Хашки трибунал

Александар Мезјајев: О пресуди генералу Младићу и о хашком чудовишту


Да није било Младића, не би било ни Срба у Босни. Баш као што их сада нема у Хрватској. Као што их сада нема на Косову… Искусни војсковођа не само да је зауставио агресију против Срба, него је приморао агресора да потпише мир. Зато га толико мрзе Бошњаци. За то га мрзе у НАТО. Они нису поразили армију босанских Срба. Генерал Младић је симбол њиховог пораза. Симбол који их  подсећа на њихове злочине.

Фонд Стратегической Культуры
24.11.2017

***

Међународни трибунал за бившу Југославију (MТБJ) је 22. новембра осудио бившег команданта армије босанских Срба генерала Ратка Младића. Генерал Младић је проглашен кривим по 11 тачака оптужбе и осуђен је на доживотну робију.

Суђење генералу трајало је четири и по године (од маја 2012. до децембра 2016), али је само 530 дана проведено на судским заседањима. Током овог периода саслушан је 591 сведок, од чега се пред судијама појавило само 377 људи.

Оптужба је извела 169, одбрана – 208 сведока. Међутим, то није било битно: изјавама сведока оптужбе судије су поклањале поверење што год би рекли док су се према исказима сведока одбране односиле непријатељски. Сведоци одбране су морали да издрже унакрсна испитивања – не само од тужилаштва, него и од судија! Међутим, ово је обична ствар за Хашко Чудовиште. Практично све пресуде у Хашком трибуналу су изјаве сведока оптужбе и игнорисање исказа сведока одбране. А када се у пресуди позивају на изјаве појединих сведока одбране, њихово сведочење се одбија (на пример, наводи се да суд сматра да се овом сведоку не може указати поверење – без икаквих објашњења).

Процес суђења генералу Младићу био је буквално неправичан. Председник суда судија Алфонс Ори је држављанин Холандије, а ова чињеница у сваком нормалном суду је морала да буде основа за повлачење из процеса сваког судије који држи до свог имена и професије. Холандија је учесник у догађајима по најважнијој тачки оптужбе генерала Младића – догађајима у Сребреници (холандски суд је утврдио да је њихова држава крива за смрт људи!). Поред тога, Холандија је учествовала у бомбардовању јединица којима је командовао генерал Младић. Исто важи и за другог судију из претресног већа – немачког држављанина Кристофа Флуга. Овакво непоштовање основних правних принципа је неприхватљиво, али хашко правосуђе нема никакве везе са правом.

Генерала Младића су прогласили кривим за геноцид, иако нису могли утврдити такву његову намеру. А утврђивање посебне намере представља квалификациони знак оптужбе за „геноцид“. Осим тога, генерал је проглашен кривим на основу учешћа у „удруженом злочиначком подухвату“! (УЗП). Суштина ове формуле је да сваку особу могу прогласити кривим ако изјаве да је учесник у УЗП-у. Наглашавамо: не доказују његово учешће, већ га једноставно прогласе учесником! Осим тога, Трибунал је измислио три категорије УЗП, с тим да „трећа категорија“ омогућава да прогласе било коју особу кривом не само за злочине које није чинила лично, него и за злочине за које та особа није ни знала!

Тужилаштво није утврђивало да ли је генерал бар један злочин починио лично. Он је проглашен кривим на основу његовог учешћа у … „Удруженом злочиначком подухвату“!

А одбијање судија, који су имали директан интерес за исход случаја, и одбијање руководства трибунала да замени ове судије – има гвоздену логику. Ове судије морале су оправдати своје земље за злочине које су починиле. А то је важније него да осуде овог или оног генерала.

Вреди пажљиво погледати на осуду генерала Младића да је крив по тачки „узимање талаца као кршење закона и обичаја ратовања“. Према овој тачки, Младић је крив што је узео особље УН-а као таоце, који су по чудесним околностима били држављани НАТО, како би се спречио НАТО бомбардовање! Ето, због чега су потребне судије из земаља-чланица НАТО.

Када сам завршавао овај чланак, прошло је  више од 24 сата од пресуде, али текст пресуде није био објављен: судије нису  имале времена да допишу по којим основама је осуђен генерал!

Једина тачка по којој је генерал Младић ослобођен оптужбе је оптужба за извршење геноцида на читавој територији Босне. Међутим, то није заслуга суда. Фиока се једноставно открива: МТБЈ је имао задатак да утврди геноцид само за догађаје у Сребреници.

Пресуда генералу Р. Младићу је последња пресуда Међународног суда за бившу Југославију. Од 1. јануара 2018. године ова установа ће бити затворена. Међутим, истог дана ће се родити нови трибунал под називом „Остаци механизма међународних кривичних трибунала“ створеног… да заврши рад МТБЈ (као и Међународног кривичног суда за Руанду). Председник овог „механизма“ биће америчканац Теодор Мерон, срамно познат по жестоким антисрпским пресудама док је био председник Хашког трибунала.

Младићев случај  није завршен. Одбрана генерала (адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић) је одмах након изрицања пресуде одржала конференцију за новинаре на којој су изјавили да ће уложити жалбу. То је прави корак. Проблем је само у томе што ће се жалба разматрати од стране „Допунског механизма“ под руководством Т. Мерона. То значи да се не може говорити о објективном разматрању случаја.

Судски процеси пред Међународним трибуналом за бившу Југославију дуго времена ће бити значајни не само са тачке разматрања конкретног случаја, него са тачке гледишта да се каже истина, да се она сачува за будуће генерације. Да, изјаве сведока одбране су игнорисане од стране судија, али те изјаве остају у стенограмима са судских заседања. И то је најважније достигнуће оних који нису одустали, који су узвртаили ударац Трибуналу. У том смислу су и Слободан Милошевић и Радован Караџић и Војислав Шешељ и генерал Ратко Младић, и многи други српски патриоти – победници!

Разматрања жалби која ће обавити „Допунски  механизам“, трајаће годинама. Могуће је, међутим, да 75-годишњи генерал не доживи те године. Стање његовог здравља је критично. Постоје мишљења специјалиста која указују на велику вероватноћу изненадне смрти. И ови документи су достављени суду, али адекватну медицинску помоћ у МТБЈ генерал није добио. Пре неколико месеци одбијено му је лечење у Русији – чак и уз гаранцију владе Руске Федерације. А пре неколико дана, нису одобрили да га посете лекари из Русије! Затворски лекар др Фаљке (онај који је саучесник у убиства или скривању трагова убиства Слободана Милошевића, Милана Бабића, Славка Докмановића, генерала Здравка Толимира) поново је ухваћен у подметању медицинске документације (под маском медицинског налаза, он је подметнуо суду мишљења о питањима која нису у његовој  компетентцији).

* * *

… Имао сам прилику да се упознам са генералом Младићем када се већ налазио у тамницама хашког затвора, у јулу 2011. године. Тада, одмах након хапшења, постављено је питање ко ће бити његов адвокат. Избор генерала  пао је на војног судију Милош Шалића из Београда и мене, али мени, као држављанину Русије, суд није није допустио да будем члан тима за одбрану. Са стране Чудовишта то је флагрантно кршење права генерала на слободан избор адвоката! Међутим, желео бих да поделим утисак који је учинио на мене.

У тамници он није био сломљен. Тешке болести (више срчаних и можданих удара) подривали су му способност кретања, али његов дух је био тако јак, као у време командовања армијом српског отпора у Босни. Управо тако – армијом српског отпора, јер рат у Босни нису започели Срби. Разматрајући тада стратегију и тактику заштите, гледао сам генерала Младића и осећао да се налазим поред живе историје народа.

Да није било Младића, не би било ни Срба у Босни. Баш као што их сада нема у Хрватској. Као што их сада нема на Косову … Искусни војсковођа не само што је зауставио агресију против Срба, него је приморао агресора да потпише мир. Зато га толико мрзе Бошњаци. За то га мрзе у НАТО. Они нису поразили армију босанских Срба. Генерал Младић је симбол њиховог пораза. Симбол који их  подсећа на њихове злочине.

_____________

За ФБР превод са руског –  Андрей Волков

1 reply »