АКТУЕЛНО

Адвокат Бранко Лукић: Пресуда Младићу биће пресуда цијелом народу у Српској


Шеф адвокатског тима генерала Ратка Младића Бранко Лукић рекао је да је Тужилаштво у Хагу преко Младића окривило све грађане Републике Српске који су 1992. године имали више од 16 година, те да ће евентуална пресуда њему бити пресуда цијелом народу.

Лукић је истакао да је одбрана оборила четири главне тачке оптужнице против генерала Младића и то геноцид по општинама у БиХ, Сребреницу, опсаду Сарајева и притварање војника Унпрофора 1995. године.

„Оптужница против генерала писана је на основу пропаганде, а не чињеница и то смо и показали на процесу“, рекао је Лукић за данашње „Вечерње новости“.

Он је додао да против параграфа 12 у оптужници, којим се дефинише заједнички злочиначки подухват Младића са Слободаном Милошевићем, Војиславом Шешељем и Радованом Караџићем у прављењу „велике Србије“, у којем су учествовали војска, полиција, паравојне и војне формације и цивилне власти – одбране нема.

„Сматрам да смо доказали да никакве намере за терорисање Сарајева и цивила у њему није било од стране Војске Републике Српске. Из Сарајева је од првог дана пуцао Први корпус Армије БиХ од 30.000 војника, а за то време, јединице Војске Републике Српске имале су највише 17.000 људи“, појаснио је Лукић.

Он је додао да је на суђењу Караџићу, а посебно на суђењу Младићу, доказано да ниједан масакр цивила, попут оног у Улици Васе Мискина и Маркала, није дјело српске стране.

Лукић је навео да је Тужилаштво прво одустало од случаја у Улици Васе Мискина, јер је установљено да би због високих зграда око мале улице пројектил морао да долети са раздаљине од 300 метара.

„Будући да су први српски положаји били удаљени километар и по, прича о том злочину је утихнула у Трибуналу, а нико није даље истраживао ко је побио те људе. Југославија је због тог злочина добила санкције УН“, навео је Лукић.

Он је истакао да је тежишна тачка оптужбе против Младића био наводни геноцид у Сребреници и подсјетио да су претходно готово сви српски официри осуђени за Сребреницу на основу доказа из „пресретнутих разговора“ са радио везе.

„Међутим, на суђењу Младићу испоставило се да са две локације, на Коњуху и код Тузле, одакле су Бошњаци наводно слушали те разговоре, њихови уређаји нису могли да уђу у српски радио талас“, рекао је Лукић.

Он је додао да је Тужилаштво на почетку рекло да располаже свим важним записима пресретнутих разговора српских официра око Сребренице, те да када им је одбрана затражила да презентују те списе, испало је да на тракама немају ништа и наводно су их уништили.

Лукић је истакао да је тачка која криви Младића за геноцид по општинама од самог почетка била на „стакленим ногама“ и додао да је у досадашњим суђењима утврђено да Младић који се налазио у Хан Пијеску није могао да контролише, нити да утиче на догађаје у западном дијелу Републике Српске.

„Према Тужилаштву, Младић је крив јер је дозволио да војници Војске Републике Српске кући на одсуство носе и своје наоружање. Па шта је могао друго да нареди командант када су у то време аутобуси који су возили путевима по Српској били нападани у муслиманским заседама“, додао је Лукић.

Хашки трибунал ће у сриједу, 22. новембра, изрећи пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине током протеклог рата у БиХ.

Извор: СРНА/РТРС

————

ПОВЕЗАНО:

*Дарко Младић: Наш задатак је да спасимо живот генерала Младића

*Генерал Младич – один из героических примеров, на которых воспитывается современная казачья молодёжь Юга России

*Син Ратка Младића за „Вести“: Ми смо генерала одбранили

*Бранилац Генерала Ратка Младића за „Вести“: Генерал није здрав за пресуду

*Жртве рата у БиХ (1991-1995.): Документована смрт или нестанак 29.070 Срба- од чега 447 деце

*Захарова: Трибунал покушава да дâ антисрпску интерпретацију грађанског рата у бившој Југославији

*ОДБРАНА ГЕНЕРАЛА: Пресуда важнија од живота – Изгубили свако поверење у тачност и истинитост затворског лекара др Паулуса Фалкеа

*Неурорадиолог Драгутиновић за РТРС: Критично здравствено стање генерала Младића (ВИДЕО)

*ИВЕТИЋ: Трибунал упорно испоставља неразумне захтеве одбрани генерала Ратка Младића

*Драгутиновић: Хаг крије право стање Младићевог здравља

*ХАГ: Одбрана генерала Ратка Младића затражила је данас одлагање изрицања пресуде заказано за 22.новембар

*Александар Мезјајев: Председник Хашког трибунала на Генералној скупштини ОУН

*ХАГ КРИО МОЖДАНЕ УДАРЕ ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА

*ХАШКИ КАЗАМАТ: Пресуда Генералу Младићу 22. новембра

*ОДБРАНА: Генерал Ратко Младић у критичном стању

*АДВОКАТ ЛУКИЋ: Трибунал опструише захтеве одбране генерала Младића за достављање здравствене документације

*Влада Србије дала гаранције за генерала Ратка Младића

*ДИРЕКТАН ПРЕНОС: Конференција о одбијајућој одлуци Хашког трибунала за привремено пуштање на слободу Генерала Ратка Младића (видео)

*Трибунал одбио да генерала Младића пусти на лечење у Русију

*Александар Мезјајев: Предмет генерала Младића – Трибунал одуговлачи са доношењем хитне одлуке

*ПОДНЕЛИ ЗАХТЕВ: Русија гарантује за Генерала Младића да буде пуштен на лечење у Москву

*Владимир Фролов: ХААШКА САТРАПИЈА (ВИДЕО)

*Генералова одбрана: Младић је крив што је Србин и што је бранио српски народ у рату који су други започели

*Шта је Холбрук нудио Ратку Младићу у замену за слободу (видео)

——-

19.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић