ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

8.12.2017. КЦ Нови Сад: Пројекција документарног филма „ДЈЕЦА“; продукција РТРС


Позив на пројекцију филма „ДЈЕЦА“ аутора Дениса Бојића у организацији Занатско образовног центра „АЏИЈА“ Нови Сад и Културног центра Новог Сада

У петак 08.12.2017. године у 21,30 часова у Великој сали Културног центра Новог Сада одржаће се прве новосадска пројекција дугометражног филма „Дјеца“  аутора Дениса Бојића. Филм „Дјеца“ ће бити приказан у оквиру програма ЕУРО ИН ФЕСТИВАЛА 2017.

Филм „Дјеца“ је снимљен у продукцији РТРС-а и представља једино и последње сведочење о четири од 18 српских породица које су у рату у  Босни и Херцеговини изгубиле по троје деце. Четири родитеља, дванаестеро деце. Филм је тестамент о немерљивом болу и представља сведочење о крвавости рата, страдању и родољубивости једног народа.

Ова до сада неиспричана прича једна је од најснажнијих антиратних порука с подручја модерне Европе. Филм на аутентичан начин документује границе људске издржљивости и у епицентар ставља родитеље који двадесет година касније, свако на свој начин, тражи смисао у животу који је одавно престао да буде управо то – живот.

Филм је добио мноштво награда, (последња је награда «Златни витез» у Москви), приказиван је у Београду, Скопљу, Борову, Бања Луци и у многим другим градовима, чак је приказан и у Европском парламенту у Стразбуру.

Аутор филма Денис Бојић је рођен 13.10.1981. у Бјеловару. Дипломирао је на бањалучком Филозофском факултету, Одсек журналистика. Одбранио је магистарску тезу из области политичке аналитике – цивилно друштво као субјект демократских процеса у БиХ.  Новинарско искуство је стицао радећи за штампане и електронске медије. Од 2013. године је део Редакције информативног програма Радио – телевизије Републике Српске. Аутор је бројних репортажа из региона. Сценариста је и режисер документарног филма «Вуковарски блуз» и дугометражних документарних филмова «Дјеца» и «Лица Лафоре».

Учесници: Ђорђе Каћански, уредник филмског програма Културног центра Новог Сада и директор Еуро ин фестивала, мр Наташа Илић Миловац, директор Занатско образовног центра „Аџија“ Нови Сад и организатор.