АКТУЕЛНО

Други човек Војне комисије КП Кине код Путина и Шојгуа


СТИГАО УСРЕД КЉУЧАЊА ПОВОДОМ НУКЛЕАРНОГ ПРОГРАМА С. КОРЕЈЕ И ЗАТЕЗАЊА ИЗМЕЂУ САД И РФ

 

  • Владимир ПУТИН: „Стратешко партнерство са Кином за Русију је најважнији правац спољне политике“
  • Жанг ЈУСЈА није о свом доласку у РФ открио ништа, али је Владимира Путина назвао националним херојем Русије и додао: „Ви уживате поверење и подршку руског народа и Оружаних снага Русије. Ви руководите народом Русије, водите га ка просперитету и богатству и у томе сте остварили огромне успехе“
  • Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков упозорио Сједињене Државе да ће размештањем на територији Пољске током 2018-те универзалних ракетних система Aegis Ashore „озбиљно прекршити Споразум о ликвидацији ракета малог и средњег домета“

ВЛАДИМИР Путин примио је у својој подмосковској резиденцији Ново-Огарјово заменика председника Централног војног савета Комунистичке партије Кине Жанга Јусја који је истовремено и шеф кинеског дела Руско-кинеске мешовите комисије за војно-техничку сарадњу.

Са руске стране су у разговору још учествовали министар одбране Сергеј Шојгу, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев и помоћник председника РФ Јуриј Ушаков.

Како је објавио Кремљ, Путин је високој кинеској војној делегацији рекао да је „стратешко партнерство са Кином за Русију најважнији правац спољне политике“. И додао:

„Ми високо оцењујемо односе који су успостављени међу нашим земљама“

Јусја је, узевши реч, Путина назвао националним херојем Русије:

„Ви уживате поверење и подршку руског народа и Оружаних снага Русије. Ви руководите народом Русије, водите га ка просперитету и богатству и у томе сте остварили огромне успехе“.

Јусја је још додао: „И у међународној арени сте дали важан допринос регулисању низа важних и сложених питања. Притом сте показали несвакидашњу политичку одлучност и врхунску способност руковођења“.

Гост руског лидера – нимало случајно – указао је да су се Путин и Си Ђинпинг од 2013-те до данас срели 24 пута.

Шта се крије иза ових великих речи, односно због чега је Јусја долазио код Путина баш у овом тренутку – можда ће се сазнати после много година.

Чињеница је, међутим, да су се главни Сијеви војни сарадници нашли код руског лидера у време када напетост поводом ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје достиже бело усијање и рат може избити и због неке наоко баналне грешке на једној или другој страни.

Чињеница је такође да се међу Москвом и Вашингтоном ствари заоштравају и поводом ракета малог и средњег домета.

Јер, заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков упозорио је Сједињене Државе да ће размештањем на територији Пољске током 2018-те универзалних ракетних система Aegis Ashore„озбиљно прекршити Споразум о ликвидацији ракета малог и средњег домета“.

Објаснио је да ракетни лансери Aegis Ashore могу испаљивати не само антиракете него и ударне крстареће ракете великог домета, што представља кршење одредби тог важног документа потписаног 1987-ме који забрањује држање балистичких и крстарећих ракета домета од 500 до 5.500 километара.

Русија још оптужује Пентагон да ради на ракети средњег домета која је забрањена споразумом.

Американци, са своје стране, сумњиче Русију да крши одредбе тог истог споразума, што Москва категорички одбацује.

Њихов преговарач – заменик државног секретара Томас Шенон – индиректно је признао да у САД једном ногом изван споразума:

„САД неће чинити ништа што би кршило споразум о ракетама малог и средњег домета. Спремни смо да обуставимо рад над ракетним системима забрањеним споразумом ако се и Русија врати пуном поштовању његових норми на начин који се може контролисати“.

Потом се донекле тактички кориговао, рекавши да САД „изучавају могућности за производњу ракета средњег домета које би биле противтежа војном потенцијалну Русије и ономе на чему она ради“.

Шенон је најавио скори сусрет америчко-руских техничких експерата за спорна питања.

ИЗВОР: ФАКТИ

———-

9.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић