АКТУЕЛНО

Представљање књиге у Ивањици: Проф. Салих Селимовић “Презимена и њихово порекло на Сјеничко-пештерској висоравни”


У Дому културе у Ивањици је у четвртак 7. децембра одржано књижевно вече српског историчара, професора и публицисте Салиха Селимовића из Сјенице, као и промоција књиге „Порекло презимена од Пештера до Голије“.
Селимовић је познат по својим истраживањима у областима историје, исламизације југословенских простора, демографији и миграцијама становништва, па је његов долазак у Ивањицу већ изазвао велику пажњу овдашње јавности. Неуморно објављује архивску грађу о исламизацији Срба у БиХ и Рашкој области, а за себе каже да су му даљи преци православног порекла.

Салих је рођен 25. октобра 1944. године у Тешњу у Босни и Херцеговини. Основну школу и гимназију завршио је у родном Тешњу, а факултетске студије на Унивезитету у Сарајеву. Након тога радио је као наставник историје у Кладници код Сјенице, затим у Самоуправној интересној заједници за основно образовање у Сјеници и био директор у основним школама у селима Годијево и Сушица код Бијелог Поља. Историјом као науком, Селимовић је почео да се бави одмах по завршетку студија, а област његовог посебног интересовања је порекло породица и исламизација, као и демографски и миграциони процеси на Сјеничко – пештерској висоравни и у целој Рашкој области.

Селимовић је активни учесник многих научних скупова и стални сарадник више научних зборника. До сада је објавио шест књига и преко 70 научних радова, који су публиковани у научним зборницима историјских музеја и архива у Србији и Црној Гори. Аутор је студија „Сјеница“ и „Кладница“ и један од аутора антропогеографске студије „Сјенички крај“.

 

Његова последња књига „Прилози пореклу, исламизацији, миграционим и демографским процесима у Рашкој области“, је од стручне јавности оцењена као изузетан историографски драгуљ. Селимовић је награђиван више пута за научне области којима се бави. Добитник је Вукове и Кочићеве награде за 2013. годину.

***

Професор Салих Селимовић из Сјенице представио је поштоваоцима писане речи у Ивањици своју једанаесту књигу под називом “Презимена и њихово порекло на Сјеничко-пештерској висоравни”. Осим аутора о књизи су говорили проф. др Новак Недић из Краљева и књижевник Велибор Величковић из Сјенице као рецензент.
Говорећи о начину прикупљања грађе за ову књигу, Селимовић је рекао да је у њене странице сместио податке о 740 презимена овог краја. Детаљно је истражио њихово порекло, настанак и нестајање.

     Трагајући по архивима и манастирским ризницама, прелиставајући том приликом на хиљаде страница књига и других списа, Селимовић је сакупио значајну грађу на чијем истраживању и системазизацији је дуго радио. По његовом сведочењу, препешачио је и много километара по околним селима као што су Кладница, Баре, Буђево и Карајукића Бунари, како би од најстаријих становника из прве руке сазнавао важне податке који су му помогли да још једном потврди историјске доказе о презименима којима се бавио. Тако је настала драгоцена студија о неколико стотина презимена, о коренима фамилија, њиховом досељавању и каснијем сељењу у друге крајеве.
• Ништа овде није ново, не откривам ја никакву топлу воду. Ја у књизи само наводим већ познате податке и чињенице, које су неправедно биле запостављене у последње време.Највећи број презимена којима сам се бавио, а многа нису могла стати у ову књигу, настао је у другој половини 19. века, док нека потичу из још ранијег периода. Уз писане трагове, казивања најстаријих људи без обзира на сву могућу субјективност, била су ми драгоцена и најчешће путоказ за даља истраживања. Наилазио сам на неразумевање, чак и на отворено одбијање сарадње, али нисам стао нити одустао – каже Селимовић.
Због самог положаја овога краја, разних и снажних политичких инетереса, укрштања путева и ратова који су се водили, књига порекла презимена доноси и податке о кретању, насељавању и селидби православног и муслиманског становништва, о томе како су овде стизали Васојевићи, Кучи, Пипери, Морачани, али и албанска племена Клименти, Малисори и други.

     • Велика већина муслимана са овог и бившег СФРЈ простора словенског су односно српског православног порекла. У Кладници је то рецимо случај код више од 90 одсто становништва. Не стоји прича да су потомци некаквих богумила, јер за то нема доказа, односно историјски докази говоре управо супротно. У многим местима се и дан данас поштују и обележавају велики празници као што су Ђурђевдан, Илиндан, Аранђеловдан… Док сам прикупљао грађу за књигу, наилазио сам и на муслиманске куће које још увек чувају иконе православних светаца, које су њихови преци давно славили – каже Селимовић.
По његовој тврдњи, бошњачки политичари из Новог Пазара Сулејман Угљанин и Расим Љајић воде порекло од албанског племена Клименти који је на Пештер дошло из албанских брда према Проклетијама, такозване Малесије.
• По доласку у ове крајеве мешали су се са православцима и муслиманима, па су се тако и србизирали – наводи Селимовић.
Ратови, буне и устанци, разне епидемије, аграрна пренасељеност, крвна освета, па и сваковрсни притисци били су узроци страдања и миграција народа Пештерске висоравни, а на његов опстанак улогу су имале и природно-географске карактеристике простора.
Историјом као науком, Селимовић се бави већ деценијама, а област његовог посебног интересовања су порекло породица и исламизација, као и демографски и миграциони процеси на Сјеничко-пештерској висоравни и у целој Старој Рашкој.

Извор сајт инфо ЛИГА
——-

 

6 replies »

 1. Поштовани „Четнички Шекулар“,

  Мој светитељ св. Јован Крститељ, на чију сам се славу и родио, рекао је „У почетку беше Логос (Реч)… Дакле, прво је била РЕЧ. А од научника упих појам НАУЧНА ИСТИНА. И Ви ми сада запушавате уста обавезом поштовања Божићног поста а не аргументима…
  Зато ћу скратити и рећи следеће: 1) У ДЕЛУ ВАШИХ КОМЕНТАРА НИСТЕ У ПРАВУ. 2) Не супротстављати Ашкрабу и Салиха без њихопвое воље, поготову јер се и један и други боре за српску ствар. Само што је Салих у много тежој ситуацији због разних притисака… 3) Што се тиче Климената, Салих има релевантне доказе да су Клименти пореклом Срби из Горње Мораче, а да су се касније мешали са Малисорима, итд. 4) Никаква Удба, нити истрага, нити исповедање није тражено у вези Вашег капитала. Само сам приметио да податак о донацији штрчи у временима када српски народ једва саставља крај са крајем.Ја сам радио поштено и мој отац (ударник) и мој деда и ништа не зарадисмо осим мало принова у мери Србина из романа „Сељанка“ Јанка Веселиновића… 5) Штрчи и непотребно потезање речи „Четник“ јер се тако девалвира историја првих српских коандоса.

  Свиђа ми се

 2. НИЈЕСИ У ПРАВУ ЈА САМ РЕКАО ДА БРАТ ПЕТАР АШКРАБА ЗАГОРСКИ БОЉЕ ЗНА СРБСКА ПЛЕМЕНА И БРАТСТВА НЕГО БИЛО КО ОД НАС СРБА БРАТА ПЕТРА ПОШТИВАМ КА СРБИНА И ЧОЕКА А ПИТАШ МЕ КАКО САМ ДОШАО ДО НОВЦА РАДОМ ПОШТЕНИМ НИЈЕСАМ КРАО КА СИНОВИ И УНУЦИ комуниста НЕМАМ ЈА НИКОМ ДА СЕ ПРАВДАМ ТО ЈЕ ДЕМОКРАТСКО МИШЉЕЊЕ КОГА ЧОВЕК ПОДРЖАВА ЗА САЛИХА САМ ЧУО АЛИ ИЗНОСИ НЕСИТИНУ УЗМУ КЊИГЕ ОД БРАТА ПЕТРА АШКРАБЕ ЗАГОРЈЕ ИЛИ СРБИЈА ЈА ИМАМ СВЕ ЊЕГОВЕ КЊИГЕ И ТАКО ДА МИ НЕМОЖЕ НИКО ДА СОЛИ ПАМЕТ О СРБСТВУ ЗНАМ БОЉЕ ОД МНОГИХ ЈЕДИНО МОГУ ПРЕЖИВЕЛИ ЧЕТНИЦИ ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ДА МИ КАЖУ НЕШТО И ЊИХ ЋУ ПОСЛУШАТИ ИЗ ПОШТОВАЊА ТАКО ДА ЗАВРШИМО ОВО удбашко испитивање ОКЛЕ МИ ПАРЕ МЕНИ ЈЕ ЖАО ПОШТЕНИХ СРБА И СРБКИЊА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ И СА ЊИМА САМ ДОК ЖИВИМ КА СРБСКИ НАЦИОНАЛИСТА ТИ БРАТСКИ ОПРАШТАМ ПОСТ ЈЕ БОЖИЋНИ 40 ДАНА И БИРАЈ РЕЧИ ОТПОЗДРАВ СССС

  Свиђа ми се

 3. ГОСПОДИНЕ ГАБРО МОЈЕ ЈЕ ИМЕ ЈЕДНОГ ОД ДОНАТОРА СПОМЕНИКА ЂЕНЕРАЛА ДРАЖЕ МИХАИЈЛОВИЋА БОГ ЗНА ДА ЗБОРИМ ИСТИНУ И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МУЛОСТ И ДА САМ СВЕТОСАВСКИ СРБИН ЧЕСТИТОГ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА И ЕРП И КОСОВСКЕ МЕТОХИЈСКЕ У ПРОГОНОНСТВУ ТОЛИКО ДА СЕ ЗНА ИСТИНА ВРЕМЕ ЈЕ БОЖИЋНОГ ПОСТА ДА БИРАМО РЕЧИ КАКО СЕ ЗБОРИ ИЗМЕДЂУ БРАЋЕ СРБА И СЕСТАРА СРБКИЊА СССС

  Свиђа ми се

  • Поштовани „Четнички Шекулару“),
   У Вашем коментару на кога сам реаговао, нисте бирали речи а од мене тражите да бирам речи.
   Оставимо по страни аутентично четништво почетком XX века, а ради се о претечама специјалних јединица убациваних на српске територије под турском влашћу. Оставимо и часне намере кретања делова ЈВУО у отпор окупатору. Све после неуспелог напада на Шабац 21.09.1941. године је у најмању руку проблематично. Нама, обичним смртницима остаје да се играмо семафора, гледајући час једну, час другу аргументацију. Победничка страна у Другом светском рату је четнике Драже Михаиловића огласила квислиншком организацијом. Међутим, када из ове перспективе гледамо, видимо да су у таквој пресуди учествовали Енглези (наши вековни непријатељи који су вукли и још вуку конце у Србији) и Американци (наши тазији непријатељи), што је довољан разлог да се таква пресуда оспори. Дакле, историјска валоризација дела Драже Михаиловића још није завршена.
   Не знам како сте дошли до новца у ова тешка времена када се српски народ бори да преживи, али чињеница да сте један од донатора изградње споменика Драже Михаиловића не даје Вам за право да се тако односите према великом Србину Салиху Селимовићу.
   Тежини Ваших речи не доприноси ни позивање на Бога, св. Василија Острошког (мог омиљеног свеца) и припадност цркви владике Артемија (нисам компетентан да пресудим у овим смутним шпијунским временима).

   Свиђа ми се

 4. Господине „Четнички Шекулар“, Ваш наступ је крајње непристојан и представља велики грех. Јер, Салих је СВЕТАЦ који хода. Нема потребе и неумесно је супротстављати Ашкрабу Салиху. Поготово, када то чини неко трећи, и то некомпетентан. Истина је да је порекло Климената магловито. Јер, података нема. И зато је свако зрнце истраживачко драгоцено. Надам се да ће генетичка истраживања (види „Порекло РС“) приближити нас тачном одговору. Дотле, молим Вас за дужно поштовање према оба аутора.
  Какви четници, какви бакрачи. Не девалвирајте и не бламирајте аутентични четнички покрет.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.