Др Драган Петровић

Две трибине о КиМ које су званични медији (скоро) прећутали


На Правном факултету у Београду и у Институту за међународну политику  28 новембра одржане су две стручне трибине о питању Косова и Метохије са полемичким тоновима између заговорника владајуће политике (Бриселски споразум и „унутрашњи дијалог“) и опозиционог концепта, одржане. Утисак је да су на оба скупа знатно убедљивији били опоненти владајућој политици у научним круговима.

Приредила редакција СРБског ФБРепортера
4.12.2017.

***

На Правном факултету у Београду, у организацији студентске организације Номоканон, 28 новембра одржана је стручно-научна трибина о међународним односима на Балкану, где је у првом плану било питање Косова и Метохије.

Учесници трибине су проф. Др Саша Бован, редован професор Правног факултета у Београду, др Драган Петровић, научни саветник Института за међународну политику и привреду из Београда, и др Дејан Мировић, доцент Правног факултета из Косовске Митровице. Конференцијска сала Правног факултета је била испуњена са око стотину посетилаца, а трибина је, поред стручног, имала и полемички карактер по појединим питањима политике која се води у вези Косова и Метохије.

Професор Бован је заступао становиште о исправности владајуће политике по питању КиМ, док су др Петровић и Мировић давали озбиљне примедбе Бриселском споразуму, али и даљим уступцима који су најављени. Пред вама је снимак скупа на Правном факултету који је урадио тв Српски колектив:

***

Истог дана, 28 новембра у Београду на Институту за међународну политику и привреду одржана је сесија тзв. унутрашњег дијалога у вези Косова и Метохије. На снимљеном материјалу може се видети да је након излагања тројице уводничара  (проф. Др Милено Џелетовић, др Владимир Ајзенхамер, др Владимир Трапара – сви су у оквиру владајућих странака), уследила дискусија која је била испуњена полемичким тоновима присутних научних стваралаца.

Интересантно је да су РТС, али и штампани медији (Блиц, Данас и др) пренели углавном само излагање наведених прорежимских уводничара. Политика власти према КиМ је таква да су се на моменте, чак и у излагањима уводничара, могли чути критички тонови о досадашњој политици власти према КиМ, нарочито у излагању др Трапаре, док је др Џелетовић подвукао српски историјски карактер КиМ, што или није, или је само делимично пренето у интерпретацији режимских медија.

У оквиру излагања која нису била интересантна званичним медијима, од стране дискутаната могао се чути критички однос према владајућој политици, Бриселском споразуму и намерама у вези „унутрашњег дијалога“.

Тако је бивши министар спољних послова Србије и СРЈ Живадин Јовановић указао да се чуди зашто уводничари, спомињући правно обавезујуће ствари у вези Косова и Метохије, превиђају за њега највалиднији фактор, а то је резолуција 1244 где се покрајина третира у оквиру Србије (од 75 до 79 минута снимка скупа).

Др Драган Петровић, научни саветник из области међународних односа, је Николи Селаковићу изасланику за „унутрашњи дијалог о КиМ“ председника Александра Вучића скренуо пажњу да је приликом израде својих научних радова у вези Бриселског споразума, изанализирао све објављене научне радове у Србији везано за ту тему, и да се практично сви аутори слажу да је Бриселски споразум противуставан и против државних интереса Србије а како га албанска страна не поштује то би и званични Београд требало да одустане од њега, те навео геополитичке факторе који иду у прилог даљој одбрани српског суверенитета у вези Косова и Метохије и за то добио аплауз присутних (од 59 до 64 минута снимка).

Проф. Др Радош Смиљковић, редован професор политичких наука, је указао да би даљи уступци по питању Косова и Метохије били недопустиви  (од 88 до 90 минуте снимка). Препоручујемо Вам да погледате управо ова три опозициона мишљења која су на Институту за међународну политику упућена представницима власти по питању њене досадашње политике око КиМ, и која су практично прећутана у владајућим медијима у Србији.

____________
Видео: Српски КолективUnutrasnji dijalog o KiM

1 reply »