АКТУЕЛНО

УН: Русија блокирала усвајање резолуције о Сирији


Русија је у Савету безбедности Уједињених нација блокирала усвајање нацрта резолуције о продужењу мандата мисије УН-ОЗХО за истрагу употребе хемијског оружја у Сирији на 30 дана. Документ је подржало 12 земаља. Против су биле Русија и Боливија. Кина je била уздржана.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да је продужење мандата мисије УН-ОЗХО могуће тек када се исправе основни недостаци у њеном раду. Он је истовремено нагласио да руски нацрт резолуције „остаје на столу“ у Савету безбедности УН. „Ако они који су забринути за наставак рада Мисије заиста то желе, имају прилику да се укључе у смислен рад на овој резолуцији“, нагласио је руски амбасадор.

Коментаришући резултате гласања, Бела кућа је саопштила да ће наставити да тражи продужење мандата Мисије.

„САД неће престати да траже обнову мандата мисије од Савета безбедности УН, да би се наставио важан рад на проналажењу криваца за хемијске нападе, правде за жртве и јасног сигнала да се ником и нигде неће опростити употреба хемијског оружја“, наводи се у изјави представника Беле куће.

Нацрт резолуције захтева од генералног секретара УН да у року од 20 дана поднесе Савету безбедности „предлоге о структури и методологији рада заједничког истражног механизма који одражавају ставове чланица Савета безбедности“.

Јапан је предложио свој нацрт резолуције након што Савет безбедности УН у четвртак није успео да усвоји ни амерички ни руски нацрт документа. На нацрт који су предложиле Сједињене Америчке Државе Москва је ставила вето. Руски нацрт није добио довољно гласова.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvostok.vesti%2Fposts%2F1665846580103525&width=500

У петак је Министарство спољних послова Русије изјавило да је за прекид рада заједничког истражног механизма одговоран Вашингтон и државе-чланице Савета безбедности УН које су их подржале. Министарство је нагласило да је руска страна спремна на консултације како би се пронашао излаз из ситуације. Са своје стране, Бела кућа је изразила разочарање због одлуке Москве да блокира амерички нацрт резолуције.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији – из минута у минут

ИЗВОР: ВОСТОК

————

18.11.2017. за СРБски ФБРепеортер приредила Биљана Диковић