АКТУЕЛНО

Понавља се „случај Орић“- на суђењу Елфети Весели свједоци мијењају исказе, адресе и бројеве телефона (ВИДЕО)


Је ли “одзвонило” лажном свједочењу и промјени исказа свједока у предметима ратних злочина? Готово исто, као у случају Орић, дешава се и на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженим за убиство 12-годишњег дјечака Слободана Стојановића у Каменици код Зворника. Свједоци мијењају исказе, заборављају шта су видјели или чули, а чак их је 90 одсто промијенило адресу и број телефона, чиме су постали недоступни Тужилаштву.

Није Босна и Херцеговина – велика Америка, и не граничи са Мексиком! И нису актери режисери каубојских филмова! А ипак, дешава се! Свједоци у предметима ратних злочина, почели су да “нестају” са радара бх. истражних органа и безбједносних служби. Само у предмету против Сакиба Халиловића и Елфете Весели, и симптоматично, само за посљедњих мјесец дана, са својих дугогодишњих адреса “нестало” је пола од 30-ак најављених свједока Тужилаштва! Саопштио је то судском вијећу поступајући тужилац Мирослав Јањић!

Десетак их је, готово истовремено, све контакт телефоне искључило с мреже оператера! Да ли је на сцени најновији дириговани покушај амнестије оптужених злочинаца, по налогу Тужилаштва, требало би да утврди Сипа! И да пронађе “напрасно” нестале свједоке! А они који се у судници, без мјера заштите и појаве, по неписаном сценарију “заборављају” све кључне детаље инкриминисане радње.

Разим Селимовић, свог предратног комшије и оптуженог злочинца Халиловића, детаљно се и присјећао још из дјетињства. Али, инстант “заборав” и комшијски “сабур” код свједока наступио је када су на ред стигла питања тужиоца о ратним дјелима оптуженог.

Ни властите ратне роле, свједок се данас није “сјећао”. Замуцкивао је! Или је на конкретна питања једноставно ћутао! Но ум га је перфектно служио када би свједочење случајно скренуло у правцу заробљеничких дана његовог оца! Свега се сјећао и прије двије године, у истражном поступку. Тада је казивао како је и сам био командир радног вода за подручје на којем је злочин над недужним дјечаком Слободаном почињен, а Халиловић командовао групом наоружаних војника у маскирним униформама. Знао је тада и све командире водова муслиманске војске. И да су се окупљали у Дому у Бајрићима! Све је описао и истражиоцима потписао! Данас је на писаном исказу само своје потписе препознао! Остало је негирао или га сустигла инстант “амнезија”.

За разлику од Селимовића и свих других “заборавних” селимовића, свједоке оптужби Орића и његових сабораца међу којима су и Халиловић и Веселијева, меморија не издаје под условом да свједоче под мјерама заштите. Тако је и С2 остао досљедан исказу датом у истражном поступку. Потврдио је наводе оптужнице, да је Халиловић командовао наоружаном војном формацијом коју су због упечатљиве маскирне униформе звали “шарени”. У засеоку Брђаци, недалеко од Каменице са војницима је виђао и дјечака Слободана, касније и чуо да га је убила Елфета.

Суђење ће бити настављено 20. новембра.

———–

16.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Promenilo adresu i broj telefona cime su postali nedostupni tuzilastvu.

    Sud je zapadni : I sve sluzbe od inerpola do nsa su vase. Nisu se iselili u Srbiju i Rusiju pa da ne mogu da ih nadju. Da ne govorim facebook, jer rekoh NSA.

    Nemaju VOLJE. Nece kadija da pogleda u knjigu nije njegova krava stradala.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.