КУЛТУРА

Срби из дијаспоре и региона обележили 40 година од смрти Милоша Црњанског


Извор: Тragovi-sledi

1. и 2.12.2017. у Бечу у хотелу Pension Peck породице Васић и у ресторану National одржано је песничко вече и промоција заједничке књиге „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ“. Манифестација је била опсежна и временом и садржајем и учесницима, тако да заслужује велику пажњу књижевне јавности.

Организатори ове манифестације и уредници књиге су књижевници и њихова удружења: Славица Клеин и Културно друштво Затна реч-Српска круна, Lassee, Аустрија и Радован Б. Милић и Српско-словеначко друштво Сретење, Словенске Коњице, Словенија.

Управо је драж у свеобухватности ове манифестације где су учесници имали прилику видети знаменитости града Беча, а посебно дворац Schönbrunn, као и то да су сви учесници могли говорити своју поезију до миле воље у веома комфорној и опуштеној атмосфери, којом су руководили модераторка програма, песникиња, Цвијета Марковић и поменути организатори и уредници књиге, при чему су оптимално водили програм и мотивисали ауторе да активно учествују у програму фестивала.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Манифестација је добила кулминацију квалитета у садражају и масовности на завршној промоцији, при чему су проглашени победници и додељена признања и награде, чија се имена налазе и на почетку ове значајне књиге. Квалитет садржаја књиге је такав да је сваки аутор могао бити награђен.

Жири је био састављен од еминентних личности: др Вјера Рашковић Зец, из Беча, проф. др Wolfgang Rorbach, из Беча и проф. др Каплан Буровић, из Женеве. Било је пријављено преко 400 песника, а у зборнику је заступљено 160 радова. Сама књига је најбољи споменик песнику Милошу Црњанском, али и ауторима и уредницима ове књиге, као и свим љубитељима писане речи који су били активно укључени у току реализације целокупног пројекта који је, како рече песник Радован Милић, трајао пуних шест месеци.

Неко је давно рекао да књига гради најлепше споменике у срцима оних који читају. То се односи и на ову значајну књигу у којој је заступљено стваралаштво аутора из свих крајева бивше Југославије и света уопште. Срдачно препоручујем ову књигу свим љубитељима поезије и других форми књижевности јер је она, поред врхунског садржаја, једна снажна пружена рука и мост пријатељства међу учесницима овог пројекта, али и шире, а то нам итекако треба у овом времену где су се многе праве вредности нашле негде на крају лествице.

Уз поезију, аутори су имали прилике неговати и стварати пријатељства са колегама који својим стиховима желе улепшати живот и свет људи широм планете. Ја се лично осећам испуњен и задовољан и захвалан, јер сам имао прилику говорити своју поезију и дружити се са великим људима и ствараоцима лепих песама, а посебно уредницима ове значајне књиге која ће обогатити и улепшати личне библиотеке аутора, али и многе библиотеке широм Аустрије, Србије, Црне Горе, Словеније, Босне и Херцеговине, Шведске, Грчке, Аустралије, Јапана, Израела и Хрватске. Књигу препоручујем свим љубитељима поезије.

мр Авдулах Рамчиловић

____________

WWW.TRAGOVI-SLEDI.COM
Часопис достојан Срба и српскoг расејања