АКТУЕЛНО

ХАШКИ КАЗАМАТ: Генерал Младић осуђен на доживотни затвор (ВИДЕО)


Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Судија Алфонс Ори саопштио је да је генерал Младић крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ.

Судија Ори рекао је да је Младић имао намјеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Срба.

Када је ријеч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Вијеће налази да је оптужени имао намјеру да се муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намјеру да уништи муслимане из Сребренице, те да је имао намјеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дјела геноцида.

Судско вијеће нашло да је оптужени имао намјеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског дјеловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

12.00 – Некадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора.

11.35 – Настављено читање оптужнице.

11. 30 – Младић се вратио у судницу и викнуо да је узбуђен и да је све „лаж“.  „Ја сам узбуђен, а ово све што сте ви говорили је чиста лаж! Срам вас било, све је лаж што сте рекли“. Након опомене није хтио да сједне, па је судија Ори наложио да га обезбјеђење удаљи из судницеСпроведен је у просторију из које може да посматра изрицање пресуде.

11.25 – Суђење је настављено након што су љекари измјерили крвни притисак генералу Младићу. Младићев адвокат Драган Иветић је рекао да је Младић имао висок крвни притисак.

11.10 – Најављена пауза од пет минута продужена на пола сата.

10.41 – Одређена пауза од пет минута.

10.37 – Хашки суд је нашао да је учињено кривично дело узимања талаца, односно узимања припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Војске Републике Српске.

10.35 – Судско вијеће нашло је да је над муслиманима у Сребреници изршено кривично дјело геноцида.

10.23 – Вијеће је нашло да је постојала намјера сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва.

10.20 – Судско вијеће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намјере у шест општина (Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански Мост, Власеница) које су у оптужници наведене под тачком 1.

10.05 – Генерал Ратко Младић у судници током изрицања пресуде.

10.00 – Изрицање пресуде ће трајати најмање сат и по времена, али ће због Младићевог стања одбрана тражити паузе.

9.58 –  Дошло је до инцидента испред суда када је предсједница Удружења „Жене-жртве рата“ Бакира Хасечић покушала је да отме заставу Србије.

Након четири и по године суђења и годину дана вијећања, Међународни кривични трибунал за бившу Југославију изриче првостепену одлуку у предмету против бившег команданта главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића.

Интересовање за пресуду је било велико, а према посљедњим информацијама, акредитовано је више од 200 новинара, правника, истраживача и представника невладиних организација.

Генерал Младић ухапшен је у мају 2011. године, а оптужница га терети за геноцид и злочине против човјечности, те кршење закона и обичаја ратовања.

У завршној ријечи, у децембру 2016. године, Тужилаштво је затражило да Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, док је одбрана генерала Младића инсистирала на томе да је генерал невин и да треба буде ослобођен кривице.

ИЗВОР: РТРС

У Бањалуци транспарент подршке генералу Младићу, у Братунцу плакати (ФОТО)

У центру Бањалуке, на Тргу Крајине, појавио се транспарент подршке генералу Ратку Младићу којег је Хашки трибунал провстепеном посудом осудио на доживотну казну затвора.

Бањалука: Транспарент подршке генералу Младићу - Фото: nezavisne novine

Бањалука: Транспарент подршке генералу МладићуФото: nezavisne novine

Није познато ко је поставио овај транспарент ма којем пише „Ратко Младић херој“.

БАЊАЛУКА 22.11.2017.

У Братунцу је Удружење грађана Источна алтернатива лијепило плакате подршке генералу са натписом „Ти си наш херој“.

Братунац- подршка генералу Младићу (Фото: РТРС)

Братунац- подршка генералу Младићу (Фото: РТРС)

Организација Ветерани Републике Српске организовала је у Источном Сарајеву протестну шетњу, а Удружење Част отаџбине на Сокоцу јавно праћење преноса изрицања пресуде.

На југу Српске, тачније у Требињу, око стотину грађана спонтано се окупило како би пружило подршку генералу Младићу.

У Бијељини је за сутра најављено протестно окупљање представника ратних јединица Војске Републике Српске у просторијама Градске борачке организације.

Хашки трибунал изрекао је данас првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу, осудивши га на казну доживотног затвора.

Извор: РТРС/Независне новине

Поруке из Источног Сарајева: Убили сте правду, али не и понос српског народа (ВИДЕО)

Шокантна пресуда генералу Ратку Младићу одјекнула је и у Источном Сарајеву.

Источно Сарајево - Фото: РТРС

Источно Сарајево,Фото: РТРС

Мада од Хашког трибунала правду одавно не очекују, доживотна казна за ратног команданта ВРС још један је доказ да је овај суд политички инструисан из свјетских центара моћи и срамотна иснтитуција за УН.

Утисак је да су се грађани Источног Сарајева исувише навикли на бреме које носи српски народ.

Организација „Ветерани Републике Српске“ у ишчекивању не баш добрих вијести из Хага позивала је протеклих дана на протестну шетњу.

Нажалост, одазвао се веома мали број људи, али то не значи да су се становници Источног Сарајева предали пред одлукама хашких судија.

Удружење „Част отаџбине“ на Сокоцу је организовало јавно праћење преноса изрицања пресуде.

Са оба мјеста поручено је: Убили сте правду, али не и понос српског народа.

За страдања 55 милиона људи у Другом свјетском рату осуђено је 26 нациста у нирмбершком процесу који је трајао 11 мјесеци.

Кроз ту призму гледа ратни командант „Вукова са Дрине“ и саборац генерала Младића Милан Јоловић Легенда и указује да су у Хагу у процесима који трају 25 година осуђена 72 Србина на 1.200 година затвора.

– Генерал Младић жртва је потребе да се српски народ сатанизује, каже Јоловић.

Из Хага ни људског ни правног односа према Србима, поручује Сретен Јововић, генералов рођак. Каже-осмјелио се да сачува српски народ, зато је крив.

Хашки трибунал није одговорио ни на једну задату мисију, нити је имао универзалан приступ, каже посланик у представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарц.

Да је Хашки трибунал деградирао Уједињене нације и да је играчка у рукама свјетских моћника сматра и посланик у НСРС Срђан Миловић.

Разочарани на слаб одзив суграђана, „Ветерани“ су ипак поносно прошетали улицама Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева.

Очекивана, али ипак болна пресуда је првостепена, пдсјећају ветерани и позивају на ангажовање свих ресурса како би се стало у заштиту ратног команданта ВРС и бреме сатанизације скинуло са плећа српског народа.

У Београду скуп подршке генералу Младићу

Неколико десетина људи окупило се у Београду на скупу подршке некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу којег је Хашки трибунал осудио на доживотну казну.

Београд- скуп подршке генералу Ратку Младићу -

Београд- скуп подршке генералу Ратку Младићу

Међу окупљенима били су и посланици покрета „Двери“ Бошко Обрадовић, Марија Јањушевић и Срђан Ного, али и припадници организације „Србска акција“.

Учесници скупа окупили су се на Тргу Републике, а чланови „Србске акције“ развили су испред споменика Кнезу Михаилу транспарент „Јунак, а не злочинац“ и носили фотографију генерала Младића.

Обрадовић је рекао је новинарима да би га било срамота да није изашао на улицу да изрази противљење антисрпском трибуналу и пружи подршку генералу Младићу који је „спријечио трећи геноцид над Србима у 20. вијеку“.

Он је рекао да генерал Младић и први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који је осуђен на 40 година затвора због ратних злочина у БиХ, треба да буду поштовани, јер су оснивачи Републике Српске.

Обрадовић је навео да су пресуде Хашког трибунала режиране и да је њихов циљ да Србе прикажу као геноцидан народ, преносе београдски медији.

„Генералу Младићу се суди да би била укинута Република Српска да би била утопљена у вјештачку БиХ, да би се српски народ прогласио за геноцидан, а ми на то не пристајемо“, рекао је Обрадовић.

Окупљени су пјевали „Генерале, нек` је твојој мајци хвала“ и „Младићу мој, проблем је твој, што си ти српски херој“.

Извор: СРНА

Нови Сад- Младе патриоте упутиле подршку генералу Младићу (ВИДЕО)

Више од стотину, махом младих Новосађана, учествовало је вечерас у протестној шетњи у центру града поводом пресуде генералу Ратку Младићу коју је изрекао Хашки трибунал.

Новосађани против пресуде Хашког трибунала - Фото: РТРС

Новосађани против пресуде Хашког трибунала, Фото: РТРС

Припадници више патриотских организација и окупљени грађани узвикивали су поруке подршке генералу Младићу, као јединству Републике Српске и Србије. Гласно је исказано и негодовање на начин суђења Србима у Шевенингену.

Протестну шетњу је предводио Михаило Јањић, повјереник Покрета 1389 за северну Србију, а млади су носили транспарент са поруком „Доживотна пресуда лажног суда, за вечну легенду о часном војнику – Ратко Младић“. Ово окупљање је подржао и  синовац генерала Младића, који се обратио ученицима скупа.

– Ово је доказ да је Хашки трибунал, као инквизиторски, основан са једним циљем – да сатанизује Србе и да кажњава наше хероје, а ослобођа злочинце и зликовце који имају српску крв на рукама. Њихове пресуде су ништавне у очима српског народа, који добро зна шта је истина и ниједан судија нас неће убиједити у супротно – поручио је Јањић.

ИЗВОР: РТРС

***

КОМЕНТАР ЏОН БОСНИЋ ЗА РУСКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ

————-

22.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

  1. Пратим на друштвеним мрежама ликовање наших непријатеља. У БиХ муслимани су пијани од драгости. Саплићу се од мржње па до брзог ишћекивања да се Српска угаси а да БиХ буде ИСИЛ. А Сарајево главни град балканског калифата. Већ виде цијелу БиХ као базу за продор у Европу. Кажу да ће их амери подржати јер их толико воле да ће због њих заратити и са Русијом. Толико болесних изјава има више него хљеба за јести.

    Еуфорија ће трајати до оног момента када Српска прогласи самосталност, Русија прошири свој утицај на Балкан, а амери из сиријске позиције упадне у мат балканску позицију.
    Врућим муслиманским глава сада није довољна ни Сава ни Дрина да их охлади.

    Свиђа ми се

  2. И у Хагу иза решетака, слободарски генерал је слободнији од кукавица које су га тамо послале и зликоваца који су га осудили. Праведан човјек је слободан и када га стрпају у затвор, а безбожници и слуге новог свјестског поретка се и сјенке своје плаше! Вјечна слава и хвала начелнику генералштаба Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу!

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.