АКТУЕЛНО

Зоран Влашковић: Од последица уранијумског зрачења на Космету, умрло 348 италијанских војника!


Италијанска новинска агенција АНСА објавила је (13. децембра 2017. г. среда) да је до сада 348 италијанских војника који су били у мировној мисији на Косову и Метохији умрло од последица уранијумског зрачења (тровања).

Оболели италијански војници су преминули од разних облика малигних болести а италијански парламент је још пре пар година формирао посебну комисију која је непобитно утврдила да је смрт код војника наступила од разних малигних болести, леукемије, Хочкиновог синдрома и разних малигних тумора, не наводећи стриктно да је њихов боравак на Космету био кључан за уранијумско тровање.

***

Пише: Зоран Влашковић
14. децембар 2017. КМ Новине

Превод  текста  АНСЕ, који су пренели апсолутно сви италијански медији:

Уранијум: Опсерваторија, још једна смрт

Жртва број 348, био је запослен у мисији на Косову

РИМ, 13. ДЕЦЕМБАР: Леонардо Буколиеро, педесетогодишњи римски војник који је запослен као телохранитељ у служби Куиринале, је 348. жртва изложености осиромашеном уранијуму. Ово тврди Доменико Леђиеро из Војне опсерваторије.

“Канцер главе – објашњава Леђиеро – дијагноза која га је одвела за две године. Буколиеро, који је умро 8. децембра, био је на мисији годину дана на Балкану, на Косову. Министарство одбране је одбацило сваку везу између болести и изложености осиромашеном уранијуму “.

“И Буколиеро се обратио за помоћ адвокату Анђелу Фиоре Тартаљи да би добио правду и признање његових права, не толико за њега, већ за његове младе синове и супругу. Нанодијагностичке анализе које су спроведене на узорцима његовог тумора показале су присуство бројних тешких метала чија величина и облик не остављају никакву сумњу да се ради о ефекту муниције са осиромашеним уранијумом“.

***

Истина о уранијумским бомбама

Северноатланска алијанса „НАТО“ званично је признала да је у бомбардовању 1999. године изручила 31.000 уранијумских пројектила (10 тона). Руски извори говоре о 90.000, а српски о 50.000 уранијумских пројектила.

На званичној мапа-карти НАТО-а на Косову и Метохији је равно 112 локација на којима су циљеви гађани осиромашеним уранијумом. Највише пројектила са осиромашеним уранијумом изручено је у Метохији и то западно од пута Пећ – Ђаковица – Призрен. Више од 15 локација погођених муницјом са осиромашеним уранијумом се налази на путу Ђаковица – Зрзе, затим на релацији Дечане – Рзнић – Прилеп- Јуник (више од 10 локација).

Већи број локација са изрученим пројектилима налази се северно од Драгаша, онда десно од пута Призрен – Врбничко језеро. Више локација са пројектилима осиромашеног уранијума је испаљено југоисточно од Урошевца као и неколико локација јужно од Подујева, али и у скоро свим другим деловима Косова и Метохије.

НАТО и данас убија на Косову и Метохији

На испитивању уранијумског зрачења на КиМ су радили: стручњаци Међународне агенције за атомску енергију, екипе УН за амбијент, Краљевско друштво из Лондона за атомску енергију, Шведски институт за заштиту од радијације, екипе УНМИК-а, Кфора као и једна посебна истражна комисија Уједињених Нација која је обављала испитивања само на 11 локација, као и стручњаци Светске здравствене организације и други.

Италијански војници распоређени на чак 51 место погођено уранијумским пројектилима

Све истражне екипе, после обављених резултата и испитивања радиоактивног зрачења на местима где су изручени пројектили са осиромашеним уранијумом, донеле су изричиту препоруку да се та места морају заштитити од уласка цивила и стоке у њима због енормног уранијумског зрачења.

Међутим, до данас ништа од тога није испоштовано. Присуство уранијумског зрачења откривено је у земљи, води, ваздуху, вегетацији, а у многим случајевима и у узорцима крављег млека па је уранијум поодавно ушао у ланац исхране људи и стоке на Косову. 

У последњих десет и више година, највише у Метохији, у сваком стаду оваца, коза, свиња или крава било је на десетине случајева рађања деформисаних младунаца ових животиња.

___________

2 replies »

  1. СУДИЋЕ ГОСПОД ТИМ зликобцима ЗА СВЕ ШТО СУ ЧИНИЛИ СРБСКОМ РОДУ МОМ НА КОСОВУ МЕТОХИЈИ УОПШТЕ МЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ ИЗМЕДЂУ СЕБЕ ТУЋИ римокатолици и западна јевропа ТО ЈЕ ЊИХОВ ПРОБЛЕМ САМО ЗА СВЕТО КОСОВО МЕТОХИЈУ И ПРОШИРЕНУ ЦРНУ ГОРУ КОЈА РОБУЈЕ ПОД ДИКТАТУРОМ мила ђукановића СССС

    Свиђа ми се