АКТУЕЛНО

И после Хага – „Хаг“


После Трибунала остаје нам Механизам за кривичне судове чије ће седиште такође бити у Хагу

Механизам за кривичне судове, са седиштем у Хагу, институција која ће наставити рад Међународног суда за бившу Југославију, познатијег као Хашки трибунал по његовом затварању 31. децембра ове године, преузеће комплетну докуметацију Трибунала и окончати недовршене поступке.

Тај посао је Механизам, који је основао Савет безбедности Уједињених нација с мандатом да преузме преостале функције Медународног кривицног суда за Руанду (МКСР) и Медународног кривицног суда за бившу Југославију (МКСЈ), раније је преузео и од Суда за Руанду чије је седиште сада у Аруши у Танзанији.

Завршити оно што је Хаг започео

Рад Механизма у вези са злочинима који су почињени на територији бивше Југославије, у поступцима који су вођени пред Хашким трибуналом није орочен и биће продужаван одлукама Савета безбедности Уједињених нација док за то постоји потреба, речено је Танјугу, у институцију Механизму.

Ово тело има задатак да оконча жалбене поступке, поступке преиспитивања пресуда, као и поступке који се тичу непоштовања суда и поновљених суђења, а већ је већ је преузело жалбене поступаке у случајевима против Војислава Шешеља, Радована Караџића, као и поновљено суђење Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

У надлежности Механизма је и да надгледа предмете који су прослеђени националним правосудним системима и да наџире извршење казни које су изречене осуђенима у Хашком суду.

Истовремено ово тело има задатак да брине и о заштити жртава и сведока и пружа помоћ националним правосудним системима, напомињу у Механизму и кажу да су они замишљено као мала, привремена и ефикасна институција чије ће се функције и величина временом смањивати.

Три органа институције

Тренутно се та институција састоји од три органа – то су судска већа, у којима је 25 судија, затим тужилаштво и Секретаријат, који пружа административну подршку Механизму.

Сваким од три органа Механизма руководе, стално запослени председник, тужилац, односно секретар, који су заједнички за оба огранка и у Хагу и у Аруши.

Изузев председника, судије раде на даљину и само на позив председника, рекли су Механизму.

Додају да се велика већина судских списа Трибунала за бившу Југославију, који, између осталог, садрже документе у вези с предметима, доказе предочене у судницама, аудио-визуелне материјале и транскрипте суђења из окончаних предмета се већ налазе у надлежности Механизма, док ће остатак бити пребачен на Механизам по затварању Трибунала.

Архиве Трибунала за бившу Југославију налазе се у просторијама Механизма у Хагу, док се други огранак механизма за Руанду налази у Аруши у Танзанији.

Шта је Механизам преузео од Трибунала?

Како напомињу у у овом телу, укупна количина архива преузетих од Трибунала за Руанду и бившу Југославију који ће се наћи у надлежности Механизма износиће око 10.000 дужних метара физичких списа и око три петабајта дигиталних података, прецизирају у МИЦТ.

С обзиром да је велики део јавних судских списа Трибунала за бившу Југославију већ доступан онлине, дугорочни циљ Механизма је да учини доступним јавности јавне судске списе Трибунала, уз истовремену заштиту поверљивих информација у складу с правним оквиром у којем Механизам делује.

Резолуцијом 1966 (2010), Савет безбедности УН је одредио да ће Механизам деловати на почетни период од четири године, почевши од 1. јула 2012.

Уколико Савет не одлучи другачије, наставак рада Механизма одвијаће се у двогодишњим периодима којима ће сваки пут претходити оцена Савета безбедности о напретку његовог рада.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————-

20.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.