ДРУШТВО

„Кнез Лазар“ – први играно-образовни филм младог професора историје


План аутора јесте да се филм сними у формату од 45 минута који наликује на документарне филмове које ради Хистори канал.

***

Снима се филм о Кнезу Лазару

– Дипломирао сам пре три године на Филозофском факултету у Новом Саду и већ тада почео да размишљам на који начин бисмо ученицима могли да наставу учинимо занимљивом, па сам и мастер рад посветио тој проблематици – „Филм у настави историје“ – прича за „Новости“ професор историје Марко Маринковић.
– Тема филма на коме радим се сама наметнула. Одувек сам волео средњовековну историју, а рођен сам у граду који је основао кнез Лазар.

Играно-образоввно дело „Кнез Лазар“, како се и види у трејлеру који је објављен 23. октобра, приказује живот честитог Хребељановића од рођења, одрастања на двору цара Душана Силног, преко женидбе Милицом, напредовања до титуле кнеза, све до оснивања и изградње средњовековне престонице Крушевца и до Косовске битке 1389. године.

– Моја је идеја да оствaрење не треба да траје дуже од 45 минута, јер мислим да добром комбинацијом нараторског и играног дела, са глумцима који оживљавају цео период, лако може да постане саставни део ученичких лекција – верује млади професор историје, подсећајући на популарност сличних филмова на Хистори ченелу. – Могао би и да се приказује у музејима и у туристичким организацијама, да буде од користи дијаспори, Цркви, амбасадама.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Живот кнеза Лазара постао је добрим делом мит, као и његова смрт, па Маринковић сматра да би пре свега требало да се раздвоји предање од чињеница. Сценарио је написао Данијел Визи, а професори са Филозофског факултета у Новом Саду су пружили менторску подршку.

– Промотивни снимак је настао изнад Велике Ломнице, села код Крушевца, а филм бисмо снимали на локацијама Маглич, Смедеревска тврђава, Вршачка кула, Крстовград – набраја Маринковић.

У улози старијег кнеза Лазара појављује се Војин Ћетковић, док је Милошу Ђуровићу поверена улога Лазара из млађих дана. Кнегињу Милицу играће Биљана Николић и Марта Бјелица. Међу глумцима су и витезови СВЕБОР дружине „Свети кнез Лазар“ из Краљева. Наратор је добро познато ТВ лице – Горан Димитријевић.

ДОНАЦИЈАМА ДО БУЏЕТА

МАРКО Маринковић је покренуо и кампању прикупљања средстава за снимање филма „Кнез Лазар“, који би требало да кошта 40.000 евра. Уз помоћ спонзора, продаје мајица са Лазаревим ликом и разним донацијама скупио је половину.

Сви који желе да помогну снимање овог образовног филма, то могу да учине на разне начине (уплатом на рачуне, пејпал-налогом и сл.), што је детаљно објашњено на сајту пројекта.

1 reply »