АКТУЕЛНО

ОКУПАЦИЈА И У БУДУЋНОСТИ СРБИЈЕ: „УСАИД пројекат побољшао услове пословања у Србији“


Михајловић и Скот на конференцији

Америчка агенција за међународни развој и Влада Србије обележили су успех УСАИД пројекта за боље услове пословања – седмогодишње иницијативе вредне 19,5 милиона долара, која је помогла Србији да постане боље место за пословање, а на скупу у Музеју науке и технике били су потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и амбасадор САД Кајл Скот.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да су сарадња привреде и државе и политичка воља за спровођење реформи, кључни за бржи привредни раст и економски развој Србије.

Михајловићева је, поводом обележвања заврштка Пројекта за боље услове пословања – УСАИД БЕП „Седам година реформи за боље услове пословања“, рекла да је седам година како Србија ради заједно са америчком владом и УСАИД на одличном пројекту и изразила очекивање да ће сарадња са УСАИД бити настављена, пошто имамо још пуно тога што можемо од њих да научимо.

– Србија је показала да може заједно са својим партнерима, а то је влада САД, да направи одређене искораке у области привредног развоја, не само у области доношења закона, многи су донети, од Закона о планирању и изградњи, до инспекцијског пословању, али суштина је била како да помогнемо привреди која треба да нам омогући виши пивредни раст – рекла је она.

– Успели смо да будемо 10. у свету по изградњу грађевинских дозвола. Хвала амбасадоре САД на заједничком раду – рекла је Михајловић.

Америчка агенција за међународни развој и Влада Србије обележили су успех УСАИД пројекта за боље услове пословања – седмогодишње иницијативе вредне 19,5 милиона долара, која је помогла Србији да постане боље место за пословање.

– Многе владе су причале о реформама, али тек последњих година видимо да се оне заиста спроводе и дају резултат, од усвајања реформског Закона о раду 2014. године, до увођења е-дозвола – казала је Михајловићева.

Потпредседник владе је рекла да верује да ће и ова и све будуће владе, радити још брже радити на решавању проблема на које указују привредници.

– Испред нас је наставак реформи и у оним областима у којима смо у сарадњи са УСАИД-ом већ направили помаке, јер ми се негде чини да смо још увек на пола пута до нашег циља. Морамо учинити све да имамо електронски катастар и електронске просторне планове, као и даљи напредак области у планирања буџета, рада инспекција и другим областима, како бисмо имали још више нових компанија и радних места – рекла је Михајловићева.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је УСАИД Пројекат за боље услове пословања, пример успешног партнерства владе, приватног сектора и цивилног друштва, да раде заједно и решавају проблеме привреде.

– Уверен сам да ће УСАИД Пројекат за боље услове пословања дуго бити повезиван са напретком у Србији јер је, иако је вредност пројекта од 19 милиона долара мала у односу на укупну помоћ САД Србији од 2000. године, њиме остварен трајан утицај на побољшање пословног окружења у Србији – казао је он.

Амбасадор САД је нагласио да је економски, Србија данас у бољој позицији, што се потврђује у расту БДП-а, смањењу незапослености, чему су допринела бројна унапређења у пословном окружењу на које се радило у оквиру УСАИД БЕП пројекта.

Скот је рекао да је то један од најуспешнијег програма подршке који су САД реализовале са Србијом.

Он је подсетио да је циљ био да се питају бизнис лидери са којим проблемима се суочавају како би се са владом то решило, што је допринело измени закона и прописа.

Скот је, говорећи о наметима за привреду у Србији, рекао да је у оквиру тог програма већ скинуто око 130 парафискалних намета.

– Ипак, многи парафискални намети нису на републичком нивоу већ на нивоу локалних самоуправа. Имамо још више да урадимо и ми ћемо радити у нашем следећем програму за економски развој у овој области. Важан прогрес је остварен – навео је Скот.

Брнабић из Брисела: Хвала од срца за све што сте урадили за Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић, поводом обележавања завршетка Пројекта за боље услове пословања – УСАИД БЕП „Седам година реформи за боље услове пословања“, обратила се видео поруком пошто је данас у Бриселу и нагласила је да је тај УСАИД пројекат доста допринео Србији кроз промоцију сарадње јавног и приватног сектора.

– Хвала од срца за све што сте урадили за Србију. То је пример како на ефикасан и прагматичан начин може да помогне влади, државном и приватном сектору да направе искораке како да буду конкуренити и да се да сигнал за бржи развој – нагласила је Бранбићева.

Како каже, посебан напредак је направљен у реформи издавања грађевинских дозвола, реформи инспекција што је дало велики замајац у борби против сиве економије, у радно правном законодавству, подршци примене Закона о раду и развоју динамичнијег тржишта рада.

– Зато смо, између осталог, у другом кварталу ове године смањили незапосленост на 11,8 одсто, што је највећи успех у историји Србије – навела је она.

Премијер је рекла да је УСАИД пројекат дао подршку и развоју сектора малих и средњих предузећа, али и у многим другим областима, због чега је Србија напредовала на Дауинг бизнис листи Светске банке и нашла се на 43. месту по условима пословања.

Брнабић је додала да је Србија за 12 места напредовала на листи конкурентности Светског економског форума и да смо по Фајненшал тајмсу број један у привлачењу инвестиција у овом делу света, као и по Светској банци лидер у реформама у централној и источној Европи.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ФБР КОМЕНТАР:

Михајловић и Брнабић захвалиле су се САД и Скоту на успешној сарадњи… (на окупацији земље) и на дозволи да учествују у послу издаје своје земље Србије и за то буду плаћене. 
Требале су да се захвале на бомбардовању осиромашеним уранијумом и касетним бомбама, урушавању свих институција од војске до правосуђа, здравства и образовања, затирању привреде, доношењу накарадних закона који нису у корист народа у Србији, неуспелог покушаја да нас прогласе геноцидним народом, отимању Косова и Метохије, и земље за изградњу НАТО базе Бондстил… и на томе што су увек били на страни оног ко је убијао и уништавао Србе ма где да су се налазили у претходних двадесет година, увек су јасно показивали да су нам НЕПРИЈАТЕЉИ!

 

16.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.