ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ЗАНИМЉИВОСТИ: Пронађен древни град на удаљеном острву (видео)


Мистично острво које је откривено у средини Тихог океана, изазвало је наду да је Атлантида заиста постојала. Захваљујући новој технологији археолози су успели да истраже древни град Нан Мадол, који је до сада био неприступачан због своје удаљене локације.

Сцене из серије на „Шта је на земљи?“ откриле су слике овог епског града који се налази на врху лагуне.

Град је добио име Нан Мадол на основу тога што се састоји од серије острва који су каналима повезани са великим каменим зидом.

Град се пореди са острвом Атлантида, којег је први пут споменуо филозоф Платон, као мистериозно острво које је нестало испод мора.

До данас Атлантида никада није пронађена.

Истраживачи верују да је Нан ​​Мадол можда саграђен у првом или другом веку наше ере, али не постоји тачна евиденција.

Марк Мекои са Универзитета у Тексасу водио је тим ради истраживања града Нан Мадол.

– Изгледа да Нан ​​Мадол заправо представља први историјски град на Пацифичким острвима. По мени је он био главни град. То је био седиште политичке моц́и, центар најважнијих верских ритуала, и место на којем су почивали бивши „шефови“ острва – рекао је Марк.

Острво је служило као гробница за „шефове“ који су тамо живели.

Понпеи се налази непосредно уз обалу државе Микронезије која се састоји од 2.500 острва на простору од осам милиона квадратних километра.

Научници се већ годинама труде да пронађу изгубљени град Атлантиду, али новије теорије указују да је њега вероватно уништио цунами.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

18.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »