни симбол деценијама фушерски грађених инфраструктурних пројеката који се изводе ко Скадар на Бојани, са лошим материјалом, употребом машина осуђених криминалаца и финансијском добити појединаца који доносе одлуке, али никада нису одговорни за пропусте.

Почетак и крај у њивама

Деоница Уб-Лајковац прва је саграђена на Коридору 11 зато што је на том делу трасе већим делом била завршена експропријација. Иако је изградња 12,5 километара ауто-пута коштала 70 милиона евра и завршена пре три године, никада није пуштена у саобраћај зато што њен почетак и крај завршава у њивама. Да би била стављена у саобраћај неопходно је да буде завршен део Коридора 11 између Обреновца и Уба и Лајковца и Љига.

Прва погибија

Осим непланираног утрошка буџетских пара због лоше изведених радова, траса Уб-Лајковац постала је поприште и тешке саобраћајне несреће иако се званично на том путу не одвија саобраћај. У недељу рано ујутро погинуо је сувозач у аутомобилу који се великом брзином кретао овом деоницом. Заштитна баријера која је била знак да се на том делу пута не саобраћају возила, из непознатих разлога је била уклоњена.

Невероватан пропуст: Три месеца без надзора

У периоду од 2010. до 2014. надзор на изградњи ауто-пута су спроводили и Институт за путеве који је надзирао трасу, ЦИП који је контролисао мостове на деоници и Коридори Србије.

Испоставило се да је деоница била и три месеца без надзора, па се претпоставља да је договором извођача радова и овлашћене лабораторије баш тада уграђена глина у асфалт.

Потпредседник Грађевинско-инжењерске коморе Горан Родић истиче да је наџор над грађевинским радовима кључан.

– Ако је лоше рађено, требало је да истог тренутка спрече даљу градњу. Односно да се сачека да се просуши тло, па да се материјали, ако су неадекватни, замене онима који су прописани и одговарајући. Све је то људски фактор – објаснио је Горан Родић.

Мркоњић без страха: Не могу да ме ухвате

Због тога што је деоница већ пуна пукотина иако није ни коришћена, односно због јавашлука који указује на корупцију, Министарство грађевинарства поднело је кривичне пријаве против 14 одговорних лица, међу којима је и бивши министар Милутин Мркоњић за чијег мандата је грађен пут и надзирани радови.

У кривичној пријави против Мркоњића наводи се да је одговоран за злоупотребу службеног положаја јер у буџету није обезбеђен новац за фирме које би радиле стручни надзор.

Мркоњић се већ изјаснио да се не осећа одоговорним, те да „предузећа граде, а министарство надзире“.

Узгред је поручио да је очекивао орден за обављен посао, а не пријаву, док је преко таблоида слао непристојне поруке садашњој министарки Зорани Михјаловић, иначе потпредседници СНС-а.

– Мене могу да ухвате за много ствари, али за ово не. Шалим се, наравно – рекао је Мркоњић, али није шала да је СНС само захваљујући коалицији с његовим СПС-ом већ више од пет година у власти.

Држи воду док Вучић не оде

У Србији су и раније бележени случајеви где је морало да се приступи озбиљним оправкама ауто-путева непосредно након свечаног отварања, а црвену врпцу је по правилу секао председник Александар Вучић.

У мају ове године, рупе, бразде, али и метална арматура која вири из асфалта били су слика и прилика Коридора 10 на пиротској деоници Црвена Река – Чифлик, коју је Вучић свечано отворио крајем 2015.

Два месеца касније деоница је затворена, а поправке су трајале годину и по.

Грађевински инжењер и саветник за инфраструктуру Данијел Дашић истицао је да је највећи проблем то што се радило зими уместо од 1. априла до 1. новембра, како је предвиђено.

– Пут је пропао, а нема одговора ко је одговоран – казао је Дашић.

Локални медији забележили су у јулу ове године да је само после годину дана попустио надвожњак на ауто-путу Коридора 10 између Врања и Владичиног Хана код Корбевачке реке.

И ову деоницу пустио је у рад Вучић, а из Коридора Србије су наводили да је реч о “ радовима мањег обима на санацији примећених улегнућа и да се недостаци уклањају у гарантном року“. Извођач је била грчка фирма Терна.

Међутим, неколико месеци раније саниран је још један надвожњак недалеко од излаза из Врања и то из истих разлога.

Руше и нови Клинички центар

Нажалост, ауто-путеви нису једини пример како се арче државне паре.

Нови Клинички центар у Нишу, који је пред крај године требало да почне да прима пацијенте, мораће да претрпи знатне грађевинске корекције.

Зид на јужној страни овог здања, који је летос председник Александар Вучић оценио као „најсавременији и најлуксузнији Клинички центар на Балкану“, мораће да се руши јер улаз на њему није довољно широк да би се унела медицинска опрема попут магнетне резонанце.

Грађевинским планом није био предвиђен довољно широк улаз. Директор Клиничког центра Зоран Радовановић потврдио је да ће „зид бити срушен накратко“.

Радовановић је за сва појашњења тражио од новинара да му питања пошаљу мејлом, јер није желео о томе да разговара.

Тако јавност мора да се стрпи да би евентуално сазнала ко је кривац за овај пропуст, колико ће то да кошта и како ће убудуће бити уношена и изношена габаритна опрема.

Тендер пропао, уговор остао

Отварање Клиничког центра министар здравља Златибор Лончар најавио је за крај прошле године, али је потом рок неколико пута померан. Велики проблем је настао због спорне куповине медицинске опреме вредне неколико милиона евра.
Прво је шабачка фирма Медиком оспорила јавну набавку на којој је купљена опрема, након чега је тендер поништен. Према одлуци комисије овој фирми Министарство здравља дужно је да исплати 500.000 динара (око 4.200 евра), а аустријској Оделга мед два милиона динара (16.800 евра). Међутим, уговор је остао иако је тендер формално поништен.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

15.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Нико не помиње носиоце посла. Ко су главни извожачи радова и носиоци уговора. Треба им одузети лиценце. Министарство не може да се меша и да контролише радове на месту.
  Сећам се Мрке када је градио мостове и инфраструктуру после бомбардовања. Не сећам се да је било рупа и глине.
  Треба да одговара инжењерска комора, појединци носиоца посла који отганизује надзор.
  Немојте браћо срби да се чудите.
  Зађите мало по Београду. У свим улицама „љуљају“ се плоче које су недавно постављене. Квалитет радова НУЛА. Чак и око Цркве Светог Саве можете запети за плоћу и сломити ногу.
  У Финансијском парку су ископали траншеје пре годину дана. ЗЕЛЕНИ нису покрили уградили асфалт тако да деца „пливају“ у води.
  У А Гепрата већ десет горина копају на истом месту по три пута годишње. Вода, стрја, канализација, никакве коордонације межу градским ЈП. Исплати се. Перу машине…
  Зађите мало на бруку на Косанчићевом Венцу.
  И не само то. Изађе 2-3 радника, а надгледа цела бригада пословођа и мудоња, који сметају.
  Надзор је корумпиран и – непотребан. За квалификоване мајсторе, за квалитетан материјал који мора да има цертификате о квалитету – одговарају испоручиоци и пословође. Погледајте мало на свет, на градњу у Немачкој, Русији. Граде на минуе 30 и 40 и нема пуцања. Има адитива за јак бетон, за асфалт. Код нас има адитива за „глину и корупциј“.
  Ова власт све допушта јер се ни у шта не разуме.
  А квалификовани мајстори су одавно побегли.
  Коначно – погледајте срамоту Београда на води. Погледајте структуру радне снаге.
  Све ће то да склизне у воду због мале и велике „ГЛИНЕ“ у власти.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.